Biramo cipele za skateboarding


Skateboarding je vaša strast? Ako to radite kratko vrijeme, možda još niste nabavili prave cipele. Provjerite na koje aspekte vrijedi obratiti pozornost pri kupnji patika za dasku kako bi vas služile što dulje, a trikovi u njima bili su vam laki zalogaj!

Pronađite odgovore na često postavljana pitanja

Ako ćete se početi baviti skateboardom, uz pravilno profiliranu palubu, kamione, kotače, ležajeve i nosače, svakako nabavite cipele za dasku. Ako sumnjate zašto se na njih isplati potrošiti novac ili se pitate koji materijal odabrati i što drugo uzeti u obzir, na pravom ste mjestu. 

Misleći na vas, pripremili smo odgovore na najčešća pitanja o cipelama za skateboarding. Upoznajte se s njima prije nego kupite svoj prvi (ili sljedeći par) i nećete požaliti!

Zašto biste trebali kupiti cipele za skateboard?

Pitate se zašto se isplati kupiti cipele za skateboard? To je lako! Takva će obuća znatno povećati vaše prianjanje na radnu plohu, a pritom smanjiti osjećaj udaraca.

Štoviše, pružit će vam odgovarajuću potporu pri izvođenju trikova, a ujedno će vas - zahvaljujući posebno dizajniranoj konstrukciji - služiti duže i neće se istrošiti tako brzo kao klasične tenisice ili tenisice.

Kada ulažete u cipele za skateboard, ne zaboravite kupiti posebno profilirane uloške za ove cipele. Zahvaljujući tome, vaši zglobovi će dobiti dodatnu zaštitu, a vaši gležnjevi, koljena i stopala dobit će neusporedivu amortizaciju.

Koji će materijal biti najbolji? Upoznajte prednosti i nedostatke

Prilikom odabira cipela za dasku, vrijedi obratiti posebnu pozornost na materijal od kojeg su izrađene. Sigurno ne želite da vam se cipele raspadnu čim ih napravite nekoliko trikovi.

Ako tražite nešto jako, izdržljivo i iznimno izdržljivo, možda će vam privući pozornost prirodna koža. Upamtite, međutim, da je unatoč mnogim prednostima ovaj materijal vrlo krut, što može otežati izvođenje trikova.

Antilop je još jedan materijal koji se koristi u proizvodnji cipela za skateboard. Tanak je, prozračan, otporan na abraziju i definitivno vrlo moderan. Međutim, antilop može zadržati vlagu u cipelama zbog čega će vam se stopala pojačano znojiti. 

Cipele za skateboard također mogu biti izrađene od platna. Ova tkanina je lagana i prozračna. No, odlučite li se za klasične tenisice, znajte da one neće biti previše izdržljive te će se na njima brzo pojaviti rupe i ogrebotine.

Što uzeti u obzir pri kupnji cipela?

Osim materijala, postoji nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir kada tražite savršene cipele za skateboard. Razgovarali smo o najvažnijim od njih. 

Prianjanje

Ako ne vodite računa o dobrom prianjanju za podlogu, sigurno ćete imati mnogo nekontroliranih padova koji su se lako mogli spriječiti. Za savršeno držanje daske, a ujedno i bolju kontrolu nad daskom, obujte cipele s gumenim potplatom. 

Zaštita pete i prstiju

Područja pete i prstiju najsklonija su abraziji za cipele za skateboarding. Želite li eliminirati ovaj problem, a pritom se osjećati ugodnije dok izvodite trikove, odlučite se za cipele s dodatnom zaštitom na tim mjestima. 

Pogodnost

Jednako važan aspekt je maksimalna udobnost. Svakako, niti jedan klizač ne može zamisliti izvođenje manje ili više složenih trikovi u neudobnim cipelama. Izbjegavajte i uske i široke cipele. Kladite se na maksimalnu kondiciju kako biste dobili maksimalnu zabavu od klizanja. 

Stil

Odabir cipela za vođenje skejtborda, obratite pozornost i na stil. Ipak, nemojte ciljati na najskuplje modele, jer skateboarding promiče štetu. Kao rezultat toga, potreba za zamjenom cipela novima može biti mnogo češća nego kod cipela koje nosite svaki dan.

Koje cipele odabrati za skateboarding?

Izbor cipela za skateboarding je zaista širok. Pitate se između natikača skliznuti načizme, gležnjače ili kraće tenisice? Objašnjavamo najvažnije razlike! 

tipa cipele skliznuti na toliko su lagani i tanki da ćete radnu ploču lako osjetiti pod nogama, što vam olakšava kontrolu. Štoviše, iznimno se brzo obuvaju, pa su savršene za klizače koji nose dodatni par cipela sa sobom u park. 

Gležnjače je još jedna popularna opcija među klizačima. Iako će vam ovakva obuća pružiti maksimalnu pokretljivost, u slučaju pada može izazvati ozbiljnije ozljede. Uostalom, vaši gležnjevi neće biti zaštićeni ni na koji način!

Gležnjače za razliku od kraćih tenisica, one će zaštititi vaše gležnjeve kada izgubite ravnotežu. Zbog specifične konstrukcije, međutim, mogu djelovati kruće, što znatno otežava manevriranje u njima. 

Kao što vidite, ne postoji jedno pravo rješenje i zlatna sredina. Iz tog razloga vrijedi isprobati različite modele i provjeriti koji će vam biti najudobniji. Osim osobnih preferencija, razmislite o proračunu koji ste spremni potrošiti na cipele za klizanje.