Pranje cipela u perilici - kako oprati cipele da ih ne oštetite


Vaše cipele su izgubile svježinu i prekrivene su mrljama neuglednog izgleda koje je teško ukloniti? Pitate se je li pranje cipela u perilici rublja dobra ideja? Pa - ovisi. Kako na vrstu cipela tako i na materijal od kojeg su izrađene. Koje cipele se mogu prati u perilici, a koje je potrebno čistiti ručno?

Koje cipele možete prati u perilici?

Iako se ideja o pranju cipela u perilici na prvu može činiti apsurdnom, vrijedi istaknuti da će neke vrste cipela preživjeti ovaj test neozlijeđene. Štoviše, proizvođači dopuštaju tu mogućnost postavljanjem relevantnih informacija na oznaku. Stoga, kako biste bili sigurni da pranje cipela u perilici neće oštetiti vaš omiljeni par, ne zaboravite pročitati preporuke tvrtke koja je sašila cipele.

U cijelosti strojno pranje dobro funkcionira s platnenim cipelama kao što su tenisice ili tenisice. Uvjet je da je obuća šivana. Možda ćete naići i na mišljenje da se ova metoda može koristiti i sa sportskom obućom, ali u ovom slučaju treba biti posebno oprezan.

Sigurno će vas zanimati činjenica da neki popularni proizvođači sportske obuće čvrsto zabranjuju svoju obuću u perilici rublja. Ako riskirate, velika je vjerojatnost da kada se cipele oštete tijekom pranja, proizvođač neće prihvatiti reklamaciju.

U Dodatku, kategorički ne savjetujemo pranje u perilici rublja kao što su: espadrile, modeli od zrnate i antilop kože, kao i visoke potpetice, teške čizme a svi modeli su zalijepljeni. Predug i intenzivan kontakt s vodom svakako bi pridonio njihovom uništenju, što bi u slučaju modela od prirodne kože imalo financijske posljedice. S druge strane, kod espadrila element koji neće preživjeti pranje u automatskoj perilici je karakterističan slamnati potplat.

Pranje cipela u perilici rublja korak po korak

Već znate koju vrstu obuće možete prati u perilici, a koja nikako ne smije biti u perilici. No prije nego što s veseljem bacite svoje omiljene cipele u bubanj perilice, pogledajte naše savjete kako sigurno oprati cipele bez oštećenja.

  • Očistite cipele od grube prljavštine kao što su blato i pijesak, koji bi mogli oštetiti bubanj perilice, crijeva ili filtere.

  • Uklonite vezice jer čvrsto tkanje sprječava precizno obrezivanje krhotina. Najbolje ih je prati ručno ili u maloj vrećici. Ako je moguće, savjetujemo vam da uklonite i inlay. 

  • Ne bacajte cipele izravno u bubanj! Koristite platnenu vrećicu namijenjenu za pranje cipela. Alternativa će biti, na primjer, jastučnica, ili 2-3 ručnika koji će apsorbirati udar cipela o bubanj. 

  • Koristite malu količinu blagog deterdženta za pranje rublja za pranje cipela. Preporuča se ne koristiti omekšivač u potpunosti. 

  • Na koliko stupnjeva se peru cipele? Temperatura vode ne smije prelaziti 40ºC. 

  • Odaberite najkraći mogući ciklus pranja, bez centrifuge. U modernim modelima perilica zasigurno ćete pronaći program namijenjen za pranje obuće.

Nakon pranja cipele temeljito osušite. Ne zaboravite da cipele ne stavljate na izravnu sunčevu svjetlost ili u njih jedan mali udaljenosti od grijalice ili štednjaka čiji bi se rad mogao deformirati ili promijeniti boju obuća. Da zadrži željenoy obliku cipele, napunite ih novinama dok ih sušite.

da sumiramo, pranje obuće u perilici sigurno je samo za određene modele obuće. Prije donošenja konačne odluke uvijek pročitajte upute na ili na pakiranju cipela oznaka unutar cipele. Automatsko pranje modeli kože, kao i one vrlo onečišćene, mogu dovesti do oštećenja obuće ili perilice rublja. Odaberite ručno pranje kad god je to moguće, korištenjem proizvodi dostupni u trgovinama cipela ili korištenjem kućnih lijekova kao što su soda bikarbona ili blagi deterdžent.

Ako vaše cipele ne treba prati, dovoljno je nježno osvježenje mekom krpom ili spužvom. Zauzvrat, neugodan miris, koji je najčešći razlog za pranje obuće, može se učinkovito smanjiti posebnim dezinficijensom. Na našem blogu pronaći ćete članak o metodama uklanjanja neugodnih mirisa s cipela i čišćenja bijelog potplata. Potičemo vas da pročitate savjete koji će se zasigurno pokazati korisnima u svakodnevnoj njezi cipela.