Vaše dijete ima ravna stopala? Predlažemo koje cipele će položiti ispit


Jesu li vašem djetetu dijagnosticirana ravna stopala? Tražite li način da učinkovito otklonite bol i poboljšate držanje, počnite s... promjenom obuće. Međutim, morate zapamtiti da obuća za dijete s ravnim stopalima treba biti posebno dizajnirana kako bi pružila savršenu potporu njegovim stopalima. Provjerite na što, prema mišljenju podologa i dječjih ortopeda, vrijedi obratiti pozornost.

Ravna stopala... i što dalje?

Jesu li vašem djetetu dijagnosticirana ravna stopala? Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste se nosili s ovim stanjem.

Odlično će doći specijalizirani ortopedski ulošci koji će ispraviti držanje vašeg djeteta i ublažiti eventualne bolove. Ipak, nemojte ih kupovati na svoju ruku, već se obratite stručnjaku. Ne zaboravite da stopala svakoga od nas imaju jedinstven oblik i upravo tom obliku treba uskladiti uloške. 

Mnogi ortopedi također preporučuju izvođenje posebnih vježbi, ponekad pod nadzorom fizioterapeuta.

Želite li postići još bolje rezultate u borbi protiv ravnih stopala kod vašeg djeteta, svakako odaberite obuću s izvrsnom stabilnošću i savršenom potporom. Ne zaboravite da veliki dio života vaše dijete provodi u vrtiću ili školi. Stoga se pobrinite da nosi savršene cipele za ravna stopala.

Koje cipele za dijete s ravnim stopalima?

Ravna stopala su stanje koje značajno utječe na svakodnevno funkcioniranje vašeg djeteta. Određuje nepravilno držanje tijela i otežava razvoj kostiju i mišića. Želite li spriječiti negativne posljedice ove bolesti, pobrinite se da dijete nosi kvalitetnu obuću.

Takve mu cipele trebaju pružiti maksimalnu udobnost, poduprijeti svod stopala i stabilizirati petu. Zvuči komplicirano? Opustiti! Sve ćete saznati iz našeg vodiča.

 

Stabilan i jednostavan potplat

Kod ravnih stopala iznimno je važno voditi računa o debelom, širokom i stabilnom potplatu s blagim povećanjem. Ona je ta koja sprječava da bebine noge potonu prema unutra.

Štoviše, potplat ne smije biti zakrivljen. Da biste provjerili, provjerite je li linija između pete i prstiju paralelna, a ne dijagonalna.

Ako vaše dijete provodi puno vremena u pokretu, pobrinite se da potplat njegovih cipela apsorbira udarce.

Tvrda peta

Osim što treba osigurati odgovarajuću potporu svodu stopala, vrlo je važno voditi računa o petnoj kosti. Zbog toga je jednako bitan i petni dio cipele, odnosno njezin stražnji dio koji treba biti tvrd i stabilan. To možete provjeriti tako da gornji dio cipele stisnete oko pete.

Uravnotežena fleksibilnost

Iako bi cipele djetetu s ravnim stopalima trebale biti oslonac, one moraju biti dovoljno lagane i fleksibilne kako se njegova stopala ne bi prebrzo umorila. No, previše savitljive cipele u ovom slučaju možda neće položiti ispit.

Potražite cipele s dodatnom potporom za svod kako biste smanjili pritisak na stopalo i pomogli vam da ga pravilno postavite. Odaberite cipele koje su relativno krute u središnjem dijelu stopala i fleksibilne u području prstiju. Pitate se kako to provjeriti?

Samo savijte cipelu, pokušavajući staviti prednju i stražnju stranu jednu na drugu. Kod cipela s ravnim stopalima, fleksija bi trebala biti samo nalik prirodnoj fleksiji stopala, a ne dopustiti da se cijela cipela presavije na pola.  

Odgovarajuće dubine i ulošci koji se mogu izvaditi

Mnogi stručnjaci preporučuju da djeca nose namjenske umetke za ravna stopala. Kada kupujete cipele za udobnost ove boljke, pobrinite se da se ulošci unutar cipele mogu izvaditi i lako ćete ih zamijeniti onima izrađenima po mjeri bez ograničenja volumena unutar cipele.

Također, provjerite jesu li cipele dovoljno duboke. Zahvaljujući tome, možete lako postaviti eventualni umetak, koji će stručnjak preporučiti vašem djetetu da ga nosi, a dijete će izbjeći nelagodu i bol.

Koje cipele izbjegavati s ravnim stopalima kod djeteta?

Ni u kojem slučaju djetetu ne stavljajte japanke ili japanke. Sandale koje ostavljaju nezaštićenu petu također će biti loš izbor. Radije se odlučite za sandale s ugrađenom petom.

Također, izbjegavajte natikače širokog kroja. Kako biste riješili problem tonuća stopala, odaberite obuću na vezanje ili čičak koja se u trenu može prilagoditi širini stopala vašeg djeteta kako bi pružila ravnomjernu potporu i spriječila pomicanje unutar cipele.

Investicija za godine!

Pitate li se zašto se isplati ulagati u kvalitetnu obuću kada dijete razvije ravna stopala? To je lako!

Prvo, odgovarajuća obuća potiče zdrav razvoj stopala i poboljšava držanje. Drugo, osigurava stabilnost i smanjuje negativan utjecaj sudara s tlom. Treće, sprječava ozljede stopala.

Ni pod kojim okolnostima ne pokušavajte uštedjeti na cipelama za ravne noge. Odaberite par kvalitetnih, potpornih cipele koje ćete pronaći u našoj online trgovini.

Ne zaboravite da se samo oko 5% djece mlađe od šest godina s dijagnozom ravnih stopala bori s tim problemom u odrasloj dobi. Za miran san potrebno je voditi računa o pravilno dizajniranoj obući koja će stabilizirati njegovo držanje i spriječiti razvoj ravnih stopala.