Udobno za volanom. Predlažemo koji će modeli cipela odgovarati vozačima


Jeste li profesionalni vozač? Ili možda tek započinjete svoju avanturu s vožnjom automobila? Bez obzira idete li na duži put ili na kraću vožnju, udobna obuća osnova je i jamstvo sigurnosti. U ovom članku saznat ćete koji su modeli cipela najbolji za vožnju i pronaći ćete odgovore na najčešća pitanja.

Vodite računa o sigurnosti na cestama

Maksimalna koncentracija, ograničavanje svih distrakcija i poštivanje prometnih propisa nisu sve što vam omogućuje sigurnost tijekom vožnje. Jednako je važno osigurati da vozač nosi udobne cipele. 

Iako u poljskom zakonu nema strogo definiranih odredbi o zabrani upravljanja vozilima u određenoj obući, postoji nekoliko modela koje je bolje izbjegavati. Štoviše, kad policajci procijene da visoke potpetice ili japanke koje otkrivaju prste predstavljaju prijetnju zdravlju, pa i životu drugih sudionika u prometu, mogu vas kazniti.

Srećom, iz ovog članka naučit ćete kako to izbjeći i saznati koji modeli cipela će vas i druge zaštititi na cesti. Počnimo!

Spriječite neugodne incidente za volanom

Ludo visoke potpetice savršeno pristaju uz vašu savršeno krojenu haljinu za izlazak? Zbog vrućine izvan prozora ne možete zamisliti izlazak iz kuće u obući i na brzinu obuti svoje omiljene japanke? Ako planirate voziti auto, svakako se preobujte.

Zahvaljujući tome, vaša noga neće slučajno skliznuti s papučice gasa ili kočnice, a vi ćete imati maksimalnu kontrolu nad onim što radite. Kada stignete na odredište, moći ćete promijeniti cipele u one koje vam odgovaraju i prije svega odahnuti što ste uspjeli spriječiti nemile incidente na cesti.

Koje cipele treba izbjegavati tijekom vožnje?

Mnoge se žene osjećaju toliko ugodno noseći svakodnevno cipele s visokom petom da im nije problem voziti se u njima. Međutim, to je velika greška koja može ozbiljno utjecati na sigurnost vožnje.

Stopala u visokim potpeticama se puno brže umaraju nego u ravnim cipelama. Zbog toga možete izgubiti kontrolu nad automobilom, a vrijeme za reakciju na neočekivane situacije može biti osjetno duže, što povećava rizik od nezgode. Štoviše, nošenje štikli za vožnju automobila može rezultirati nepovratnim promjenama i neuglednim ogrebotinama na petama.

Mislite li da će wedge pete biti dobra alternativa visokim potpeticama? Ništa ne može biti pogrešnije! Klin može dati lažni dojam pritiskanja papučice. Vrlo je opasno!

Još jedna česta pogreška je nošenje japanki tijekom vožnje automobila. Koliko god bili udobni u hodu, vožnja u njima može biti pogubna. Nedostatak zaštite na peti ne samo da može uzrokovati poteškoće pri ubrzavanju ili kočenju, već i uzrokovati da cipela sklizne tijekom vožnje i zapne ispod jedne od papučica. 

Također izbjegavajte nošenje cipela na debelim platformama za vožnju. Takvi modeli otežavaju procjenu sile kojom pritiskate pojedine pedale.

Je li bos dobra ideja?

Uz toliko modela cipela koji mogu smanjiti sigurnost na cesti, mnogi se vozači pitaju je li bosa vožnja bolja ideja. Oprosti ali ne. Bez cipela je nemoguće ravnomjerno rasporediti pritisak na pedale.

Osim toga, znojenje nogu tijekom vožnje može učiniti papučice skliskima, pa će vozač imati ogroman problem kontrolirati ih. Obratite pozornost i na moguće ozljede koje se mogu pojaviti na vašim stopalima ili noktima kada vozite automobil bez obuće.

Koje su cipele prikladne za vozače?

Pitate se koje su cipele najbolje za vozače? To je lako! Sve što trebate učiniti je odabrati cipele odgovarajuće veličine s ravnim, relativno tankim potplatom koji će dovoljno prianjati uz tlo.

Štoviše, vaše cipele također trebaju ispunjavati ove kriterije:

- osigurati dovoljnu zaštitu stopala

- ne ograničavajte prirodni raspon pokreta stopala

- pružiti odgovarajuću potporu stopalima

Evo male varalice, zahvaljujući kojoj možete lako odabrati svoj omiljeni model.

Sportske cipele savršeno prianja uz stopalo, a njegov ravni potplat omogućit će vam da lako premještate nogu između pedala i ravnomjerno pritiskate svaku od njih. Oni će raditi jednako dobro mokasinkekoji su popularni i kod muškaraca i kod žena. Udobno tenisice također će biti hit. 

Obratite pozornost na ove modele i inspirirajte se:

- ženske crne tenisice s nježnim sjajem

- crne Lee Cooper tenisice

- ženske smeđe mokasinke

- tamnoplave muške natikače

- New Balance plave sportske cipele

dug put!

Kao što vidite, izbor vozačkih cipela iznimno je važan. Zahvaljujući savjetima naših stručnjaka već znate koje modele je bolje izbjegavati, a na koje obratiti pozornost. Želimo vam širok put!