Kako sigurno i učinkovito očistiti cipele od antilopa?


Cipele od antilopa, zahvaljujući izuzetnoj fleksibilnosti, lako se prilagođavaju obliku stopala, što ih čini iznimno udobnim cipelama. Mat dizajn čini ovu vrstu obuće savršenim uklapanjem ne samo u svakodnevne stilove, već i u svečanije ili svečane, no zbog karakterističnog materijala morate puno više pažnje posvetiti čistoći i pravilnoj zaštiti obuće od teških vremenski uvjeti.

Dakle, što treba učiniti da cipele od antilopa posluže dugi niz godina, a da istovremeno izgledaju lijepo? Kako sigurno i učinkovito očistiti cipele od antilopa?

Odgovarajuća impregnacija

U slučaju cipela od antilopa iznimno je važno spriječiti taloženje prljavštine. Vlaga i voda za njih su posebno nepovoljni. Redovita uporaba proizvoda namijenjenih impregnaciji kože divokoze (prije prvog nošenja, a zatim barem jednom svaka dva tjedna), koji se uvijek nanose na očišćenu površinu, donosi izvrsne rezultate.

Pažnja! Prije uporabe pripravka provjerite njegov rad na maloj, manje vidljivoj površini cipela kako biste bili sigurni da ne mijenja boju!

Kako i koji je najbolji način čišćenja cipela od antilopa od prljavštine?

1. četka za čišćenje cipela od antilopa

Osjetljiva prljavština povezana sa svakodnevnom upotrebom, poput prašine ili blata, može se lako ukloniti četkom od antilopa. Trebala bi imati relativno mekane i osjetljive čekinje. Prije četkanja ostavite cipele da se potpuno osuše (izbjegavajući topla mjesta, poput radijatora, jer previše intenzivno izlaganje visokoj temperaturi može deformirati cipelu), a zatim napravite glatke pokrete "protiv zrna".

2. Gumica

Kao i kod četke, gumice od antilopa također se koriste suhe. Zahvaljujući nježnom trljanju, lako možete ukloniti mrlje, prašinu i ostatke blata s cipela.

3. Zalijepiti, raspršiti, pjeniti

U trgovinama obuće lako možete pronaći posebne pripravke za čišćenje i njegu cipela od antilopa. Ovi proizvodi ne samo da će se riješiti vidljivije prljavštine, već će i osvježiti cipele, nahraniti kosu i vratiti joj prirodnu boju.

Ipak, ne zaboravite odabrati pravi proizvod za materijal od divokoze i koristiti ga u skladu s preporukama proizvođača!

Domaći načini čišćenja cipela od antilopa

Za čišćenje cipela možete koristiti proizvode koje ćete zasigurno pronaći u svom domu. Evo nekoliko jednostavnih načina na koje možete lako očistiti cipele od antilopa:

1. Kora kruha

Ovo je iznimno jednostavna metoda koja će vam pomoći ukloniti blagu prljavštinu. Nježno trljajte cipelu kožom dok se ne ukloni prljavština. Nekoliko dana kruha će najbolje djelovati (kora ne smije biti mokra).

2. Četkica za zube (nužno s mekim čekinjama) ili gumica

Također je učinkovita zamjena za profesionalne proizvode za čišćenje cipela koje možemo pronaći u trgovinama. Prilikom njihove uporabe morate imati na umu da bi se svaka prljavština trebala temeljito osušiti! Lagano trljanje čekinja omogućit će vam da se učinkovito riješite ružne prljavštine.

3. Vlažne maramice za bebe

Iznimno jednostavan način koji će vam omogućiti da se riješite manje prljavštine s cipela, čak i pri izlasku iz kuće. Dovoljno je nježno utrljati mrlju i možete nastaviti uživati ​​u omiljenim cipelama od antilopa.

4. Mješavina vode i octa

Pomiješajte tvari u omjeru 1: 1, a zatim protrljajte cipele krpom. Sljedeći korak je brisanje područja koje treba očistiti samo vodom i nježno osušiti cipelu. Ova metoda pomoći će se riješiti ozbiljnije prljavštine i ružnih, masnih mrlja.

Obnova cipela od antilopa

Obnavljanje vaših kožnih cipela od divokoze savršen je način da u njima uživate godinama - ili dopustite da netko drugi uživa u njima!

Pažljiva njega i sustavno čišćenje možda neće biti dovoljni da cipele ostanu u izvornoj boji.

Odgovarajući obnovitelj cipela od antilopa postat će koristan, što će vratiti prirodnu boju kože, a cipelama pružiti zaštitu od vlage i prljavštine. Međutim, važno je boju pripravka pravilno uskladiti s nijansom cipela.

Što trebam izbjegavati prilikom čišćenja kožnih cipela od divokoze?

1. Ne perite ih u perilici ručno ili ručno dok su potpuno potopljeni - ovaj materijal slabo je otporan na dodir s vodom, a njihovo potpuno vlaženje može uzrokovati deformaciju cipela.

2. Cipele se ne smiju sušiti u blizini jakog izvora topline (npr. Radijatora) ili na izravnoj sunčevoj svjetlosti - snažno djelovanje toplog zraka deformirat će cipele od antilopa. Prilikom sušenja cipele vrijedi ostaviti na tamnom, ali prozračnom mjestu, a unutrašnjost napuniti novinama kako bi se održao ispravan oblik.

3. Korištenje jakih kemikalija, koji nisu namijenjeni čišćenju jelenske kože, mogu uzrokovati promjenu boje. Za čišćenje stoga koristite samo pripravke koji su namijenjeni ovoj vrsti materijala.

Što je nubuk?

Nubuk je materijal vrlo sličan antilopu. To je koža koju karakteriziraju vidljive čekinje koje pri povlačenju prstom ostavljaju tamne pruge koje nastaju promjenom smjera čekinja. U slučaju antilopa čekinje su mnogo duže.

Druga razlika je način izrade ovih materijala. U slučaju antilopa, unutarnja strana kože je polirana, dok je nubuk poliran izvana.

Oba ova materijala zahtijevaju posebnu njegu i održavanje. Nubuk možete očistiti na isti način kao i prilikom čišćenja cipela od antilopa.