U glavnim ulogama: pristojne cipele. Mi ih znamo prepoznati!


Kupnja cipela je veliki trošak. Ako želite da vam služe godinama, svakako odaberite kvalitetnu obuću. Pitate se koji aspekti čine cipele pristojnima? Kako biste izbjegli nesreće i loše potrošen novac, svakako pogledajte naš članak koji će vam pomoći prepoznati izdržljive cipele.

Zašto se isplati ulagati u pristojne cipele?

Kupnja cipela pravi je trošak. Ako želite da vam služe godinama, odaberite pristojan model. Visoka kvaliteta je često veća cijena, ali vjerujte nam - isplati se!

Nošenje kvalitetne obuće pozitivno utječe ne samo na udobnost vaših stopala, već i na zdravlje cijelog tijela. Osim bolesti poput čukljeva ili kurjeg oka, uz kvalitetnu obuću teško je dobiti bolesti kralježnice i druge nedostatke držanja. 

Štoviše, visokokvalitetne cipele savršeno reguliraju vlažnost stopala. Uostalom, obuća je slabo prozračeno okruženje u kojem vaša stopala provode duge sate svaki dan. Želite li da nesmetano dišu, a samim time - eliminiraju neugodne mirise i smanjuju razmnožavanje bakterija i gljivica, svakako nosite pristojnu obuću.

Princip 5 × P

Kada tražite pristojne cipele, vrijedi primijeniti princip 5 × P i obratiti posebnu pozornost na:

1. decentan gornji materijal

2. pristojni potplati

3. dobra potpetica

4. pristojna podstava

5. pristojna izrada

Pitate se o čemu se radi? Žurimo u pomoć!

Pristojan gornji materijal

Sintetički materijali otežavaju disanje nogu. Zbog toga vlaga nije pravilno regulirana i stopala se počinju intenzivno znojiti. Osim neugodnog mirisa, očekuju vas i jednako neugodne tegobe poput mikoze.

Da se to ne dogodi, odaberite cipele od pristojnog materijala. Visoka kvaliteta gornjeg dijela učinit će da nemate problema s ogrebotinama i upalama.

Kladite se na prirodne materijale. Međutim, imajte na umu da kada je u pitanju kožna galanterija, materijali mogu znatno varirati. Koža niske kvalitete ili vrlo tanki antilop bit će jednako osjetljivi na oštećenja kao i jeftine, sintetičke tkanine.

Kako biste bili sigurni da je koža koju ste upotrijebili pristojna, provjerite gužva li se kad je savijete. Ako je tako, na dobrom ste putu! Za dodatno samopouzdanje, dobro je pomirisati materijal gornjeg dijela. Prava, kvalitetna koža ima specifičan miris koji je potpuno bez kemikalija. 

Kožna cipela omogućit će Vašem stopalu da diše bez ikakvih problema, a Vi ćete se, zahvaljujući savršenom pristajanju, osjećati ugodno bez obzira na planirane aktivnosti. Štoviše, kožne čizme se u većini slučajeva mogu popraviti bez ikakvih problema. Kod cipela od jeftinih, sintetičkih materijala to nije toliko vidljivo.

Dobri potplati

Kao i gornjište, potplati su ključni dio za određivanje kvalitete para cipela. To je baza cipele koja apsorbira udarce tijekom hodanja i gdje nastaju najveća oštećenja. 

U osnovi, potplat cipela može biti izrađen od kože ili gume. Koža će biti savršena za svakodnevnu upotrebu, dok će guma dobro poslužiti za posebne zadatke.

Dobra peta

Potpetica bi trebala biti čvrsta kako bi se osigurala udobnost i sigurnost. Može biti izrađena od drva ili pluta i zatim pričvršćena na cipelu ljepilom ili šavovima. Zbog loše fiksacije možete izgubiti ravnotežu i dramatično pasti, dobiti modrice ili se ozbiljnije razboljeti. 

Kako biste to izbjegli, svakako odvojite trenutak i prošetajte cipele koje su vam ukrale srce. Bez obzira na to radite li ga na podu trgovine ili na tepihu kod kuće, ni u kojem slučaju se ne smijete ljuljati i pete se ne smiju pomicati. 

Dobro izrađena potpetica treba biti ravna i ujednačena te ne smije biti razmaka između nje i ostatka cipele.

Pristojna podstava

Uložak unutar cipele trebao bi biti izrađen od prozračnog, mekanog materijala koji će vam omogućiti udobnost čak i na nogama cijeli dan. Također je vrijedno obratiti pažnju na završnu obradu uloška. Ako primijetite grube rubove i neuglednu završnu obradu, ima smisla potražiti još jedan par.

Dobra izrada

Provjerite jesu li cipele koje odaberete pravilno izrađene. Iz tog razloga birajte šivane modele. Ako na prvi pogled vidite da se šavovi razilaze ili su napravljeni krivo i nemarno, odustanite od ovog modela. 

Dobro izrađena cipela odlikuje se ravnim, ravnim šavovima od izdržljivog, čvrstog konca. Ako iz nekog razloga preferirate lijepljene, prije kupnje provjerite da se cipele nigdje ne raspadaju.

Gdje kupiti pristojne cipele?

Ako odvojite vrijeme za procjenu dizajna svoje cipele, možete biti sigurni da ćete dobiti kvalitetu koju tražite. Pristojne cipele vrijedne su svake investicije. Ne samo da će vam služiti dugi niz godina, već će vas i oduševiti svojim savršenim izgledom, pod uvjetom da ih pravilno njegujete. 

Pitate se gdje kupiti pristojnu obuću? U dućanu KeeShoes radimo sa skupinom provjerenih proizvođača kojima je dobra kvaliteta prioritet.