7 dokazanih načina za sprječavanje skliskih potplata u cipelama


Potplati vaših cipela su toliko skliski da se pri svakom koraku osjećate kao da hodate po kori banane? Ako brinete o svojoj sigurnosti i želite izbjeći spektakularan pad i njegove moguće posljedice, svakako učinite nešto po tom pitanju! Pitate se kako? Došli ste na pravo mjesto! Imamo rješenje!

Skliske cipele nisu problem!

Svakim svojim korakom osjećate se kao da hodate po korama od banane i odjednom gubite ravnotežu, što završava spektakularnim padom? Potplati vaših cipela vjerojatno su skliski.

Srećom, mi znamo rješenje za vaš problem. Pripremili smo nekoliko provjerenih načina da ga se jednom zauvijek riješite. Raditi!

Bolje spriječiti nego liječiti

Brinete li o svojoj sigurnosti? Želite li izbjeći neugodne posljedice mogućeg pada? Postupite po principu „bolje spriječiti nego liječiti“ i riješite problem skliskih potplata u fazi odabira cipela.

Kada kupujete cipele, svakako obratite pozornost na to kako izgleda potplat. Ako ste u prilici, dotaknite ga i provjerite je li hrapav. Grubi potplat omogućit će vam da lako ostanete na površini. Potražite cipele s potplatima s nitnama za dodatno prianjanje.

Na taj način dobit ćete teksturu koja će vam jamčiti prianjanje uz podlogu i pri hodu po zaleđenom terenu i po skliskim pločama. Vidite kako je jednostavno?

Kućni lijekovi za skliske tabane

No, ako u svojoj kolekciji već imate cipele sa skliskim potplatom, od njih se nikako ne morate odvajati. Sve što trebate učiniti je slijediti savjete predstavljene u ovom vodiču i vaše će cipele - kao čarolijom - dobiti protuklizna svojstva. 

Posebno za vas prikupili smo 7 dokazanih načina koji će vam pomoći da se sami nosite s ovim problemom. Počnimo!

Metoda 1. Hodajte po hrapavoj površini

Jedan od razloga zašto su potplati cipela skliski je taj što ih ne nosite dovoljno često. Hodanje po grubim površinama trebalo bi pomoći. Prije no što obujete svoje nove cipele s visokom petom ili brogove na zabavu u sobi s glatkim pločicama, nosite ih na gruboj površini. Asfalt ili popločavanje će u tren oka obrisati glatki sloj s potplata vaših cipela i učiniti ih protukliznim.

Metoda 2. Koristite brusni papir

Ako želite brže rezultate, sklizak sloj na potplatima cipela možete lako ukloniti brusnim papirom granulacije 100. Međutim, izbjegavajte ovo rješenje u slučaju nošenih cipela kod kojih je potplat već jako istrošen. Inače biste mogli pridonijeti stvaranju rupa.  

Metoda 3. Zalijepite zakrpe

Flasteri su nešto što uvijek vrijedi imati uz sebe. Bit će korisne i kada dijete slomi koljeno i kada vam cipela nepodnošljivo trlja petu. Ipak, prva pomoć nije sve što nude nezamjenjivi flasteri!

Kada imate posla sa skliskom obućom, dovoljno je samo da je zalijepite za potplate i gotovi ste. Tako ćete na njihovoj površini stvoriti hrapavi sloj i odmah ćete prestati klizati. Pazite na lokve i snijeg na cesti! Nakon kontakta s vodom, flasteri se mogu odlijepiti s potplata. Ovo rješenje najbolje djeluje za sunčanih dana.

Metoda 4. Koristite protuklizne naljepnice

Ako tražite dugotrajnije rješenje, kladite se na posebne protuklizne naljepnice ili jastučiće. Za nekoliko zlota možete se riješiti problema skliskih potplata na cipelama.

Ovu metodu rado koriste profesionalni plesači koji često izvode opasne figure na skliskom plesnom podiju. Osim protukliznih svojstava, takvi jastučići pomoći će vam i u zaštiti potplata cipela od brzog trošenja.

Metoda 5. Poprskajte tabane lakom za kosu

Tražite privremeno, ali jednako učinkovito rješenje? Lak za kosu će vam pomoći. Raspršite proizvod po potplatu cipela dok ne prekrijete cijelu površinu. Pričekajte da se lak osuši i gotovi ste. Potplati vaših cipela postat će ljepljivi, zbog čega će bolje prianjati na površinu.

Metoda 6. Kombinirajte jako ljepilo i sol ili pijesak

Kada vam je stalo do dugotrajnih rješenja, odaberite kombinaciju jakog ljepila sa soli ili pijeskom. Nanesite tanak sloj "Drop" ljepila na potplat i pospite ga pijeskom ili solju. Pažnja! Morate djelovati brzo i dovršiti sve korake prije nego što se ljepilo stigne osušiti. Na taj način dobit ćete hrapav sloj na potplatu koji će vas zaštititi od padova čak i na zaleđenim površinama. 

Ako ste zabrinuti da bi ljepilo moglo učiniti više štete nego koristi, zamijenite ga dvostranom trakom. Zapamtite, međutim, da ovo rješenje neće biti dovoljno izdržljivo i možda neće proći test na snijegu ili kiši.

Popravak 7. Potražite pomoć profesionalca

Ako ne volite eksperimentirati i bojite se da bi kućni lijekovi mogli oštetiti vaše nove cipele, nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć. Otiđite u profesionalnu postolarsku radionicu, gdje ćete dobiti potrebnu podršku.

Vidite kako je lako?

Sigurno ste se već uspjeli izboriti s problemom skliskih potplata na cipelama! Morate priznati da je uz naše savjete ovaj zadatak bio mnogo lakši nego što se na prvi pogled čini.