Kratka povijest štikli


Cipele s potpeticama čine da se osjećamo ženstvenije i privlačnije. Daju nam nekoliko centimetara visine, ali i samopouzdanje i seksualnu privlačnost. Naše noge postaju dulje, a sama silueta tanja. Danas su povezani s atributom ženstvenosti, no jesu li to oduvijek bili?

Cipele s potpeticama čine da se osjećamo ženstvenije i privlačnije. Daju nam nekoliko centimetara visine, ali i samopouzdanje i seksualnu privlačnost. Naše noge postaju dulje, a sama silueta tanja. Danas su povezani s atributom ženstvenosti, no jesu li to oduvijek bili?

Tisućljećima smo bez peta. Cipele starih Grka i Rimljana nisu ništa drugo do ravni kožni potplat, koji je ostao na nogama zahvaljujući naramenicama oko gležnjeva. Štikle i klinove nosili su samo glumci kako bi ih publika u amfiteatrima mogla bolje vidjeti. U srednjem vijeku nosile su se klompe s debelim, prilično visokim potpeticama i pričvršćene za stopala debelim kožnim remenom. Takve su cipele nosile i žene i muškarci. Međutim, nisu imali nikakve veze s elegancijom, njihov je posao bio spriječiti da se ogrtači zamute.
Štikla slična onoj kakvu danas poznajemo pojavila se tek u 16. stoljeću, a sve zahvaljujući venecijanskim cipelama. I ove su izmišljene radi zaštite. Dame koje su išle u grad poplavljen vodama lagune morale su zaštititi svoja stopala i svilene haljine. Njihove klompe s visokim potpeticama, nazvane Chopinove, bile su poduprte stupom koji se nalazio otprilike na sredini stopala. Ti su stupovi bili vrlo visoki, ponekad čak i 75 cm.

<a href="https://keeshoes.hr/crpke-na-visoku-petu-crne-kati-715-crna-i7454.html"><img src="https://keeshoes.hr/media/ale/auction_image/image1_7454.s2000.jpeg?_=1489005676.01111111111111" alt="Crne kožne cipele Kati 715" title="Kožne Kati pumpice"></a>

U 17. stoljeću peta je postala uobičajena ... za muškarce. Pokazalo se da su pete savršene za jahanje, osobito u borbi, jer su savršeno blokirale jahačevo stopalo. Zahvaljujući tome, čvrsto je stajao u uzengijama i mogao napasti neprijatelja.
Nažalost, peta je morala prekinuti svoju karijeru tijekom Velike revolucije. Bio je atribut aristokrata, pa je nošenje visokih potpetica moglo na kraju pogoditi giljotinu. Slijedom toga, nestao je iz povijesti mode u Francuskoj, a kasnije i u cijeloj Europi.

<a href="https://keeshoes.hr/pumpe-na-spagete-espinto-456-crne-crna-i15332.html"><img src="https://keeshoes.hr/media/ale/auction_image/image1_15332.s2000.jpeg?_=1602353309.5628405" alt="Pumpe na Espinto 456 pin crne" title="Espinto pumpe"></a>

Krajem 19. stoljeća štikle su bile blizu svog konačnog oblika. Otišli su do ruba cipele, ispod pete, a podstava je počivala na drvenom ili metalnom dijelu potplata. S druge strane, početkom 20. stoljeća štikle su konačno postale atribut žena.