Skliska stopala, ogrebotine, kurje oko - kako odabrati cipele kako ne biste patili?


Vođeni estetskim razmatranjima i modom, često možete izložiti stopala neudobnoj obući, poput previsokih potpetica ili neusklađenih cipela. Neudobne i nezdrave cipele mogu dovesti do bolnih ogrebotina, žuljeva, pa čak i haluksa. Iz tog razloga vrijedi zapamtiti da je briga o stopalima ulaganje u vaše zdravlje. Provjerite kako odabrati cipele kako ne biste patili.

Kako odabrati cipele za odrasle?

Suprotno pojavljivanju, odabir odgovarajućeg modela cipela, čak ni za odraslu osobu, nije tako jednostavan. Vjerojatno ste više puta patili od loše odabranih cipela, kurjih očiju, ogrebotina, bolova u stopalima, listovima ili kralježnici. Srećom, to se može ispraviti. Prilikom odabira obuće vrijedi obratiti pozornost na sljedeće smjernice:

  • Veličina

Dobro odabrana veličina iznimno je važna. Obuća ne smije biti prevelika ili premala. Ako je prevelika, noga će se pomaknuti, a cipela će je možda pokvariti. Osim toga, nošenje takvih cipela izaziva neugodne bolove u stopalima i listovima. Premale cipele mogu dovesti do deformacije stopala. Osoba koja nosi ove cipele stavlja svoje stopalo na vanjski rub ili na petu, što može uzrokovati bol, pa čak i ravna stopala. U dobro pripijenim cipelama razmak između nožnih prstiju i prstiju trebao bi biti oko 5 mm.

  • Pravog oblika

Prilikom odabira cipela najbolje je da jastučić cipele odgovara obliku vašeg stopala. Ne smije ga sužavati niti iskrivljavati. To može dovesti do degenerativnih promjena u zglobovima i prstima te do haluksa.

  • Odgovarajuća visina

Ženske noge na štiklama izgledaju lijepo. Međutim, ako ponekad želite odmoriti noge, ali da izgledate jednako elegantno, možete odabrati udobne pumpe, npr. model Seastar smeđe pumpe s ravnim potpeticama ili npr. crni melissa otvoreni klinovi S22.

  • Dobar đon

Potplat je također važan u obući, zahvaljujući kojoj se vaša stopala mogu odmoriti i ne ozlijediti tijekom hodanja. Potplat bi trebao biti profiliran kako bi osigurao odgovarajuću potporu stopalu. Najvažniji je u sportskoj obući, jer mu je zadaća apsorbirati udarce. Primjeri takvih cipela su, na primjer, tenisice za trčanje Nike Viale M AA2181-003 ili tenisice za trčanje Asics Gel-FujiTrabuco 7 M G-TX M 1011A209-600. Njihovi pravilno profilirani potplati pružaju udobnost i stabilnost tijekom hodanja te istovremeno štite stopala od ozljeda.

  • Visoka kvaliteta

Također ne zaboravite odabrati kvalitetne cipele. Cipele izrađene od najjeftinijih materijala neće propustiti dovoljno zraka, što će spriječiti da vaša stopala dišu i pretjerano se znoje. Preporučujemo, na primjer smeđe pumpe klin Edeo 2354izrađen s najvećom pažnjom od prirodne kože.

  • Lakoća obuće

Prilikom kupnje cipela obratite pozornost i na njihovu težinu. U idealnom slučaju, trebali bi biti što svjetliji. To će nesumnjivo utjecati na stupanj umora vaših stopala nakon cjelodnevnog hodanja. Teška obuća čini noge umornijima i na kraju dana može nateći ili zaboljeti. Preporučujemo, na primjer tenisice za trčanje Asics Gel-Venture 7 Gs Jr 1014A072-020  s laganim i prozračnim gornjim dijelom.

Kako odabrati udobne cipele za dijete?

Prilikom odabira obuće za dijete morate biti posebno oprezni. Nježna stopala naše djece tek se razvijaju, zbog čega su izuzetno osjetljiva na izobličenja i razne vrste ogrebotina. Upamtite da stanje stopala vašeg djeteta ima značajan utjecaj na cijeli njegov motorni sustav. Što treba uzeti u obzir pri odabiru cipela za najmlađe? Iznad svega:

  • Veličina

Dječje cipele ne smiju biti prevelike ili premale. Prevelike neće pružiti podršku vašim stopalima, a premale će uzrokovati bolove u nogama i koljenima, ogrebotine, deformitete stopala, ravna stopala. Razmak između prstiju i vrha cipele trebao bi biti 5 do 6 mm, a kapica ne smije ograničavati kretanje prstiju. Cipele bi trebale biti stabilne, ali u isto vrijeme ne bi trebale stiskati niti blokirati stopalo.

  • Oblik

Dječje cipele trebaju imati okrugle prste kako bi prstima omogućili slobodu kretanja. Na primjer, cipele će biti dobar izbor American Club smeđe zimske čizme čizme čizme American 1904.

  • Materijal

Potplat, njegov profil i materijal također su važni. U idealnom slučaju, sve cipele trebaju biti izrađene od kvalitetnih, mekih materijala, prirodne kože ili pamuka, kao npr Bartek tamnoplava ležerna dječačka obuća 55599 tamnoplava izrađena od prirodne kože koja omogućuje savršeno pristajanje stopalu bez rizika od ogrebotina.

  • Vezanje i gornji dio

Dječje cipele mogu biti pričvršćene vezicama ili čičak trakama koje se lakše oblače i skidaju. Za malu djecu koja su nedavno naučila hodati, cipele moraju imati visoki gornji dio kako bi osigurale odgovarajuću potporu za gležanj, npr. dječačke cipele Ren But 1423 sive boje ako Cipele na čičak Bartek 11703 za cure.

Sve u svemu, odabir dobro priležuće cipele nije lak zadatak i trebali biste uzeti u obzir brojne čimbenike. Prilikom odabira prave obuće vrijedi obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu, materijal od kojeg je izrađena, potplat ili oblik. Zapamtite da je dobro odabrana obuća iznimno važna ne samo za dobrobit vaših stopala, već i za kralježnicu. Stoga, kupovinu cipela tretirajte ne samo kao zadovoljstvo, već i kao ulaganje u zdravlje. Provjerite dostupne modele cipela na KeeShoesu i odaberite varijantu koja vam odgovara. Uživamo u vašoj kupovini!