Omoti romantiku: traperice i cipele!


Tko ih ne poznaje, a tko ne nosi? Oni su ikona 20. stoljeća: JEANS!

Tko ih ne poznaje, a tko ne nosi? Oni su ikona 20. stoljeća: JEANS!

Prvi modeli trapera stvoreni su u Europi u 19. stoljeću, no inačicu kakvu danas poznajemo stvorili su 1873. Jacob Davis i Levi Strauss u San Franciscu, koji je bio mali grad zahvaćen zlatnom groznicom. Zlatarima je bila potrebna izdržljiva odjeća koja je bila jeftina i udobna, pa se stoga lako proizvodi. Inovativna ideja Davisa i Straussa bila je ojačati šavove i džepove bakrenim zakovicama. Zanimljivo je da prve traper hlače nisu bile zakopčane već vezane za struk. Najkvalitetniji model dobio je broj 501 i brzo je postao radna odjeća drvosječa, poljoprivrednika i prije svega kauboja. Međutim, povijest traperica iz "radničke klase" samo je uvod u njihovu veliku karijeru.

Pedesetih godina prošlog stoljeća, traperice su obukli buntovni američki tinejdžeri, a na to su očito utjecale zvijezde velikog platna: Marilyn Monroe (u trapericama je glumila u filmu "Na rubu") i James Dean (u "Pobunjenik bez uzrok"). Tada su se pojavile i traper košulje i drugi dodaci. Tada su traperice postale simbol mladenačke mode. Sedamdesetih godina traperice su postale uniforma pobunjene mladeži. Zvona, dugu kosu i traper torbe koje su hipici napravili od starih traperica. 90 -ih je popularnost traperica eksplodirala! Traper je mogao i trebao biti bilo što: hlače, košulja, jakna, cipele, torbica i traka za glavu. Sjećate li se toga iz američkih serija? Koliko dlake na glavi! I dalje? Krojevi i boje nastavili su se mijenjati. Vratili su se i otišli do dna ormara, zvona, cijevi, protrljane, s rupama, sa šivanjem, mramorom ...

Traperice su se pojavile u Poljskoj 1950 -ih. Mogli ste ih nabaviti samo u ekskluzivnim trgovinama - Pewekovima ili polovnim trgovinama u kojima ste mogli kupiti „višak“ odjeće. U to su vrijeme koštali nekoliko mjeseci plaća i, uz Pepsi-Colu, bili su proizvod koji su mladi ljudi najviše željeli. Baš kao i u SAD -u, traper hlače popularizirale su mlade zvijezde pozornice i kina.

Međutim, traper se ne odnosi samo na hlače i košulje. Traper se proširio i na pribor. Do danas na ulicama možete sresti ljude odjevene u totalni traper izgled. Ovo je trend od prije nekoliko sezona, ali ove godine traper vlada kao dodatak koji se nosi na nogama! Što kažete na traper cipele? 

Cipele od trapera (ili cipele izrađene od tkanina nalik traperu) lako bi mogle dodati dašak nonšalantnosti odjeći ili joj dati ležeran izgled. Nošenje traper balerinki sa suknjom učinit će da izgledamo manje formalno, a traper tenisice sa šarenim hlačama odlično će se uklopiti u sve ljetne i vikend stilizacije. Evo ih, imate li već oko? :)