Kako odabrati najbolje baletanke u 4 jednostavna koraka?


Baletne cipele dolaze u različitim stilovima i bojama i izrađene su od različitih materijala. Tako širok izbor može biti porazan za balerinu u nadobudnosti. Kako bismo odagnali vaše sumnje, pripremili smo ovaj vodič iz kojeg ćete saznati koje balerinke vam najbolje pristaju.

S gracioznošću balerine

Pokreti balerine su izuzetno lagani, suptilni i graciozni. Sve zahvaljujući dobrom izgledu, nježnoj odjeći i prikladnim cipelama. Ako se želite kretati tako graciozno i ​​prozračno, vrijedi obratiti pozornost na obuću koju nosite na sate baleta i na predstave.

Međutim, pitate se kako odabrati najbolje baletanke i koje aspekte slijediti? Došli ste na pravo mjesto! U našem vodiču saznat ćete sve što vam je potrebno da kupite savršene balerinke i uživate u gracioznim pokretima dok plešete. Počnimo!

Korak 1. Odaberite materijal

Ključni izazov s kojim se svaka nadobudna balerina suočava kada traži savršene cipele je odabir materijala od kojeg su izrađene. Obično ćete pronaći balerinke od kože ili platna. Baletanke od kože i od tkanine imaju mnogo za ponuditi. Međutim, ako ne znate što možete očekivati ​​od njih, donošenje prave odluke može biti pravi izazov. Kako bismo vam olakšali izbor, saželi smo prednosti i nedostatke oba materijala.

Kožne baletanke

Koža je čvrsti favorit kada se radi o maksimalnoj snazi ​​i neusporedivoj izdržljivosti. Štoviše, kožni materijal puno se lakše prilagođava stopalu i čini ga urednijim. Koža je također jamstvo veće potpore, stoga se preporučuje djeci i plesačima početnicima. 

S druge strane, takve balerinke puno su skuplje od svojih platnenih pandana. Štoviše, potrebno im je puno više vremena da se osuše nakon pranja ili intenzivnog znojenja. Iz tih razloga mnoge se balerine odlučuju na kupnju balerink od tkanine. 

Balerinke od tkanine

Platnene balerinke idealne su za ljude kojima je stalo da ih bez problema održavaju čistima. Samo ih operite ručno ili bacite u perilicu i gotovi ste! Što je najbolje, ovaj materijal se suši mnogo brže od klasične kože. Zanimljiva je i cijena koja je znatno niža u odnosu na kožne balerinke. Dodatna prednost takvih cipela je lakoća. Osim toga, tanje su od kožnih cipela, zahvaljujući čemu bolje ističu graciozne pokrete stopala tijekom plesa. Ovo rješenje također će funkcionirati među ljudima koji iz moralnih razloga izbjegavaju kupnju proizvoda od životinjske kože.

Korak 2. Obratite pozornost na potplat

Osim materijala od kojeg su baletanke izrađene, jednako je važna i specifičnost njihovog potplata. Uglavnom, imate izbor između punog potplata i podijeljenog potplata. Pitate se kako ih pravilno razlikovati? To je lako!

Puni potplat nije ništa drugo do komad materijala od brušene kože postavljen na donji dio baletne cipele, čija je funkcija pružiti potporu luku stopala. Ovu vrstu cipela obično biraju balerine početnice koje tek uče pravilno koristiti stopala dok plešu. Puni potplat omogućit će vam izgradnju snage i mišića. Iako vam neće dati mnogo fleksibilnosti, pružit će vam veći otpor ispod svoda stopala. 

Zauzvrat, baletanke s podijeljenim potplatom preporučuju se za naprednije osobe. U ovom slučaju, antilop materijal koji se nalazi na dnu cipele podijeljen je na dva dijela. Jedan od njih nalazi se na ristu stopala, a drugi na peti. Na taj način se dobiva izuzetno estetska linija stopala kojoj teže sve balerine. Nedostatak podstave ispod svoda stopala znači da cipela značajno dobiva na fleksibilnosti, što naglašava vaše pokrete, a također olakšava održavanje pravilne tehnike.

Korak 3. Pazite na pristajanje

Imajte na umu da je pristajanje ključno ako ne želite da vam grimasa na licu uzrokovana nepodnošljivom boli u stopalima odvrati pažnju s vaših urednih pokreta. Kako biste to izbjegli, sve što trebate učiniti je odabrati pravu veličinu cipela. Imajte na umu da odgovarajuće cipele trebaju biti udobne, ali ne prelabave ili preuske. Trebale bi pristajati praktički kao čarapa. 

Kad isprobavate baletanke, provjerite da li nosite tajice ili čarape u kojima ćete plesati. Prije nastave vrijedi ih nekoliko puta obući kod kuće kako bi se noge naviknule na njih. To će spriječiti nelagodu. Pričvršćene, pojedinačne ili prekrižene elastične trake ili vrpce dodatno će vam pristajati.

Korak 4. Odaberite boju

Iako se boja balerinki čini sasvim subjektivnom stvari, ako vam je teško odabrati samo jednu, svakako će vam trebati nekoliko savjeta. Ako planirate izvesti u konvencionalnom obliku, odaberite tradicionalne boje. Ženama se u pravilu preporučuje ružičasta, a muškarcima crna. Na taj način ćete dobiti profesionalan krajnji rezultat. Međutim, ako plešete samo iz zabave, nemojte uopće brinuti o konvencijama. Odaberite boju cipela koja vam se najviše sviđa.

Vidite kako je lako?

Kao što vidite, kupnja baletnih cipela nije osobito kompliciran zadatak. Ipak, prije nego što zaključite transakciju, provjerite jesu li cipele koje odaberete u skladu s pravilima koja vrijede u plesnom studiju. Obratite pozornost i na to jeste li početnik ili napredni plesač. Svakako će kožne balerinke s punim potplatom položiti ispit među osobama koje tek kreću u svoju plesnu avanturu. Ako već možete sigurno održavati pravilnu tehniku, sigurno će biti pun pogodak fleksibilnije cipele s podijeljenim potplatom.