5 učinkovitih načina da previše olabavite cipele


Skliske pete iz cipela uzrokuju nelagodu i otežavaju hodanje. Dugotrajno nošenje previše labavih cipela može uzrokovati bol u nogama, pa čak i pridonijeti bolnim žuljevima. Srećom, ne morate se odvajati od iznošenog para svojih omiljenih cipela. Savjetujemo kako se nositi s previše opuštenom obućom.

Zašto su mi cipele postale previše opuštene?

Nakon što ste izbacili ljetne cipele iz ormara, ispostavilo se da vam je vaš omiljeni par cipela odjednom prestao pristajati? Mnogo je razloga zašto su vam cipele postale previše labave. Jedan od njih je gubitak težine. Popratno otklanjanje problema zadržavanja vode u tijelu znači da stopalo može postati upola manje od stopala. U slučaju novopečenih mama, to može biti posljedica prethodne trudnoće koja je pridonijela oticanju stopala. Prečesto nošenje jednog para cipela također može uzrokovati da cipela sklizne s vašeg stopala s vremenom.   

Bez obzira na razlog zašto su vam cipele previše labave, ne morate se odvajati od njih. Saznajte više o učinkovitim načinima izrade previše labavih cipela.

# 1 Investirajte u uloške

Najpopularniji i, ujedno, jedan od najučinkovitijih načina prelabavih cipela su ulošci. Bez obzira na materijal od kojeg su izrađeni, ulošci mogu učinkovito smanjiti obuću za čak 1 veličinu, a dodatno nude niz drugih primjena. Gel umetci savršeni su za ljude koji brinu o svojim zglobovima. Kožni ulošci, s druge strane, prava su pažnja za one koji se bore s znojenjem stopala. U slučaju zimske obuće preporučamo termo umetke koji lako zadržavaju ugodnu toplinu, pružajući vašim nogama pravu udobnost.

Podlogu za čarape jednostavno ugurajte u obuću, pazeći da nigdje nema nabora. Na taj će način uložak ispuniti prostor između stopala i cipele, a vi ćete moći uživati ​​u obući koja vam bolje pristaje.

# 2 Stavite pete

Kartice za pete male su samoljepljive trake koje će vam pomoći da učinkovito spriječite da vam pete iskliznu iz cipela. Pričvrstite ih na unutarnju stranu cipele u području pete. Tako će vam se stopalo pomaknuti malo naprijed, a pete će dobiti dodatnu amortizaciju. 

Ova metoda će raditi za praktički sve vrste cipela, a posebno se preporučuje za tip cipela peep-toe, tj. cipele s otvorenim prstima.

# 3 Popunite višak prostora

Želite li se lako riješiti problema labavih cipela, višak prostora ispunite vatom. Možete ih zamijeniti maramicama ili toaletnim papirom. Ne zaboravite zamijeniti ova punila novima svaki put kada obuvate cipele. 

Ovo rješenje će raditi s ravnim svečanim cipelama, balerinama, visokim potpeticama i štiklama. Ne preporučujemo punjenje sportske obuće na ovaj način. Izbjegavajte ovu metodu ako idete na trening ili dugu šetnju – može uzrokovati neugodan miris.

U trgovinama postoje i posebna punila za cipele, tzv jastučići za nos. Ovo rješenje posebno je popularno među roditeljima koji si ne mogu priuštiti kupnju nekoliko pari cipela za svoje dijete za jednu sezonu.

# 4 Idite na debele čarape

U slučaju zimskih čizama, odlično i učinkovito rješenje je nošenje debelih vunenih čarapa koje će ispuniti prazan prostor. Ako nemate pri ruci vunene čarape, možete navući dva-tri para pamuka.

Na taj ćete način svojim stopalima dodati volumen i po širini i po dužini, riješivši se problema labavih cipela. Nuspojava ove metode je pružanje dodatne topline u mraznim danima. Ako se borite s problemom prekomjernog znojenja stopala, nemojte koristiti ovo rješenje.

# 5 Stavite svoje cipele u ruke stručnjaka

Pretražujući savjete na internetu, možda ste naišli na metodu namakanja labavih cipela vodom i izlaganja suncu. Ne koristite ovo rješenje ni pod kojim okolnostima, pogotovo ako imate posla sa svojim omiljenim parom kožnih ili antilop cipela. Dugotrajno izlaganje obuće izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati ružnu promjenu boje na materijalu.  

Ako ne želite riskirati, samo dajte svoje cipele stručnjaku. Postolar jako dobro zna kako učinkovito i sigurno smanjiti cipele koje su previše labave, kako ih ne bi oštetile.

Zašto se ne isplati namjerno kupiti široke cipele?

Ne zaboravite da ne kupujete previše labave cipele. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da nošenje jedne veličine veće cipele može spriječiti čukljeve ili ogrebotine. Međutim, ovo uvjerenje je vrlo pogrešno!

S prevelikim cipelama vaša stopala moraju uložiti puno posla kako bi poduprla svoje tijelo. Rezultat tog napora je neprirodan hod i bol u stopalima. Osim toga, prevelike cipele – jer ne pružaju adekvatnu potporu – mogu povećati rizik od padova, koji se mogu pojaviti pri spuštanju ili penjanju stepenicama. 

Pravilno postavljena obuća pruža stabilnu platformu na kojoj počiva cijelo tijelo. Na taj način su vam noge optimalno raspoređene, čime se smanjuje trošenje tetiva i zglobova. Iz tog razloga preporučamo da kupite cipele odgovarajuće veličine.