Cipele za učenje hodanja


Mala stopala putuju svijetom, upoznavajući ga dodirom. To je iznimno važno osjetilno iskustvo i daje bebi puno zabave.

Razne podloge senzualni su stimulator za malu djecu i izvor su mnogih važnih informacija o okolišu. Međutim, dolazi trenutak kada je dijete spremno putovati svijetom u pravoj obući. Evo vodiča o tome koje prve cipele odabrati?

Bebine prve cipele

Prilikom odabira cipela za učenje hodanja, vrijedi obratiti pozornost na mnoga pitanja, poput mekoće potplata, pravilno profiliranog uloška, ​​materijala koji se koristi u proizvodnji, kao i težine cipele i odgovara li joj stopalo na pravi način.

Prve cipele novo su iskustvo za dijete. On ih samo uči koristiti i kroti činjenicu novog načina kretanja. Stoga ne mogu biti previše ukočena, teška i neugodna za stopalo jer će utjecati na učvršćivanje pogrešnih obrazaca hodanja.

Koje cipele za dijete?

Prilikom spremanja za kupnju trebali bismo provjeriti duljinu djetetovog stopala, jer je to ključna informacija pri odabiru prave veličine. Preuska cipela uzrokovat će ogrebotine i uvojke na prstima, dok će vam prelabave cipele iskriviti hod i spriječiti vam učinkovito kretanje.

Prve cipele za bebe također moraju osigurati pravilnu cirkulaciju zraka - membrana koja diše ili nježna, meka koža jamčit će higijensko kretanje bez pregrijavanja malih stopala. Vrijedi obratiti pozornost na unutarnji izolacijski materijal koji se koristi u zimskim čizmama. Ne smije biti umjetno i znojiti se. Vuna najbolje djeluje, sve dok dijete nije alergično na nju.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji cipela za hodanje?

Čičak ili vezice? Prve cipele za hodanje pravi su izazov za djecu i roditelje pa morate obratiti pažnju na svaki detalj kako bi odabir koji napravimo zadovoljio mališana tijekom pješačkih izleta.

Prilikom odlučivanja o vezicama za cipele imajte na umu da mališani vole vući sve konce, privjeske i niti - pa postoji velika vjerojatnost da će vezice ostati bez šanse, a mi ćemo biti odgovorni za njihovo vezanje više puta. Ono što razlikuje cipele za hodanje s vezanjem je precizno prianjanje cipele uz stopalo - pod uvjetom da vješto i točno zategnemo vezice cijelom dužinom, a ne samo u visini gležnja.

Cipele na čičak pričvršćene za jednogodišnje dijete definitivno su ugodno rješenje za roditelje, ne utječu na kvalitetu obuće i ne ugrožavaju pravilan način hoda djeteta. Međutim, ne zaboravite pričvrstiti s velikom točnošću.

Visoka kvaliteta i izrada

Prilikom odabira prvih cipela njihove vizualne kvalitete nisu dovoljne, iako su važne s estetskog gledišta. Potplat se mora saviti 1/3 svoje duljine, a brojač pete trebao bi se čvrsto prilijegati uz petu, ali važno je da ne uzrokuje ogrebotine i ograničava kretanje. Pa provjerimo nije li previše krut.

Izbjegavajte nekada često kupovane ortopedske cipele. Danas se koriste samo kao posljednje sredstvo nakon prethodne konzultacije s liječnikom specijalistom. Rehabilitacija stopala i briga za njezin pravilan razvoj nisu sinonim za imobilizaciju. Sloboda kretanja je bitna.

Nekada se vjerovalo da što je gornji gornji dio, djetetov je hod zdraviji i stabilniji. Pokazalo se, međutim, da je potpuno drugačije. Cipele za učenje hodanja trebale bi biti "neprimjetne" malim stopalima, pa je gornji dio ispred gležnja najprikladnije rješenje. Ako se želimo zaštititi od jakog mraza zimi, pobrinimo se da prve dječje cipele imaju vrlo fleksibilan gornji dio koji neće uzrokovati učinak noge u gipsu.

Zdrav razvoj dječjih stopala

Stisnuti i stegnuti u pokretima, prsti neće pravilno surađivati ​​pri poduzimanju prvih koraka, izvođenju složenih figura i održavanju ravnoteže. Kad s djetetom isprobavate prve cipele za hodanje, pobrinite se da nosevi nisu uski, a kamoli šiljasti. Zaobljeni oblik je najoptimalniji i najudobniji. Obratimo pažnju na to posebno pri kupnji prvih sandala za dijete. Previše usko sprijeda može prouzročiti isticanje palca i natrljavanje kože.

Cipele za hodanje - što izbjegavati?

Brigom o malim stopalima želimo da se što bolje razviju. Uostalom, oni imaju ogroman utjecaj na cijelo naše držanje i zdrav način kretanja te održavanje ravnoteže. Što svakako treba izbjegavati pri kupnji dječjih cipela za učenje hodanja?

Takozvani "non-smrtonosni"-izgledaju lijepo na slikama, ali kao što naziv govori, ne ispunjavaju uvjete za cipele i neće vam pomoći da napravite prve korake. Papuče - odreknimo ih se. Ovo još nije njihovo vrijeme. Isti je slučaj kada želimo kupiti papuče za učenje hodanja - u ovom slučaju također prekrižimo papuče s popisa. U kućnom okruženju bosa se noga najbolje osjeća. No, ako imamo hladne podove ili nam je potrebna obuća za dječji vrtić, odlučimo se za pravilno opremljene, stabilne, ukrućene papuče na peti, u kojima se noga neće uvijati.

Rabljeno ili novo?

Osim u iznimnim situacijama u kojima nam netko vraća ili preprodaje nenošene dječje cipele za hodanje (a sigurni smo da su u ormaru zapravo prašnjavi i nitko ih nije koristio), nemojte kupovati polovne cipele. Svaka noga je drugačija i radi na jedinstven način, ostavljajući opipljive tragove uporabe.

Oblik stopala i dječje cipele

Prilikom odabira cipela za učenje hodanja, uzmimo u obzir pojedinačne aspekte u anatomiji, tj. Visinu nagiba, širinu i duljinu stopala. Isti rez neće biti dobar za svako dijete. Stoga je vrijedno izmjeriti nekoliko različitih varijanti kako bi se usporedila djetetova sloboda kretanja i koliko mala stopala stanu u cipele. Tada ćemo biti sigurni da smo odabrali pravo rješenje, a dijete će krenuti u avanturu hodanja ne samo u dobrom stilu, već i zdravo i stabilno.