Biramo savršene cipele za planinarenje


Cipele za planinarenje u planinama moraju ispunjavati nekoliko važnih zahtjeva. Prvo, trebaju biti stabilne i stopalima pružiti odgovarajuću potporu. Drugo, moraju biti vrlo udobne kako bi vam omogućile udobno hodanje uz obronke. Osim funkcionalnosti, trebali bi samo dobro izgledati. Savjetujemo vam na što obratiti pažnju pri odabiru zimske obuće za planinarenje.

Držite se nekoliko pravila i osvojite vrhove

Svatko tko tek započinje svoju avanturu s planinarenjem može se iznenaditi velikom raznolikošću trapera. Sigurno znate da je za hodanje po planinama potrebna čvrsta obuća. No, ako se pitate na što točno treba obratiti pažnju prilikom odlaska na zimske izlete, na pravom ste mjestu.

Ako ne želite da vas išta spriječi u dolasku na vrhove, pobrinite se da nabavite pravi par cipela za zimske aktivnosti u težim uvjetima. Savjetujemo koji su aspekti najvažniji.

Prvo, funkcionalnost

Prije svega, zimske planinske čizme moraju biti funkcionalne. Trebali bi pružiti odgovarajuću potporu stopalu kako bi se izbjegla uganuća i prijelomi. Obratite pažnju na visinu gornjeg dijela lovca. Što je viši kraj cipela, to je bolja potpora gležnja. Štoviše, sprječava ulazak snijega u cipele. Ne zaboravite da vaše cipele trebaju dosezati barem krajeve nogu radi potpune zaštite.

Podjednako je važan i potplat cipele. Mora biti dovoljno stabilan da spriječi klizanje prilikom hodanja po planinama. Duboki jezičci osigurat će dodatno prianjanje bez obzira na neravnine terena, a odgovarajući materijal spriječit će ulazak vode u cipelu. 

Zimi je vrlo važno da vam stopala budu topla. Topla, izolirana podstava od prirodnih materijala, poput vune, grijat će vas čak i na ekstremno niskim temperaturama i – što je najvažnije – spriječiti neugodne mirise. Dodatni pojas zaštitit će vaša stopala od hladnoće. 

Planinske čizme za snijeg također bi trebale biti vodootporne. Zahvaljujući tome izbjeći ćete smočenje nogu, a time i - prehladu. Također obratite pozornost na dodatno pojačanje šavova protiv vlage.

Drugo, praktičnost

Ni u kojem slučaju ne smijete kupovati premale cipele za planinarenje. Ne samo da će uzrokovati žuljeve i kurje oči, već će vas i spriječiti da na niskim temperaturama navučete dodatni par čarapa. Zauzvrat, prevelike planinarske cipele predstavljaju opasnost od klizanja, što svakako nije potrebno u nepovoljnom zimskom vremenu. Zimske čizme namjestite tako da kažiprst lako možete provući oko pete. 

Obratite pažnju i na način na koji obuvate cipele. Dostupni su slip-on, vezice i čičak kopče. Iako se prvi puno brže oblači, drugi bolje pristaje uz gležanj, što je nedvojbeno značajna prednost u odnosu na slip-on cipele. Također, provjerite jesu li vaše cipele za planinarenje pravilno vezane tako da snijeg ne može prodrijeti unutra. Ako tražite zlatnu sredinu, odaberite cipele na čičak. Kopču možete jednostavno prilagoditi širini vašeg stopala, a njihovo stavljanje neće biti posebno dugotrajno.

Ne zaboravite da su planinarske cipele općenito teže od klasične obuće. Preteške, masivne planinarske cipele učinit će vam šetnju pravim izazovom.

Prije planinarenja u planinama, provjerite je li vaš novi par trapera udoban i ne trlja. Nosite ih oko sat vremena po kući prije nego što ih odlučite pokazati svijetu. Zahvaljujući tome, izlet u planine će sigurno biti uspješan i zadovoljavajući.

Treće, stil

Iako vaše cipele za planinarenje trebaju biti čvrste, izdržljive i pravilno dizajnirane, njihov izgled nije beznačajan. Sigurno želite izgledati dobro dok hodate po snježnim planinama ili idete na padine.

Obratite pažnju na boju i materijal planinskih čizama za snijeg. Što o tome blistavo bijele čizme za snijeg sa posebno profiliranim gaznim slojem za sprječavanje padova? Ili vam je možda draže brendirane, tople čizme s krznom? Želite li pratiti trendove i u planinama, sigurno će vam se svidjeti ženske bež planinarske cipele s kravatama

Vidite i sami, izbor cipela za hodanje po snijegu je praktički beskrajan. Sigurno ćete pronaći nešto što će odražavati vaš jedinstveni stil i karakter.

Na što još treba obratiti pažnju kada idete u zimsku šetnju planinama?

Sada kada znate koje cipele za planinarenje odabrati, ne zaboravite ih pripremiti za put prije nego što ih prvi put upotrijebite. Koristite posebne impregnacije posvećene materijalu od kojeg su izrađene vaše planinarske cipele. Zahvaljujući redovitoj impregnaciji planinskih čizama za snijeg, čizme će vam služiti dugi niz godina, a vi ćete bez obzira na uvjete uživati ​​u elegantnom izgledu i suhim nogama. 

Ipak, zapamtite da nikakve planinarske cipele ne mogu jamčiti da se nećete poskliznuti na zaleđenom terenu. Za ekstremne ekspedicije nabavite dereze ili jastučiće protiv klizanja. Kao rezultat, dobit ćete još bolje prianjanje i pobrinuti se za svoju sigurnost. 

Sigurni smo da ćete slijedeći naše savjete održati svoja stopala toplima, suhima i stabilnima, te da vam ni najsnježnije planine neće biti nepremostiva prepreka.