Preuske cipele? Kako razbiti ili razbiti kožne cipele


Jesu li nove cipele preuske? Pokušaj hodanja završi s bolnim trljanjem i žuljevima? Imamo rješenje za to! Lomljenje cipela često je jedini način da ih koristite bez problema. U ovom ćete članku pronaći korisne savjete o tome kako rastaviti ili odvojiti kožne cipele.

Kupnja novog para cipela ponekad ima neugodne posljedice u vidu pritiska na stopalo. Ova situacija se posebno javlja u slučaju kožnih cipela, kako onih od prirodne tako i ekološke kože. Mjerenje cipela u trgovini obično je ograničeno na nekoliko minuta aktivnosti. S druge strane, prilikom kupnje cipela u online trgovinama ne možemo ih isprobati prije finalizacije transakcije, jer se cijeli postupak kupnje temelji na određivanju točne veličine uloška. Prilikom isprobavanja cipela kod kuće, pokazalo se da, iako je veličina dobra, oblik cipele ne odgovara u potpunosti strukturi stopala, te kao rezultat toga osjećamo nelagodu prilikom nošenja.

Srećom, znamo učinkovite načine za nježno lomljenje cipela kako bi dobile pravu veličinu i oblik, zbog čega će postati udobne, a vi ćete otkloniti neugodne i bolne ogrebotine na koži. Ček, kako razbiti ili razdvojiti kožne cipele!

Kako razbiti cipele - domaći načini

Među učinkovitim metodama za preuske cipele naći ćete i profesionalne i kućne koje se uspješno koriste već niz generacija. Poznate našim roditeljima, preživjele su do danas i osnovni su spas u slučaju neudobnih ili premalenih cipela.

  • Pouzdan čekić. Prva pomisao u sličnim situacijama je čekićem razbiti cipele. Ovo je dobra metoda, sve dok to radite delikatno, jer nevješto ili preintenzivno udaranje čekićem po kožnim cipelama može završiti priličnom katastrofom. Čekić će raditi samo na razbijanju i omekšavanju previše oštrih ili loše prilijegajućih rubova cipele. Ni u kojem slučaju ne pokušavajte ovu metodu koristiti na drugim dijelovima cipele!

  • Strujanje toplog zraka iz sušilice. Topli zrak će omekšati kožu, čineći je plastičnijom i lakše se prilagođava obliku stopala. Nakon što se cipela zagrije, stavite je na stopalo i pokušajte je širiti dok se ne ohladi. Po potrebi možete ponoviti radnju. Treba naglasiti da vrući mlaz treba usmjeravati samo u unutrašnjost cipele, nikako izravno na vanjske dijelove kože.

  • Čizme iz zamrzivača. Da, ovo je također učinkovit način da razbijete uske cipele! Samo ulijte vodu u vrećice i stavite ih u cipele. Zatim morate staviti cipele u zamrzivač i ostaviti ih oko jedan dan. Smrzavanje vode povećat će njezin volumen, a time i veličinu vaših cipela.

  • Rastanak cipela. Jedna od najpopularnijih, a ujedno i najčešće korištenih metoda, tj. tradicionalno nošenje premalenih cipela. Nježno navlažite debele čarape, stavite ih na stopala, zatim stavite stopala u cipele i hodajte po kući dok obavljate svoje svakodnevne poslove. Aktivnost treba ponavljati dok ne bude uspješna, ali vrijedi napomenuti da bi se učinci trebali pojaviti prilično brzo.

Kako razbiti kožne cipele - profesionalne metode

Uz gore navedene domaće lijekove za razbijanje cipela, poznajemo i profesionalnije metode. Oni će raditi za ljude koji se boje sami boriti s preuskim cipelama i radije koriste znanje stručnjaka.

  • Pripreme za kvarenje cipela. Možete ih pronaći u trgovinama cipela ili kod postolara. Obično imaju oblik aerosola koji samo treba poprskati unutrašnjost cipele. Sredstvo ima učinak omekšavanja, što olakšava kasnije širenje neudobne cipele. 

  • Pravila. Oni dobro funkcioniraju ne samo kao gadget koji olakšava pohranu kožnih cipela, već i za povećanje preuskih modela. Ovisno o korištenoj dasci, cipele možete proširiti ili produžiti, ali svakako to radite pažljivo. Nepravilna ugradnja ploče može oštetiti cipelu. 

  • Pomoć postolara. Posljednja od nas spomenutih metoda, ali ne i najmanje važna. Odluka da se postolaru poklone preuske cipele ponekad je jedina ispravna odluka. Stoga, ako ne želite riskirati da oštetite svoje cipele, pogotovo one skupe, upotrijebite pomoć stručnjaka. Postolar uz pomoć alata učinkovito će razbiti preuske cipele, čineći ih udobnijim i ugodnijim za nošenje. Važno je da je cijena usluge obično razumna, što dodatno govori u prilog stručnjaka.

Bilo koja od gore navedenih metoda pomoći će uskim cipelama. Međutim, zapamtite da kada pokušate sami razbiti kožne cipele, to morate učiniti vrlo pažljivo i nježno kako biste spriječili oštećenje. Ako ste zabrinuti da bi učinak mogao biti nesrazmjeran količini posla ili da biste slučajno oštetili cipele, svakako je bolja odluka dati cipele postolaru koji vam zna razbiti cipele.