Odakle su tenisice? Povijest najpopularnijih sportskih cipela


Tenisice su nesumnjivo jedna od najpopularnijih i najtrošnijih cipela. Oni kombiniraju generacije i profesije - nose ih rock zvijezde, glumci, novinari, blogeri, kao i djeca osnovne škole. Moda za karakteristične, bijele potplate neprekidno je svijet nekoliko desetljeća. Odakle potječu tenisice i što ih je učinilo toliko poznatim?

Gumena revolucija

Potplat u tenisicama - njihov najkarakterističniji element - izrađen je od gume. Prva ideja koja je koristila ovaj materijal za izradu cipela došla je Wait Webster 1832. godine. Njegova se ideja pokazala hitom, zbog čega ga je brzo patentirao. Moderno rješenje koristilo se u sportskim cipelama, koje su biciklisti nestrpljivo nosili i koristili za igranje kriketa. Ideja izrade pravih sportskih cipela s gumenim potplatom zasjala je na glavi Josepha Wiliama Fostera. Osnivač male engleske tvornice, otvorene 1890. godine, vidio je potencijal gume. Njegova karizma učinila je mala poduzeća prepoznatljivima, a marka Reebok danas je poznata u cijelom svijetu.

Rođenje zvijezde

Cipele koje je Foster proizvodio nisu podsjećale na poznate sportske modele. Prelomni datum u povijesti tenisica je 1908. U Sjedinjenim Državama Marquis M. Converse odlučio je stvoriti par sportske obuće za košarkaše. Dizajnirao je lagane čizme dužine do gležnja s debelim gumenim potplatom. Karakteristična, bijela zelówka i tamni vrh materijala, plus zvijezda na gležnju - tako su izgledale prve tenisice All Stars. Simbol marke preživio je do danas. Gledajući cipele, za nekoliko sekundi možemo prepoznati ima li netko originalni, ikonski Convers.

Put do vrha

tenisice doveli do vrhunca popularnosti Charles "Chuck" H. Taylor - košarkaška zvijezda. Upravo je on pokazao bijele potplate na podu košarkaškog terena. Pristao je reklamirati Conversy nakon što je napravio nekoliko ispravki izvornih cipela. Dalje je sve prošlo vrlo brzo. Prijatelji i prijatelji, a prije svega Chuckovi obožavatelji željeli su na nogama imati njegove omiljene cipele. Svijet sporta postavio je novi trend, koji je brzo slijedio ulicu. Tenisice su preplavile gradove u SAD-u.

Tenisice u službi domovine

Vojska je cijenila udobnost i svestranost tenisica. Cipele su postale obvezna oprema za vojnike 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Pokazalo se da uniformi nose obuću s gumenim potplatom i u civilu. Tenisice omiljene vojne čizme? Bila je to savršena i potrebna preporuka za brand Converse.

Rock'n'roll - tenisice u rukama subkultura

1950-ih i 1960-ih cipele su bile na nogama mladih iz cijelog svijeta, fascinirane novim trendovima u glazbi. Tenisice su postale simbol kulturne revolucije i važan element pokreta za cvjetnu snagu. Od tada, cipele s bijelim gumenim potplatom u potpunosti su prihvatile glazbene zvijezde. U sljedećim desetljećima, članovi najvećih bendova i solisti osnovali su ih za svoje koncerte, sastanke s fanovima ili šoping. U Conversachu u 90-ima, između ostalih, Kurt Cobain i Axl Rose. Trenutno ih možemo vidjeti kao tinejdžerskog idola - Justina Biebera.

Tenisice u Poljskoj

Sportske cipele proizvedeni su u Poljskoj 1930-ih od strane Stomila. Tenisice su bile najpopularnija obuća za planinarenje - odatle i njihov naziv: "Tramp" je lutalica ili rover.

Povijest tenisica izuzetno je fascinantna. Ideja o tome kako učinkovito koristiti gumene potplate obišla je svijet i u Sjedinjene Države stigla iz Evrope. Sportska obuća s košarkaškog terena brzo je ušla u obaveznu opremu vojske, a uskoro je postala omiljeni model zvijezda. Danas karakterističnu zvijezdu na gležnju poznaje cijeli svijet, a Converses su jedna od najtraženijih cipela.