Kako očistiti cipele od antilopa - kućni lijekovi


Antilop je izuzetno efektan materijal, zahvaljujući kojem dodaje stil svakom stajlingu. Svrstava se u kategoriju grube kože, a karakteristična su joj dugačke čekinje na kojima su nakon prelaska prstom vidljive tamnije pruge. Unatoč činjenici da cipele od antilopa izgledaju stvarno lijepo, materijal je prilično problematičan kada se brine o njemu. Kako očistiti cipele od antilopa? Saznajte više o jeftinim i učinkovitim kućnim lijekovima za održavanje antilopa u dobrom stanju.

Antilop ne podnosi obilan kontakt s vodom, a zbog prisutnosti dugih čekinja također ga je nemoguće polirati (kao u slučaju zrnate kože). U trgovinama cipela postoje preparati i specijalizirani proizvodi za profesionalnu njegu obuće od antilopa, ali to je povezano i s većim troškovima.

Stoga vrijedi upoznati nekoliko jednostavnih, domaćih metoda zahvaljujući kojima ćete se učinkovito riješiti neželjene prljavštine s omiljenih cipela od antilopa, a da pritom ne potrošite veliki novac!

Kako očistiti cipele od antilopa kućnim metodama?

1. S.četkica za zube

Savršeno za uklanjanje ostataka osušenog blata koji se zalijepio za površinu cipele. U idealnom slučaju, četka bi trebala biti izrađena od mekih i nježnih dlačica kako ne bi oštetila materijal tijekom čišćenja. Prije čišćenja pustite da se cipela potpuno osuši, a zatim nježno očetkajte prljavštinu. Ne zaboravite slijediti smjer čekinja.

2. Gumica za brisanje

Može uspješno zamijeniti profesionalnu elastiku od antilopa koja je dostupna u trgovinama cipela. Bitno je da je bijele boje. Uz pomoć gumice lako se možete riješiti sitne prljavštine vidljive na antilop. Dovoljno je lagano protrljati mrlju, a zatim se riješiti ostataka protrljane gumice. I spremno je!

3. Kora kruha

Male, sasušene prljavštine lako se možete riješiti koricom kruha. Nježno trljanje unutarnje (meke) strane kože pomoći će da se riješite prljavštine, ali sigurno neće oštetiti materijal obuće. Nakon postupka samo otresite krušne mrvice.

4. Dječje maramice

Ova metoda će djelovati na masne mrlje na vašim omiljenim cipelama od antilopa. Suhe cipele nježno obrišite vlažnom maramicom i ostavite da se ponovno osuše. Zatim istrljajte antilop mekom krpom ili četkom s mekim vlaknima.

5. Soda bikarbona

Dobro djeluje ne samo kada čistite cipele od antilopa izvana, već i iznutra.
Žlica sode bikarbone pomiješane s čašom mlijeka nanesene na površinu cipele učinkovito će ukloniti mrlje i prljavštinu. Dobivenu kašu dovoljno je ravnomjerno rasporediti po antilop, ostaviti da se osuši, a zatim se četkom riješiti ostataka smjese.
Soda bikarbona također je odličan način da se riješite neugodnih mirisa u cipelama. Ulijte malu količinu praha u cipelu. Ostavite pripremljenu obuću preko noći, a zatim uklonite ostatke sode. Loš miris će nestati, a cipele će biti svježe i spremne za korištenje.

Nekoliko savjeta o njezi cipela od antilopa

Kako bi gore navedene kućne metode čišćenja cipela od antilopa djelovale, svaku prljavštinu treba riješiti što je prije moguće. Njegu cipela provodite redovito i temeljito, a u kišnim i zimskim razdobljima najbolje je to činiti nakon svakog povratka kući. Tako ćete izbjeći prodiranje prljavštine u čekinje.

U njezi antilopa jednako je važno pravilno sušiti mokre cipele. Treba se odvijati na prozračnim, ali zasjenjenim mjestima, daleko od izravnog sunčevog svjetla ili intenzivnih izvora topline koji bi mogli uzrokovati deformaciju obuće.

Spremanje obuće prije sljedeće sezone ključni je element kako bi mogla zadržati svoj prirodni oblik i boju. Prije nego stavite cipele u ormar, provjerite jesu li čiste i suhe. Najbolje ih je unutra natrpati novinskim papirom, a zatim ostaviti na tamnom i prozračnom mjestu kako bi mogli slobodno "disati".

Je li sigurno prati cipele od antilopa u perilici?

Pranje u perilici zasigurno je najlakši način za brzo i učinkovito čišćenje cipela kod kuće, no to se u slučaju antilop kože jako ne preporučuje. Ovaj materijal ne podnosi kontakt s vodom, kako tijekom pranja u perilici, tako i prilikom ručnog pranja. Prekomjerna vlaga može uzrokovati nepovratnu promjenu boje i deformaciju antilopa.