Biramo savršene cipele za hodočašće


Planirate li hodočašće i pitate se kojom cipelom možete bezbolno prijeći velike udaljenosti? Došli ste na pravo mjesto! U ovom smo vodiču sakupili sve najdragocjenije savjete za cipele za hodočašće. Upoznajte se s našim preporukama i krenite na put!

Kakve cipele nositi na hodočašće?

Prevaljivanje velikih udaljenosti od nekoliko ili čak više dana pravi je izazov i za najiskusnije hodočasnike. Srećom, s pravim cipelama ovaj zadatak neće biti tako težak kao što se na prvi pogled čini.

Čini se da će vaše omiljene cipele za hodanje položiti ispit i tijekom hodočašća. No, u ovom slučaju presudni su tvrđi potplati i duboki, izdržljivi gazišti, karakteristični za, primjerice, trail cipele. Važno je napomenuti da je takva obuća puno lakša od standardnih planinarskih cipela, a potplat pruža dovoljnu zaštitu od neravnih površina na koje ćete vjerojatno naići na ruti.  

Možete razmisliti i o visokim čizmama koje će vas zaštititi od ozljeda gležnja. Bez obzira koju obuću odabrali, pripazite da gornjište bude prozračno i da zrak nesmetano cirkulira. Mreža u tom pogledu odlično funkcionira.

Vodite računa o pravilnom pristajanju

Pravilan kroj cipela ključ je uspjeha kako tijekom kratkih šetnji, tako i tijekom višednevnih planinarenja. Idete li na hodočašće sigurno ćete prijeći mnogo kilometara. Kako osjećaj nelagode ne bi prerastao u nepodnošljivu bol, svakako odaberite pravu veličinu cipela.

Ako osjećate da vam prsti dodiruju prednji dio cipele, ali se ipak nadate da ćete ih brzo raširiti, svakako se odlučite za broj veću. Inače će vam prsti biti izloženi ogrebotinama i modricama.

Jedna od najmanje razumnih stvari koje hodočasnik može učiniti je obuti nove cipele za planinarenje. Obavezno obujte cipele za stazu prije nego krenete na hodočašće, ali pazite da ne istrošite jastuk. Sve što trebate učiniti je nositi ih barem tjedan dana prije nego krenete na put.

Ne zaboravite prave čarape

Osim odabira udobne obuće, svakako obratite pažnju na čarape o kojima će uvelike ovisiti vaša udobnost. O tome postoji skoro onoliko teorija koliko i hodočasnika. Pitate li se hoće li nošenje dva para čarapa biti dobro rješenje? 

Teoretski, dvostruke čarape mogle bi spriječiti trenje između cipele i stopala i time eliminirati problem žuljeva. Međutim, s praktičnog stajališta, dodatni sloj topline koji se zadržava u cipeli može pridonijeti nakupljanju znoja, a time i trenju i bolnim žuljevima.

Kako biste to spriječili, dovoljno je pripaziti na odabir materijala od kojeg su čarape izrađene. Važno je da upijaju vlagu i odvode je van. Obavezno promijenite čarape na pola puta dnevnog pješačenja, dopuštajući stopalima da se potpuno osuše na svježem zraku. Odvojite malo vremena da ih stavite kako biste izbjegli nabore koji bi mogli uzrokovati stvaranje žuljeva.

Obilježja savršene cipele za hodočašće

Sada kada znate na što trebate paziti pri kupnji cipela za svoje hodočašće, pripremili smo mali sažetak kako bismo vam olakšali odabir i osigurali najbolje iskustvo.

#1 Cipele koje odgovaraju vremenu

Svakako pogledajte vremensku prognozu prije polaska. Ako se prognoziraju vrućine, najvjerojatnije će hit biti sandale. Ipak, nemojte preskočiti nošenje čarapa jer biste mogli dobiti bolne žuljeve.

#2 Potpora za gležanj

Ako vam je stalo do potpore gležnjeva, odaberite cipele koje završavaju odmah iza njih. Tako ćete s lakoćom prolaziti kroz razne terene bez brige o ozljedama.

#3 Sustav vezivanja

Jednako važan aspekt je sustav vezanja koji je dizajniran u cipelama. Prilikom odlaska na hodočašće osigurajte maksimalnu prilagodbu. U tome će vam osim prave veličine pomoći i prave vezice.

#4 Zaštita stopala

Zaštitite svoja stopala i nabavite cipele s gumenim ojačanjima oko prstiju i pete koje će zaštititi vaša stopala u slučaju slučajnog udarca nogom u kamen. Dodatnu zaštitu pružit će vam odgovarajući vanjski potplati. Potražite gumene koje će jamčiti savršeno prianjanje uz tlo i maksimalnu stabilnost.

Spriječite prekomjerno znojenje nogu tijekom hodočašća

Pretjerano znojna stopala savršeno su polazište za trenje, odakle je ravan put do bolnih žuljeva. Kako biste to spriječili, odaberite cipele od prozračnih materijala. Da biste zaustavili trenje, trebat će vam poseban puder za stopala. Čak i prije obuvanja čarapa, područje između prstiju i ostatak stopala pospite puderom. Zatim pospite malo talka u cipelu. Na taj način ćete izbjeći problem nakupljanja vlage. Ne zaboravite ponoviti ovaj postupak svaki put kada mijenjate čarape.