Savjetujemo koje cipele odabrati za šetnju šumom


Šuma je očaravajuća tijekom cijele godine. Bliski kontakt s prirodom, svjež zrak i umirujuće zelenilo drveća samo su neki od aspekata koji nas tjeraju da tako željno šetamo šumom. Odabirom ovog mjesta, vrijedi obratiti pažnju na pravilno odabranu obuću. Savjetujemo koje će cipele odgovarati šumi, a koje modele treba izbjegavati.

Pripremite se u skladu s tim

Iako šetnja šumom ne zahtijeva posebne pripreme, vrijedi obratiti pažnju na nekoliko aspekata koji će je učiniti ugodnom. Ne zaboravite na udobnu odjeću, pokrivalo za glavu i učinkovit preparat protiv krpelja i insekata. 

Također, obratite posebnu pozornost na odgovarajući odabir cipela. Upravo oni će vam pružiti udobnost i sigurnost tijekom šetnje šumom. Procijenite područje kojim planirate hodati i uzmite u obzir vremenske uvjete. Savjetujemo koje će cipele najbolje funkcionirati.

Uskladite cipele s terenom

Idete li u običnu šetnju šumom? Odlučite se za lagane višenamjenske cipele poput tenisica ili tenisica. Međutim, zapamtite da što je teren neravniji, potplat bi trebao biti tvrđi. Imajući to na umu, prilikom odabira obuće za šumu zasigurno ćete voditi računa o svojoj udobnosti i sigurnosti. 

Želite li svojim stopalima pružiti veću udobnost i zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, cipele za planinarenje će biti bolji izbor. To je neosporan kompromis između lagane obuće i težih planinarskih čizama. U usporedbi s multifunkcionalnom obućom, planinarske cipele odlikuju se čvršćim, tvrđim potplatom i boljom bočnom potporom. Zahvaljujući tome, izbjeći ćete uvrtanje gležnja čak i na neravnom terenu.

Trekking cipele će biti najbolji izbor za šetnje po teškim terenima. Zahvaljujući posebnoj, čvršćoj strukturi, osigurat će vam adekvatno prianjanje na tlo i maksimalnu zaštitu od mogućih padova i ozljeda.

Možete birati boju...

Šumske cipele dostupne su u raznim bojama. Odaberite onaj koji najbolje odražava vaš jedinstveni stil. Također obratite posebnu pozornost na materijal od kojeg su izrađene. Koža i prozračni sintetički materijali definitivno su naši favoriti. Položiti će ispit i po lijepom i po lošem vremenu, a vaša se stopala u njima neće pretjerano znojiti.

Ako želite, odaberite cipele s vodootpornom membranom. Zahvaljujući njemu vaša će stopala ostati suha, čak i ako vas uhvati jaka kiša, a omiljene šumske cipele služit će vam dugi niz godina.

U hladnim danima čizme sa zimskim ulošcima bit će savršene za grijanje stopala i na najnižim temperaturama. Kladite se na one od prirodnih materijala, koji će dodatno spriječiti neugodne mirise.

Ljeti će cipele s visokim stupnjem ventilacije biti oko. U takvim cipelama ni najveće vrućine neće vam predstavljati problem! Ako je jako vruće, birajte sandale s debelim potplatom koje će vam osigurati stabilnost i prianjanje na podlogu. Posebno preporučamo modele s čičak trakama, zahvaljujući kojima možete savršeno uskladiti cipele sa stopalom.

Pogodnost iznad svega!

Iako je izbor cipela za šumu praktički neograničen, stavite udobnost na prvo mjesto. Sigurno ne želite da se nakon hodanja pojave bolni mjehurići. Kako se to ne bi dogodilo, obratite pozornost na pravilno pristajanje veličine cipela. I prevelike i premale cipele trljat će vam pete, uzrokujući nastanak kurje oči. 

Odaberite pravu veličinu i pravilno vezajte cipele kako bi savršeno pristajale vašim stopalima. Ne zaboravite ostaviti malo prostora za prste. Ovaj prostor trebao bi biti otprilike širine vašeg palca.

Osim pravilnog prilagođavanja cipela šumi u predjelu prstiju, obratite pozornost na potporu pete i gležnjeva. Tako ćete spriječiti moguće padove i ozljede.

Izbjegavajte ove modele

Cipele s otvorenim prstima posljednje su sredstvo ako idete u šetnju šumom. Posebno se čuvajte japanki i japanki u kojima možete lako uganuti gležanj ili slomiti nožni nožni prst spotaći se o prerezano deblo.

Balerinke ili loaferice na tankom potplatu također neće biti dobra ideja. U takvim cipelama osjetit ćete svaku neravninu, a šetnja šumom će izgubiti svoju draž.

Budite oprezni s bijelim i svijetlim cipelama. Takve se cipele puno brže prljaju i teže se održavaju. Ako želite da vam šumske cipele služe dugi niz godina, sjetite se redovitog održavanja. Nakon svake šetnje šumom, nečistoću uklonite vlažnom krpom ili posebnom četkom za cipele. Imajte na umu da prljavština koja je ostala isušuje materijal, što može uzrokovati pojavu ružnih pukotina na obući.

Kao što vidite, izbor obuće za šumu nije posebno kompliciran. Dobro uklopljene cipele pružit će vam stabilan oslonac i izvrsno prianjanje na tlo. Zahvaljujući pravilno tvrdom potplatu, zaštitit će vas od bolova u stopalima i učiniti šetnju šumom čistim užitkom. Ne zaboravite obući novi par cipela prije prvog izleta u šumu. Tako ćete spriječiti trljanje i žuljeve, a tijekom pješačenja osjetit ćete nevjerojatnu udobnost.