7 aspekata koje treba uzeti u obzir pri odabiru tenisica za trčanje


Bez obzira na to trčite li da prođete vrijeme i opustite se, smatrate li to oblikom mršavljenja ili se pripremate za maraton, prave cipele su ključne. Upravo oni osiguravaju pravilno držanje tijela, sprječavaju ozljede i čine napor ugodnijim. Savjetujemo vam na što trebate paziti pri odabiru tenisica za trčanje.

# 1 Nabavite pravu veličinu

Čini se da je odabir prave veličine cipela očita stvar. No, mnogi trkači zaboravljaju na ovaj aspekt i biraju preveliku sportsku obuću, bojeći se da će im stopala zbog aktivnosti oteći.

Kako bi vam tenisice za trčanje bile što udobnije, nemojte raditi kompromise s veličinom. Većina proizvođača sportske obuće koristi polovične veličine.

Najbolje je da tenisice za trčanje isprobate navečer, kada su vam noge umorne nakon napornog dana. Provjerite mogu li vam se prsti slobodno kretati.

Ne zaboravite da dobro odabrana sportska obuća ne mora biti "u krilu". Odaberite veličinu koja će savršeno pristajati od samog početka.

# 2 Razmislite po kojoj podlozi planirate trčati

Trčite li samo na traci? Ili vam je možda aktivnost u šumi najugodnija? Odaberite cipele s odgovarajućim potplatom namijenjenim određenim površinama. 

Lagane i fleksibilne cipele bolje će se ponašati na ravnim, ali tvrdim površinama - nogostupima, stazama i trakama za trčanje. Savršeno apsorbiraju udarce i značajno smanjuju rizik od mogućih ozljeda.

Za trčanje po terenu bez prepreka odaberite cipele s dubokim gazištem s ušicama na potplatu koje će vam pružiti izvrsnu trakciju na neravnom terenu. Njihova dodatna prednost je savršena potpora gležnju, što je iznimno važno pri trčanju po neravnim površinama. 

Upamtite da nošenje ovih cipela na traci za trčanje ili na pločniku može biti neudobno. Kada planirate trčati i po cestama i po šumama, odaberite hibridne tenisice za trčanje koje mogu podnijeti oba uvjeta.

# 3 Obratite pozornost na amortizaciju

Debljina materijala ispod međupotplata i tvrdoća korištene pjene, odnosno amortizacije također ovisi o tome gdje planirate trčati. Oba ova aspekta odgovorna su za apsorbiranje utjecaja.

Razmislite koliko daleko planirate putovati. Ako se pripremate za maraton, odaberite cipele s više jastuka. S druge strane, cipele s fleksibilnijim potplatom poslužit će za kraće udaljenosti. 

Također obratite posebnu pozornost na tzv pad potplata cipele. Preko 10 mm osigurat će vašim stopalima odličnu apsorpciju udaraca. Loša strana ovog rješenja je veći napor pete. 

S druge strane, što je niži pad, metatarzus prima više udaraca. To može uzrokovati pojačani rad Ahilove tetive. 

Ako tek započinjete svoju avanturu s ovim sportom, odlučite se za tradicionalne cipele s padom od oko 8 mm.

# 4 Pogledajte svoje stare cipele

Prilikom odabira novih tenisica za trčanje vrijedi pobliže pogledati stari par koji se često nosi. To će vam dati izvrstan pogled na to kako vaše stopalo radi.

Ako potplat pokazuje znakove istrošenosti s unutarnje strane, trebat ćete par laganih strukturiranih, stabilizirajućih tenisica. Inače biste se mogli ozlijediti. 

Kada primijetite znakove istrošenosti na vanjskoj strani tenisice, odaberite fleksibilne tenisice za trčanje s visokim stupnjem amortizacije. Zahvaljujući tome spriječit ćete ozljede.

# 5 Obratite pozornost na konstrukciju cipela

Svaki dio cipele ima svoju svrhu. Čak i najmanje neusklađenosti mogu učiniti da se osjećate neugodno dok trčite. Zapamtite da što je lakša struktura cipele, to ćete manje osjećati umor nakon završetka trčanja.

Gornji dio sportske obuće obično je izrađen od tkanine ili moderne mreže. Odaberite rastezljivi materijal koji vašim stopalima pruža potrebnu potporu.

Jednako je važno da peta ne klizi u cipeli, te da njezin stražnji dio ni na koji način ne iritira gležnjeve ili tetive.

Također, obratite veliku pozornost na vezice. Pazite da nisu izrađene od skliskog materijala i da se neće olabaviti tijekom aktivnosti. Zahvaljujući tome spriječit ćete moguće izlete.

# 6 Ne zaboravite potplat

Prilikom odabira tenisica za trčanje ne zaboravite pažljivo analizirati potplat. Pločice koje se nalaze u njemu povećat će vaše prianjanje na tlo, pružajući vam stabilnost. 

Savitljivi materijal poboljšat će elastičnost i osigurati da trčanje bude pravi užitak. Pretvrdi potplati mogu otežati savijanje stopala i izazvati prekomjerno opterećenje, što značajno utječe na udobnost korištenja.

# 7 Tražite udobnost

Neka će rješenja za neke ljude funkcionirati, dok će za druge biti osuđena na neuspjeh. Ne zaboravite odabrati cipele prema svojim željama. Isprobajte različite modele i pogledajte u kojima se najbolje osjećate. 

Nemoj samo gledati u to. Sportska obuća prije svega treba biti funkcionalna i pružati udobnost tijekom trčanja. Kako izgledaju sekundarni je aspekt.