Bolje spriječiti nego liječiti. Sve što trebate znati o dječjoj preventivnoj obući


Svaki roditelj je zabrinut za pravilan razvoj svog djeteta. Kako vaše dijete postaje aktivnije, potreba za cipelama postaje očita. Neki se roditelji odlučuju na kupnju preventivnih cipela bez savjetovanja sa stručnjakom. Uostalom, kaže se da je bolje spriječiti nego liječiti. Pitate se je li to stvarno potrebno? mi predlažemo!

Čemu služe profilaktičke cipele i po čemu se razlikuju od obične obuće?

Profilaktičke cipele služe – naravno – za kretanje. No, njihova supermoć je u tome što su dizajnirani da podupiru strukturu stopala, gležnja pa čak i cijele noge. Zahvaljujući tome potiču pravilan rast vašeg djeteta i omogućuju pravilan razvoj hoda. Omogućuju nesmetanu mobilnost, apsorbiraju udarce, poboljšavaju ravnotežu, jamče udobnost i sprječavaju bol.

Pojednostavljeno rečeno, preventivne cipele čine šetnju, trčanje i istraživanje svijeta vašem mališanu pravim užitkom, a ne mukom. U nastavku smo saželi najvažnije aspekte koji ih razlikuju od klasične obuće.

Prije svega, preventivne cipele imaju drugačiji profil od standardnih papuča. Međupotplat i vanjski potplat su tvrđi i zaobljeniji, pa se ne uvijaju tako lako. Štoviše, profilaktičke cipele imaju tvrdu potpeticu koja pruža dodatnu stabilnost.

Za koga su profilaktičke cipele?

Bitna je potporna obuća koja dobro pristaje. Aktivno dijete koje s velikom znatiželjom otkriva svijet oko sebe ne smije biti sputano neudobnim cipelama.

Postoje slučajevi kada je kupnja profilaktičkih cipela neophodna. Nose ih djeca koja su rođena s abnormalnostima stopala i ona koja su ih s vremenom stekla.

Srećom, ortopedska obuća više ne plaši svojim izgledom ravno iz prošlih vremena. Proizvođači preventivne obuće prate najnovije trendove i prilagođavaju stilove potrebama i preferencijama najmlađih korisnika.

 

Zašto se ne isplati samostalno kupovati ortopedske cipele?

Ako nitko nije potvrdio vaše strahove i dijete nije dijagnosticirano od strane stručnjaka, ni u kojem slučaju nemojte sami donositi odluku o kupnji profilaktičkih cipela. Neopravdano nošenje takve obuće može oslabiti mišiće stopala. 

Međutim, postoje znakovi koji će vam reći da je vrijeme da zakažete sastanak s liječnikom. Evo ih:

  • Vaše dijete ima tendenciju ozljeda u području gležnja
  • stopala vaše bebe su usmjerena prema unutra kada hoda
  • stopala vaše bebe su okrenuta prema van kada hoda
  • Vaše dijete ima kronične bolove u peti, leđima ili koljenima
  • stopala vašeg djeteta jasno pokazuju znakove ravnih stopala

Provjerite trebaju li vašem djetetu ortopedske cipele

Dvojite li vaše dijete treba li ortopedske cipele? Svakako se posavjetujte s djetetovim pedijatrom koji će vas po potrebi uputiti specijalisti. 

Iskusni ortoped odmah će procijeniti sve bolesti koje je potrebno korigirati te će vam pomoći odabrati pravu ortopedsku obuću ili preporučiti kupnju posebnih uložaka koji će rasteretiti stopala vašeg djeteta.

Gdje kupiti ortopedske cipele?

Ako su vaši strahovi potvrđeni i liječnik preporučio da vaše dijete nosi preventivne cipele, vrijedi potražiti modele koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve. Odustanite od kupovine rabljenih cipela za profilaksu. Zapamtite da je svako stopalo drugačije i jedinstveno. Takve cipele mogle bi pogoršati problem, pa čak i uzrokovati nepovratne promjene u strukturi stopala. 

Radije birajte obuću renomiranih brendova koji je kreiraju u suradnji s ortopedima. Potražite cipele koje kombiniraju pravilnu konstrukciju s najnovijim tehnološkim rješenjima. Odaberite modele od prirodnih materijala. Za djecu će cipele s čičak kopčama biti savršene jer će se lako obuvati i izuvati i - što je najvažnije - jamčit će savršeno pristajanje.

Najbolje preventivne cipele pronaći ćete u našoj online trgovini. Odaberite između sandale za djevojčice sa slatkim ukrasima u obliku leptira i izgrađene kožne čizme pričvršćene čičkom. Preporučujemo za dječake cipele u tamnoplavoj nijansi sa smeđim umetcimakoji zadovoljavaju i najstrože zahtjeve.

Koliko često treba mijenjati ortopedske cipele?

Ne zaboravite da životni vijek ortopedskih cipela može varirati ovisno o njihovoj kvaliteti i uporabi. Međutim, ako primijetite očite znakove istrošenosti, svakako uložite u novi par. U suprotnom, ova prividna ekonomičnost može imati negativan utjecaj na držanje i zdravlje vašeg djeteta!

Također, ne zaboravite koliko brzo rastu dječja stopala. Redovito provjeravajte jesu li cipele odgovarajuće veličine kako bi osigurale udobnost i podržale zdrav razvoj vašeg mališana.