Cipele za duge staze


Bilo da idete u dugu šetnju šumom, nekoliko sati razgledavanja starog grada ili hodočašće, svakako vam treba odgovarajuća obuća. Pitate li se koje će vam cipele odgovarati za velike udaljenosti i tražite li najudobniju opciju? Na pravom ste mjestu!

Udobnost je važna

Udobnost bi uvijek trebala biti vaš glavni prioritet, posebno kada planirate duge šetnje. Kako biste to osigurali, obratite posebnu pozornost na širinu i duljinu cipela, kao i na amortizaciju. Upravo zahvaljujući njemu povećat će stabilnost i prianjanje tijekom hodanja, a ujedno smanjiti pritisak na vaša stopala.

Uvjerite se da uložak u cipeli ne samo pruža amortizaciju, već i pravilno podupire luk stopala. Neka bude od pjene ili gela, zahvaljujući čemu će se u tren oka prilagoditi obliku stopala, pružajući vam visoku udobnost korištenja. 

Ako imate ravna stopala, potražite cipele koje će vam pružiti veliku stabilnost, a istovremeno vam omogućiti da preuzmete kontrolu nad kretanjem. U slučaju visokog podizanja, ne zaboravite povećati amortizaciju udara. S druge strane, za standardnu ​​koljenicu će odgovarati cipele s relativno tvrdim, ali fleksibilnim potplatom koji će osigurati pravilnu stabilizaciju u području pete.

Jesu li tenisice prikladne za duge šetnje?

Mnogi se pitaju hoće li tenisice za trčanje biti prikladne za duge šetnje i odustati od kupnje zasebnog para. Dok su tenisice za trčanje relativno lagane, što je dobrodošla osobina za hodanje, važno je zapamtiti da je biomehanika stopala pri hodanju potpuno drugačija od dinamičkog trčanja.

U hodu stopalo obično prvo dotakne tlo u području pete. Međutim, tijekom trčanja, ova točka se pomiče u metatarzalno područje. Štoviše, tenisice za trčanje obično imaju tvrđi potplat, što bi moglo uzrokovati nelagodu i bolove u stopalima pri hodu.

Stoga je bolje izbjegavati nošenje tenisica za hodanje. Pitate se kakve bi trebale biti karakteristike cipela za duge marševe? Čitajte dalje kako biste saznali odgovor!

Na što trebam obratiti pozornost pri kupnji cipela za hodanje?

Cipele za hodanje trebaju biti stabilne i fleksibilne, omogućujući glatko, neograničeno kretanje stopala. Ne zaboravite se prilagoditi vremenu. Za kišnih dana birajte vodootporne modele, a za vruće ljeto obuću od prozračnih, prozračnih materijala. Osim toga, trebaju imati odgovarajući oblik.

Kada isprobavate obuću u kojoj namjeravate putovati na velike udaljenosti, mašite nožnim prstima i savijajte ih. Ovo kretanje treba biti nesmetano. Upamtite, međutim, da ostavljanje previše prostora prstima može biti kobno. Stopalo će se početi pomicati prema naprijed, osjetit ćete nelagodu, a na stopalima će vam se pojaviti žuljevi i kurje oči.

Ako vam se par cipela čini malo tijesnim i nadate se da ćete ih razdvojiti, nemojte ih kupovati. Birajte obuću u kojoj se osjećate ugodno i udobno od samog početka.

Izbjegavajte preuske cipele

Dugi sati na nogama mogu uzrokovati oticanje stopala. Iz tog razloga ni u kojem slučaju ne birajte preuske cipele. Obratite pozornost na njihovu duljinu i širinu. Odaberite model koji prstima daje dovoljno prostora i neće vam trljati petu stvarajući bolne žuljeve.

Prilikom odabira veličine cipela za hodanje ne zaboravite na debljinu čarapa koje planirate nositi na duge udaljenosti. Njihova debljina može imati stvaran utjecaj na ukupnu udobnost korištenja određenog para cipela.

Prije nego što krenete na dužu rutu, kupljene cipele svakako isprobajte na kraćim relacijama. Na taj način možete biti sigurni da su cipele što udobnije.

Kruto ili fleksibilno?

Dvoumite se između fleksibilnijeg i čvršćeg modela? Dovoljno je da - osim vlastitih preferencija - uzmete u obzir vrstu terena po kojem namjeravate putovati. Nogostupi i beton koji je sveprisutan u gradovima definitivno je puno teže savladati područje u usporedbi s livadama.

Kad birate kamenite podloge, odaberite krutu obuću koja će zaštititi vaša stopala od neravnog terena. Upamtite, međutim, da će krute cipele obično biti mnogo teže od savitljivih. Kao rezultat toga, možete se brže osjećati umorni.

Redovito mijenjajte cipele

Pažnja! Čak se i najbolje usklađeni model može istrošiti. Poderani potplati mogu doprinijeti pogoršanju prianjanja i stabilnosti cipele. Iz tog razloga ne zaboravite redovito mijenjati cipele za hodanje čim primijetite ogrebotine na potplatima. 

Istrošene cipele mogu ne samo uzrokovati nelagodu tijekom šetnje, već i povećati rizik od ozljeda. Ako ste im skloni, birajte izgrađenije modele koji će vam osigurati stabilnost oko gležnja.

U zdravom tijelu zdrav duh

Sigurno znate da hodanje ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje. Najbolje od svega je što vam za hodanje nije potrebna otmjena oprema ili skupa oprema. Sve što trebate je pravilno odabran par cipela. Sigurni smo da će vam naši savjeti pomoći u tome.