Tko je na putu, taj… skija, ili biramo najbolje pancerice


Kupnja skijaških cipela velika je investicija. Želite li da vas jednom kupljene cipele prate na skijaškim stazama nekoliko godina, pružajući vam maksimalnu udobnost i izvrsnu zabavu, svakako obratite pozornost na nekoliko važnih aspekata. Zahvaljujući tome, moći ćete aktivno provoditi vrijeme okruženi slikovitim zimskim pogledima. Zainteresiran?

Neograničena zabava na skijaškim padinama

Volite li skijati na slikovitim snijegom prekrivenim padinama? Bez obzira na vaše iskustvo i samopouzdanje, svakako se opremite odgovarajućom opremom. Skije, naočale, kaciga i odgovarajuća oprema nisu sve što je potrebno svakom skijašu. Odgovarajuće cipele za jahanje jednako su važne.

Pitate se na što trebate obratiti pozornost pri kupnji skijaških cipela? Ili tražite savjete koji će vam pomoći da lako pronađete savršenu veličinu skijaških cipela? Na pravom ste mjestu! Misleći na vas, prikupili smo najpotrebnije podatke o skijaškoj obući kako bismo vam pružili maksimalnu zabavu na stazi bez ograničenja. Počnimo!

Zašto se isplati ulagati u skijaške cipele?

Nisu bez razloga neki ljubitelji zimskih sportova rekli da su skijaške pancerice najvažniji dio opreme svakog skijaša. Iako pri skijanju na stazi skije imaju izravan kontakt sa snijegom prekrivenom podlogom, skijaške cipele povezuju vaše tijelo s njima, utječući na udobnost, učinkovitost i glatkoću vožnje.

Ako ste skijaš početnik, vjerojatno nemate svoje pancerice, te ih iznajmljujete na za to predviđenom mjestu. Ograničen raspon u najmu, u kombinaciji s nedostatkom odgovarajućeg znanja, može rezultirati bolovima u stopalima, nelagodom, pa čak i povećanim rizikom od ozljeda. Kako biste to spriječili, isplati se uložiti u vlastite skijaške cipele. 

Još jedan faktor koji govori u prilog posjedovanju vlastitih skijaških cipela je to što ne morate gubiti vrijeme u dugim redovima pred prepunim rent-a-shopovima sa skijaškom opremom. Zamislite udobnost kada nakon dolaska u planine možete odmah krenuti na skijaške padine!

Kako odabrati veličinu skijaških cipela?

Osnova udobnog skijaškog spusta su pravilno opremljene skijaške cipele. Prema nekima takva bi obuća trebala biti tijesna kako bi ispunila svoju funkciju. Srećom, to je mit!

Ispravno odabrane skijaške cipele ni u kojem slučaju ne bi trebale stvarati nelagodu. Premalo prostora za prste uzrokovat će vam pritisak, a na stopalima će se pojaviti bolna istegnuća. S druge strane, ne isplati se ostavljati previše labave cipele. U tom slučaju će vam noge kliziti i izgubit ćete kontrolu nad skijama. 

Štoviše, nošenje prevelikih skijaških cipela može vas potaknuti da ih više zategnete. Kao rezultat, to smanjuje cirkulaciju krvi, uzrokujući bolne grčeve i dosadno smrzavanje stopala.

Izbjegavajte žurbu pri kupnji skijaških pancerica, a pri odabiru njihove veličine posebno obratite pozornost na:

- dužina stopala

- širina stopala

- povećati visinu

- širina potkoljenice 

Ako imate omiljeni par skijaških čarapa, svakako ih ponesite sa sobom na montažu. To će vam osigurati najbolje moguće pristajanje.

Na što još treba obratiti pozornost pri kupnji skijaških cipela?

Osim veličine skijaških cipela, potrebno je uzeti u obzir i nekoliko drugih čimbenika. Jedan od njih je flex, odnosno krutost cipele. Drugim riječima, savijanje je količina pritiska potrebna za savijanje i pomicanje cipele. Općenito, što je savijanje veće, to je cipela tvrđa.

Upamtite da bi vaše cipele trebale biti dovoljno stabilne da vam daju dovoljno kontrole i apsorbiraju udarce, a opet dovoljno fleksibilne da vam ne ometaju ravnotežu.

Skijaši početnici najbolje se osjećaju u cipelama s nižim fleksom (40 - 70). S druge strane, oni iskusniji biraju tvrđe skijaške cipele (60 - 90). Za najnaprednije skijaše će odgovarati pancerice s najvećim savijanjem (iznad 90). 

Ono što je važno, u slučaju skijaških cipela, spol je bitan. Uostalom, ženska i muška stopala razlikuju se po obliku i anatomiji. Žensko stopalo obično je uže, a noge su kraće i punije. Iz tog razloga, ženske skijaške cipele imaju manje krutu savitljivost i nižu manžetu. Za muškarce, savijanje je tvrđe, a manšeta je osjetno duža. 

Vrijedno je zapamtiti da ne postoji jedinstveni, top-down standard koji definira fleksibilnost skijaške cipele. Ovaj faktor može varirati ovisno o proizvođaču, materijalu od kojeg je napravljena cipela, pa čak i broju kopči. Kako biste što preciznije prilagodili svoje skijaške cipele, svakako odvojite vrijeme i isprobajte nekoliko modela.

Za bolju udobnost i performanse

Ako tražite maksimalnu udobnost vožnje i poboljšane performanse, odaberite skijašku cipelu koja vam odgovara u pogledu veličine i fleksibilnosti. Uskladite obuću sa svojim vještinama i željama.

Obratite pozornost i na svoju težinu i visinu. Viši, teži skijaši vršit će veći pritisak na svoje pancerice od nižih, lakših skijaša jednakih sposobnosti. Iz tog razloga potrebno je kupiti nešto tvrđe skijaške cipele kako bi osigurali savršenu stabilnost.

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli u odabiru savršenog para skijaških cipela. Idemo!