Otkud tenisice? Povijest najpopularnijih sportskih cipela


Tenisice su nesumnjivo jedna od najpopularnijih i najnošenijih cipela. Povezuju generacije i zanimanja - nose ih rock zvijezde, glumci, novinari, blogeri, ali i osnovnoškolci. Moda za karakteristične bijele potplate u svijetu se neprekidno nastavlja već nekoliko desetaka godina. Odakle su tenisice došle i po čemu su bile tako poznate?

Gumena revolucija

Potplat tenisica - njihov najkarakterističniji element - izrađen je od gume. Wait Webster prvi je put došao na ideju o korištenju ovog materijala za izradu cipela 1832. godine. Njegova ideja se pokazala kao bikova, pa ju je brzo patentirao. Suvremeno rješenje korišteno je u sportskim cipelama koje su biciklisti željno nosili i igrali za kriket. Ideja o izradi pravih sportskih cipela s gumenim potplatima udarila je u glavu Josepha Williama Fostera. Utemeljitelj male engleske proizvodnje, otvorene 1890. godine, uvidio je potencijal gume. Njegova karizma učinila je mala poduzeća prepoznatljivima, a brend Reebok do danas je poznat u cijelom svijetu.

Rođena je zvijezda

Cipele koje proizvodi Foster još nisu nalikovale poznatim sportskim modelima. Prijelomni datum u povijesti tenisica je godina 1908. U Sjedinjenim Državama, markiz M. Converse odlučio je stvoriti par sportskih cipela za košarkaše. Dizajnirao je lagane cipele koje sežu iznad gležnja s debelim gumenim potplatom. Karakteristični, bijeli potplati i tamni vrh materijala, plus zvijezda na gležnju - ovako su izgledale prve All Stars tenisice. Simbol marke sačuvao se do danas. Gledajući cipele, za nekoliko sekundi možemo prepoznati ima li netko originalne, ikonične konverte na nogama.

Put do vrha

Tenisice doveo do vrhunaca popularnosti Charles "Chuck" H. Taylor - košarkaška zvijezda. On je pokazao svijetu bijele potplate na podu košarkaškog terena. Pristao je oglašavati Converse nakon što je napravio nekoliko ispravki u izvornoj obući. Tada se sve dogodilo vrlo brzo. Kolege i prijatelji, a najviše Chuckovi obožavatelji, željeli su njegove omiljene cipele na nogama. Svijet sporta postavio je novi trend koji je ulica brzo slijedila. Tenisice su preplavile američke gradove.

Tenisice u službi domovine

Vojska je cijenila udobnost i svestranost tenisica. Čizme su postale obvezna oprema za vojnike 40 -ih i 50 -ih godina prošlog stoljeća. Pokazalo se da uniforme nose cipele s gumenim potplatima također u običnoj odjeći. Tenisice omiljene vojne čizme? Bila je to izvrsna i potrebna preporuka za marku Converse.

Rock'n'roll - tenisice u rukama potkultura

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća cipele su došle do nogu mladih ljudi iz cijelog svijeta, fasciniranih novim trendovima u glazbi. Tenisice su postale simbol kulturne revolucije i važan element pokreta cvjetne moći. Od tada su cipele s bijelim gumenim potplatom u potpunosti prihvaćene od strane glazbenih zvijezda. Sljedećih desetljeća članovi najvećih bendova i solisti osnivali su ih radi svojih koncerata, susreta s obožavateljima ili kupovine. Kurt Cobain i Axl Rose 90 -ih su godina odlazili na Converses. Trenutno u njima možemo vidjeti njihovog tinejdžerskog idola - Justina Biebera.

Tenisice u Poljskoj

Sportske cipele proizvodila je u Poljskoj 1930 -ih tvrtka Stomil. Tenisice su bile najodabranija obuća za planinarenje - otuda im i naziv: "Tramp" znači lutalica ili rover.

Povijest tenisica iznimno je fascinantna. Pomisao o tome kako učinkovito koristiti gumene potplate proširila se diljem svijeta i iz Europe u SAD. Sportske cipele s košarkaškog terena brzo su postale obvezna oprema za vojsku, a uskoro su postale omiljeni model zvijezda. Danas je karakteristična zvijezda na gležnju poznata u cijelom svijetu, a Converse je jedna od najnošenijih cipela.