Romantika s naslovnica: traperice i cipele!


Tko ih ne poznaje, a tko ih ne nosi? Oni su ikona XX. Stoljeća: JEANS!

Tko ih ne poznaje, a tko ih ne nosi? Oni su ikona XX. Stoljeća: JEANS!

Prvi modeli traperica nastali su u Europi u devetnaestom stoljeću, ali ovu verziju kakvu poznajemo danas stvorili su Jacob Davis i Levi Strauss u San Franciscu, a to je mali grad sa zlatnim naletom. Tražitelji zlata trebali su trajnu odjeću koja je bila jeftina i udobna, a samim time i laka za proizvodnju. Inovativna ideja Davisa i Straussa bila je jačanje šavova i džepova pomoću bakrenih zakovica. Zanimljivo je da prve traper hlače nisu bile pričvršćene gumbima, već su bile pričvršćene na struku. Model najviše kvalitete dobio je broj 501 i brzo je postao odjeća drvosječa, farmera i, prije svega, kauboja. Međutim, „radna“ povijest traperica samo je uvod u njihovu sjajnu karijeru.

1950-ih traperice su nosili buntovni američki tinejdžeri, a na to su, naravno, utjecale zvijezde velikog ekrana: Marilyn Monroe (u trapericama koje su igrane u filmu "Na rubu" i James Dean (u "Pobunjenik bez razloga"). Tada su se pojavile i traper majice i drugi dodaci. Tada su traperice postale simbol mlade mode. 1970-ih traperice postaju uniforma buntovne mladosti. Zvona, duge kose i traper torbe koje su hipiji šivali od starih traperica. U 90-ima je popularnost traperica eksplodirala! Traperice mogu i trebaju biti sve: hlače, košulja, jakna, cipele, torba i traka za glavu na kosi. Sjećate li se toga još iz američkih TV serija? Dok se kosa ne nađe! A slijedeći? Sljedeće promjene i promjene boje. Vratili su se i otišli do dna ormara, zvona, cijevi, protrljali, s rupama, s flasterima, mramorom ...

U Poljskoj su se traperice pojavile 1950-ih. Možete ih nabaviti samo u ekskluzivnim trgovinama - Peweksu ili u lumpeksima, gdje možete kupiti odjeću iz "demobila". Tada su koštali nekoliko mjesečnih plaća, a uz Pepsi-Colu, mladi su bili najpoželjniji proizvod. Baš kao u SAD-u, traper hlače popularizirale su mlade pozornice i kino zvijezde.

Međutim, traper nisu samo hlače i košulje. Denim se proširio i na dodatke. Do danas se na ulicama mogu naći ljudi obučeni u traper totalni izgled. To je trend od prije nekoliko sezona, ali ove godine traper kraljuje kao dodatak nošen na nogama! Što je s trapericama? 

Traper cipele (ili cipele s tkaninom od trapera) lako bi mogle dati malo nonšalantnosti ili joj dati ležerni izgled. Stavljanje traper balerinke na suknju učinit će nas manje formalnima, a traper tenisice za šarene hlače odlično će raditi u svim ljetnim i vikend odijelima. Evo ih, imate nešto u oku? :)