Što učiniti da se cipele ne smoče? To je lako!


Jesen je izuzetno kišno razdoblje. Iako se u to vrijeme wellingtonice čine kao najrazumnija opcija, one ne pristaju uvijek uz svaki outfit. Kako biste izbjegli prehladu od mokrih cipela, možete nositi svoje omiljene cipele ako se pridržavate nekoliko savjeta. Provjerite kako svoju obuću zaštititi od vlage i stopala održati suhima bez obzira na vremenske uvjete.

Zašto mi se cipele smoče?

Jesi li stao u lokvu? Jeste li prolili piće dok ste trčali? Cipele se mogu smočiti iz mnogo razloga. Glavni je izlaganje ekstremnoj vlazi. Kada voda prodre kroz materijal gornjeg dijela ili potplata, vaša cipela je upija, čineći vaša stopala mokrima. 

Zbog toga se vaše omiljene cipele mogu oštetiti i lako se možete prehladiti. Prehlade, međutim, nisu sve na što se trebate pripremiti noseći natopljenu obuću. Trljanje mokrih stopala o mokre cipele može pridonijeti bolnim žuljevima, pa čak i pucanju kože na stopalima. 

Za osobe s dijabetesom to je opasno i mogu trajati mjeseci da se izliječe, pa čak i završiti s neugodnom infekcijom. Mokre cipele također uzrokuju gljivične infekcije koje se mogu proširiti na područje oko noktiju. 

Kako biste spriječili da se to dogodi, slijedite naše savjete za održavanje stopala suhima. Pokrili smo ih u ovom članku.

Provjerite vremensku prognozu

Ako planinarite i slučajno stanete u lokvu za koju se ispostavi da je dublja nego što ste u početku mislili, cipele bi vam mogle postati vlažne, pa čak i mokre. Najlakši način da izbjegnete ovaj scenarij je provjeriti trenutnu vremensku prognozu i prilagoditi obuću prema njoj.

Ako vaša obuća nije izrađena od vodootpornog materijala, kiša i snijeg mogu uzrokovati prodiranje vlage u čizmu i namočenje vaših čarapa. Iz tog razloga pokušajte ih uvijek prilagoditi prevladavajućem vremenu.

Odaberite odgovarajuću obuću za fizičku aktivnost

Jednako problematično je obavljanje intenzivnih aktivnosti u neprikladnoj obući. U ovoj situaciji cijelo vaše tijelo stvara povećanu količinu topline, što može uzrokovati znojenje nogu i učiniti cipele mokrima.

Kako se to ne bi dogodilo, odaberite prozračne cipele od materijala namjenskih za fizičku aktivnost. Dodatno, možete koristiti sprej ili puder za uklanjanje problema prekomjernog znojenja stopala.

U jesen, ne samo gumene čizme

Wellington čizme i kiša savršen su duo. Ove cipele su maksimalno vodootporne, ali njihovo nošenje nije sasvim korisno za vaša stopala. Nedostatak odgovarajuće ventilacije može uzrokovati intenzivno znojenje stopala, što ne samo da uzrokuje neugodan miris, već dugoročno može uzrokovati i mikozu stopala i noktiju. 

Srećom, postoji nekoliko načina da izbjegnete nošenje jakni uz odijelo i održite cipele suhima. Sve što trebate učiniti je nabaviti posebne proizvode protiv mokrenja ili koristiti domaću metodu opisanu u nastavku.

Impregnacije i sprejevi za obuću

U trgovinama su dostupne posebne impregnacije i sprejevi za zaštitu od smočenja cipela. Cijena im nije osobito visoka, a mogu učinkovito spriječiti problem namakanja cipela.

Ne zaboravite prije nanošenja proizvoda provjeriti je li proizvod namijenjen materijalu od kojeg je izrađen gornji dio cipele. Također, ne zaboravite odvojiti trenutak i temeljito očistiti cipele prije nanošenja impregnacije ili spreja. Na taj način možete biti sigurni da će proizvod dati željene rezultate i da će vaša stopala ostati suha.

Kućni lijekovi za mokre cipele

Na internetu možete pronaći nekoliko jeftinih načina za sprječavanje smočenja vaših platnenih cipela. Sve što trebate je… svijeća i sušilo za kosu. 

Materijal gornjeg dijela temeljito istrljajte svijećom i kratko osušite cipelu strujanjem toplog zraka. Na taj način vosak će prodrijeti u sve kutove i stvoriti zaštitni sloj od vlage.

Mokre cipele? Nije problem!

Vaše omiljene cipele su potpuno natopljene i mislite da ih možete samo baciti? Opustiti! Imamo način. Budite strpljivi i dajte im vremena da se potpuno osuše. Kako biste ubrzali ovaj proces, izvucite uložak s vanjske strane cipele i ostavite da se zasebno osuši.

Izbjegavajte sušiti cipele sušilom za kosu ili ih izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Na taj način cipele se mogu početi raspadati i izgubiti svoju izvornu boju. Ako vam je još uvijek stalo do vremena, ubacite u cipele smotanu kuglicu novina. Papir će upiti vodu i vaša će se obuća puno brže sušiti.

Što učiniti kada mi se cipele smoče?

Ako ne možete izuti natopljene cipele, otiđite do najbližeg kioska i kupite novine. Omotajte njime stopala i vratite ih u cipele. Možete koristiti gumicu da ga pričvrstite na mjestu. Novine će upiti vlagu, a vi ćete lako doći do najbliže autobusne stanice i kući. Ako vas čeka dug put, svakako s vremena na vrijeme promijenite novine.

Drugi način je korištenje plastičnih vrećica. Čim vidite da se sprema pljusak i ne možete se skloniti od kiše, omotajte vrećicu oko stopala i utaknite je u cipelu. Iako nije idealno zbog poremećaja cirkulacije zraka, puno je bolje nego pustiti da vam noge budu potpuno smočene.

Vidite kako je lako? Sigurni smo da ćete se s našim savjetima snaći čak iu ekstremnim uvjetima i nikada se nećete iznenaditi.