Nemojte zanemariti svoja stopala u zimskoj sezoni! Provjerene metode i savjeti


Lako je zaboraviti na svoja stopala kada ih prekriju tople čarape i debele čizme. No, zanemarite li ih u zimskoj sezoni, nećete ni shvatiti kada ćete zbog toga početi žaliti. Sigurno vam neće biti do smijeha kada iznenada dođe ljeto i bit će vas sram obuti sandale ili japanke kako biste iskoristili lijepo vrijeme.

Zima prijeti vašim stopalima

Zima je nesumnjivo vrlo zahtjevno razdoblje za vaša stopala. Srećom, uz naše savjete, to neće biti tako teško!

Prvo, zbog sveprisutnog snijega i skrivenog leda povećava se rizik od ozljeda stopala. Kako biste to spriječili, birajte cipele s protukliznim potplatom koji će vam omogućiti da održite ravnotežu na zaleđenim površinama.

Drugo, ako vam se čizme smoče na snijegu, obavezno ih potpuno osušite prije ponovne uporabe. U tu svrhu koristite stare novine smotane u kuglice koje ćete staviti u cipelu. Tako ćete se riješiti vlage koja bi mogla dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija, ali i uzrokovati neugodan miris. 

Treće, vodite računa o svojoj koži. Neugodan mraz užari radijatore u gotovo svakoj kući, zbog čega se zrak isušuje, a na stopalima se pojavljuju bolne pukotine.

Još jedna zimska opasnost s kojom se vaša stopala moraju suočiti su ekstremno niske temperature. Od prevelike izloženosti njima vaša stopala mogu iznenađujuće brzo promrznuti. Ovo je vrlo opasno, pogotovo ako bolujete od dijabetesa! 

Također, budite oprezni kada nosite vodootpornu obuću. Osim što će posebna membrana spriječiti ulazak snijega i vode u cipele, ona će učinkovito zaustaviti proces isparavanja znoja. Odavde, postoji jednostavan put do neugodnog mirisa, mjehurića i gljivica!

Kako njegovati stopala zimi?

Pitate se kako njegovati svoja stopala zimi? Pripremili smo pregršt provjerenih savjeta koji će vam pomoći da postignete najbolje rezultate.

Odmorite se od laka za nokte

Ljeti i proljeće, trudite li se da vam nokti na nogama budu u skladu s bojom vaših cipela? Zima je savršeno vrijeme za odmor od lakiranja noktiju. Može se ispostaviti da je ploča nokta oštećena pod slojem hibrida koji se stalno nadopunjuje. 

Upamtite, međutim, da prekid lakiranja noktiju ne znači prekid njege istih. Redovito ih skraćujte kako biste zadržali estetski izgled, izbjegli njihovo urastanje, pa čak i mikozu. 

Kako biste ojačali nokte i vratili im prijašnji sjaj, redovito koristite ulje čajevca. Ako želite vratiti sjajan izgled i besprijekorno stanje svojih stopala za ljeto, sada je pravo vrijeme da zakažete termin kod podijatra.

Održavajte stopala suhima

Izolirane cipele i debele čarape ne samo da vašim stopalima pružaju toplinsku udobnost, već mogu pridonijeti i njihovom prekomjernom znojenju. Zbog vlage u cipelama brže ćete se ohladiti, a stopala će postati osjetljivija na razne vrste infekcija. 

Kako biste to spriječili, redovito koristite poseban puder za stopala. Također ne zaboravite osušiti područja između nožnih prstiju nakon svakog kupanja. Zahvaljujući tome, izbjeći ćete stvaranje bolnih pukotina na tim mjestima. Uvjerite se da su vam stopala potpuno suha prije no što navučete čarape.

Vodite računa o pravilnoj hidrataciji

Suhi zrak može vašu kožu učiniti osjetljivijom na isušivanje, pucanje pa čak i infekcije. U ovo posebno vrijeme jednostavno mu je potrebna posebna hidratacija kako bi pravilno funkcionirao. 

Investirajte u kvalitetnu hidratantnu kremu kako bi vaša koža bila elastična i nahranjena. Umjesto vrhnja možete koristiti kuhinjsko maslinovo ulje koje će nadoknaditi izgubljenu vlagu. Vlažite stopala barem jednom dnevno. Najbolje je to učiniti odmah nakon kupanja kako bi se aktivni sastojci bolje upili. Također, ne zaboravite piti puno vode.

Redovito radite piling kože

Piling je izvrstan način opuštanja i ljuštenja stare kože. U tu svrhu možete koristiti i turpiju za stopala. Ipak, ne zaboravite ga pomicati u jednom smjeru i temeljito ga očistiti i dezinficirati nakon svake uporabe.

Promijenite cipele na poslu

Svladavate li velike snježne nanose na putu do posla? Izolirane, vodootporne cipele omogućit će vam da stignete na odredište bez ikakve štete po zdravlje. Međutim, 8 sati provedenih u njima u zagrijanom uredu može imati žalosne posljedice. 

Stopala će vam se intenzivno znojiti, a boravak u njima postat će neugodan. Kako biste to izbjegli, pobrinite se da na radnom mjestu imate dodatni par laganih i udobnih cipela. Bit će i pravi božji dar kada vam se cipele potpuno smoče na putu do posla.

Zapamtite da su njegovana stopala sretna stopala.

Ne doživljavajte zimu kao trenutak kada konačno možete sakriti svoja stopala od cijelog svijeta. To što nosite debele čarape i tople čizmice ne oslobađa vas obveze brige o njima. 

Baš suprotno! Ekstremno niske temperature mogu vaša stopala učiniti još zahtjevnijima. Imajte na umu da su njegovana stopala sretna stopala, a trud koji uložite u to sigurno će se isplatiti!