Cipele za razgled - koje cipele ponijeti na izlet


Idete li na odmor? Planirate li putovanje? Pitate se koju obuću spakirati u kofer kako biste osigurali udobno putovanje i da ozljede stopala ne poremete vaš plan razgledavanja? U članku ćete pronaći vrijedne savjete za najudobniju i najudobniju obuću. Pogledajte koje cipele za razgledavanje ponijeti na izlet!

Pakiranje putnog kofera često je pravi izazov. Pogotovo ako je kofer malen, a vremenski uvjeti na odredištu neizvjesni. Najveći problem je obično odabir prave obuće. Na kraju krajeva, od njega ovisi hoće li vam odmor biti uspješan ili ćete ga provesti u hotelu, liječeći istrgnute pete i bolne kurje oči. Kakve cipele za razgledavanje odabrati da biste izbjegli ove probleme?

Cipele za razgledavanje – prilagodite ih terenu i vremenu

Kada planirate putovanje na određeno mjesto, manje-više poznajete uvjete koje možete očekivati. I premda vrijeme zna biti nepredvidivo i voli se izigravati, smjer putovanja i plan putovanja obično vam omogućuju da saznate koje cipele za razgledavanje treba spakirati u kofer.

Ključne stvari koje trebate uzeti u obzir su gore spomenuto vrijeme, topografija i aktivnosti. Zašto je to toliko važno? Odgovor je vrlo jednostavan - različite cipele dobro će poslužiti za istraživanje grada i spomenika, a drugačije kada planirate više kilometara planinarenja po planinskim stazama.
Mnogi ljudi podcjenjuju pitanje obuće, što rezultira ili raznim tegobama i bolovima u stopalima ili potrebom odustajanja od aktivnosti koje zahtijevaju određenu vrstu obuće.

Planirate li aktivan odmor? Pogledajte koje cipele odabrati

Slobodno vrijeme u prirodi, u kombinaciji s odabranom vrstom aktivnosti, postaje sve popularnije. Posljednjih sezona bilježimo povećan interes za obućom koja jamči udobno i, što je najvažnije, sigurno putovanje u aktivnom stilu.

Ako tijekom svog putovanja planirate vožnju biciklom ili pješačenje po ne baš zahtjevnim terenima, specijalne trekking cipele ili tradicionalne niske sportske cipele bit će najbolji izbor. Prije kupnje svakako obratite pozornost na materijal od kojeg su cipele izrađene i vrstu potplata. U slučaju treking cipela jako dobro funkcionira prirodna koža koja će se lako prilagoditi obliku vašeg stopala. Štoviše, obuća od prirodne kože ima vrlo dobru cirkulaciju zraka – stopalo se ne znoji, zahvaljujući čemu ćete izbjeći neugodne mirise i spriječiti rast bakterija.

Ili su vam možda cilj planine i duga pješačenja po teškim stazama. U ovoj situaciji nužne su posebne treking cipele koje se odlikuju višim gornjim dijelom. Svrha mu je ukočiti gležanj, stabilizirati stopalo i zaštititi ga od nesretnog uganuća ili uvijanja.

Prilikom planiranja aktivnog odmora svakako vodite računa o načinu razgledavanja. Vrijedi napomenuti da su prave cipele za razgledavanje prije svega jamstvo sigurnosti, stoga pokušajte odabrati model provjerenog proizvođača koji će izdržati i tijekom hodanja po teškom i zahtjevnom terenu.

Koje cipele odabrati za istraživanje grada?

Višednevni ili vikend izlet, čija je svrha intenzivno istraživanje gradova i njegovih atrakcija, tzv. City break je vrsta putovanja koja posljednjih godina ruši rekorde po interesu. Ne treba vam dug odmor da biste posjetili odabrani grad, ali morate biti spremni na brz tempo i mnogo sati provedenih na nogama.

Prilikom posjeta gradu, sportska obuća će biti savršena. Trebale bi biti što udobnije i univerzalnije, kako bi se mogle nositi i za večeru ili odlazak u kafić. Prilikom posjeta gradovima preporučamo udobne tenisice, tenisice ili niske cipele. Koju ćete vrstu u konačnici odabrati ovisi o planu puta, stoga uzmite u obzir sve okolnosti i situacije koje mogu zahtijevati određenu obuću.

Odmor u toplim zemljama - koje cipele uzeti?

Kada planirate putovanje u egzotične zemlje s visokim temperaturama, japanke i sandale obično završe u vašem koferu. Naravno, takav izbor je opravdan, pogotovo ako je vaš cilj lijeni odmor u kombinaciji sa sunčanjem. Osim toga, čak i ako japanke nisu baš prikladna obuća za razgledavanje, nezamjenjive su tijekom svakodnevnog kretanja po hotelskom kompleksu, kao i na šljunčanim plažama.

Hoće li vam trebati pokrivene cipele u toplim zemljama? Svakako vrijedi razmisliti o tome da uzmete barem jedan par, npr. lagane sportske cipele, koje će vam se pokazati korisnim prilikom posjeta nekom morskom ljetovalištu. Hodati gradom u udobnim cipelama puno je udobnije nego u japankama ili sandalama.

Savjetujemo vam da mudro odaberete cipele za razgledavanje i pažljivo razmislite koje će cipele funkcionirati u danoj situaciji. Elegantne visoke potpetice, iako megaženstvene i seksi, neće uspjeti za višesatnog penjanja u planinskim predjelima ili tijekom aktivnog razgledavanja grada.