Cipele za učenje hodanja


Mala stopala putuju svijetom, upoznavajući ga dodirom. To je izuzetno važno osjetilno iskustvo i pruža bebi puno zabave.

Raznolikost podloga senzualni je stimulator za malu djecu i izvor je mnogih važnih informacija o okolišu. Međutim, dođe trenutak kada je dijete spremno putovati svijetom samo u pravoj obući. Evo vodiča o tome koje prve cipele odabrati?

Bebine prve cipele

Pri odabiru cipela za učenje hodanja vrijedi obratiti pažnju na mnoga pitanja kao što su mekoća potplata, pravilno profilirani uložak, materijal koji se koristi u proizvodnji, kao i težina cipele i odgovara li stopalo u nju na pravi način.

Prve cipele novo su iskustvo za dijete. Uči ih samo koristiti i ukroćuje činjenicu novog načina kretanja. Stoga ne mogu biti previše ukočena, teška i neugodna za stopalo, jer će to utjecati na učvršćivanje pogrešnih obrazaca hodanja.

Kakve cipele za dijete?

Kad se spremamo za kupnju, trebali bismo provjeriti duljinu djetetovog stopala, jer je to ključni podatak pri odabiru prave veličine. Preuska cipela uzrokovat će ogrebotine i kovrče na prstima, dok će preuska cipela iskriviti hod i spriječiti učinkovito kretanje.

Prve cipele za dojenče moraju osigurati i pravilnu cirkulaciju zraka - prozračna membrana ili nježna, mekana koža jamčit će higijensko kretanje bez pregrijavanja malih stopala. Vrijedno je obratiti pažnju na unutarnji izolacijski materijal koji se koristi u zimskim čizmama. Ne smije biti umjetno i znojiti se. Vuna najbolje djeluje, sve dok dijete nije alergično na nju.

Što biste trebali uzeti u obzir prilikom kupnje cipela za hodanje?

Čičak ili vezice? Prve cipele za hodanje pravi su izazov za djecu i roditelje, stoga morate paziti na svaki detalj kako bi odabir koji napravite zadovoljio vašeg mališana tijekom planinarskih putovanja.

Kada se odlučujete za vezice na cipelama, imajte na umu da mališani vole povući sve konce, privjeske i konce - tako da postoji velika vjerojatnost da vezice ostanu bez šansi, a mi ćemo biti odgovorni za njihovo višestruko vezivanje. Ono što razlikuje prve cipele za šetnju s vezicama je precizno prijanjanje cipele na stopalo - pod uvjetom da vešto i točno zategnemo vezice po cijeloj dužini, ne samo u visini gležnja.

Cipele na čičak pričvršćene za jednogodišnju djecu definitivno su ugodno rješenje za roditelje, ne utječući na kvalitetu obuće i ne ugrožavajući djetetov pravilan hod. Međutim, ne zaboravite pričvrstiti s velikom točnošću.

Visoka kvaliteta i izrada

Pri odabiru prvih cipela njihove vizualne kvalitete nisu dovoljne, iako su važne s estetskog gledišta. Potplat mora saviti 1/3 svoje duljine, a brojač pete trebao bi se dobro prilijegati uz petu, ali važno je da ne uzrokuje ogrebotine i ograničava kretanje. Pazimo da ne bude previše kruto.

Izbjegavajte nekad često kupovane ortopedske cipele. Danas se koriste samo u krajnjem slučaju nakon prethodnog savjetovanja s liječnikom specijalistom. Rehabilitacija stopala i briga za njegov pravilan razvoj nije sinonim za imobilizaciju. Sloboda kretanja je bitna.

Nekoć se vjerovalo da je dječji hod što je viši gornji, to je zdraviji i stabilniji. Ispada, međutim, da je to posve drugačije. Cipele za učenje hodanja trebale bi biti "neprimjetne" za mala stopala, pa je gornji dio iznad gležnja najprikladnije rješenje. Ako se zimi želimo zaštititi od jakog mraza, pobrinimo se da prve dječje cipele imaju vrlo savitljiv gornji dio koji neće uzrokovati učinak noge u gipsu.

Zdrav razvoj dječjih stopala

Stisnuti i stegnuti u pokretima, prsti neće pravilno surađivati ​​pri poduzimanju prvih koraka, izvođenju složenih figura i održavanju ravnoteže. Kada s djetetom isprobavate prve cipele za hodanje, pazite da nosevi nisu uski, a kamoli šiljasti. Zaobljeni oblik je najoptimalniji i najudobniji. Obratimo pažnju na to pogotovo kada kupujemo prve sandale za dijete. Preuzak sprijeda može uzrokovati da vireni nožni prst strši i trlja kožu.

Cipele za hodanje - što izbjegavati?

Brigom o malim stopalima želimo da se što bolje razvijaju. Napokon, oni imaju ogroman utjecaj na cijelo držanje tijela i zdrav način kretanja, kao i održavanje ravnoteže. Što svakako izbjegavati kada kupujete dječje cipele za učenje hodanja?

Takozvani "ne-modovi" - na slikama izgledaju prekrasno, ali kao što i samo ime govori, ne ispunjavaju uvjete za cipele i neće vam pomoći da napravite prve korake. Papuče - odreknimo ih se. Još nije njihovo vrijeme. Slučaj je isti kada želimo kupiti papuče za učenje hodanja - u ovom slučaju i papuče prekrižimo s popisa. U kućnom okruženju najbolje se osjeća bosa noga. Međutim, ako imamo hladne podove ili nam treba obuća za vrtić, odlučimo se za pravilno postavljene, stabilne, ukrućene papuče na peti u kojima se noga neće uvrtati.

Rabljeno ili novo?

Osim u iznimnim situacijama u kojima nam netko vrati ili preproda neotrošene dječje cipele za hodanje (a sigurni smo da su zapravo prašnjave u garderobi i da ih nitko nije koristio), ne kupujte ni rabljene cipele. Svaka noga je različita i djeluje na jedinstven način, ostavljajući opipljive tragove upotrebe.

Oblik stopala i dječje cipele

Pri odabiru cipela za učenje hodanja, uzmimo u obzir pojedinačne aspekte anatomije, tj. Visinu supera, širinu i duljinu stopala. Isti rez neće biti dobar za svako dijete. Stoga je vrijedno izmjeriti nekoliko različitih varijanti kako biste usporedili djetetovu slobodu kretanja i koliko malo stopala stane u cipele. Tada ćemo biti sigurni da smo odabrali pravo rješenje, a dijete će započeti avanturu šetnje ne samo u dobrom stilu, već i zdravo i stabilno.