Koje su cipele dobre za bubnjanje? Dobijte odgovore na najčešća pitanja


Započinjete svoju avanturu bubnjanjem i pitate se koje će cipele biti najbolji izbor? Ili ste možda do sada svirali samo u čarapama, a planirate koncerte i trebate cipele koje vas neće iznevjeriti? Bilo da ste početnik ili napredni bubnjar, pravi par cipela sigurno će vam dobro doći.

Bosi ili u cipelama?

Bubnjari su podijeljeni – dok neki radije sviraju bosi, drugi ne mogu zamisliti sviranje bez cipela. Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i nedostatke.

Bubnjajući bosi, imate bolji osjećaj za pedale i stoga ih možete učinkovitije kontrolirati. Štoviše, umarate se puno sporije, jer vas ne prati dodatna težina u obliku cipela. No, ako niste dovoljno oprezni, stopala se mogu ozlijediti, a trenje između njih i pedala može uzrokovati bolne žuljeve.

Kako bi to spriječili, mnogi bubnjari odlučuju svirati u cipelama. Štoviše, nošenje cipela dok svirate bubnjeve dat će vam veću snagu udaranja i poboljšati vašu udobnost, pod uvjetom da odaberete prave cipele.

Pitate se na što vrijedi obratiti pozornost kako biste se osjećali što ugodnije? Došli ste na pravo mjesto! U našem vodiču sakupili smo sve najvažnije aspekte cipela za bubnjanje, zahvaljujući kojima ćete napraviti pravi izbor. Počnimo!

Na što paziti pri odabiru cipela za bubnjanje?

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir ako ne želite da vas obuća sputava tijekom treninga, proba ili nastupa. 

Prvo provjerite jesu li vaše cipele za bubnjanje dovoljno lagane. Na taj način čak ni iscrpljujući, dugi trening neće biti težak teret za vaša stopala, a moći ćete igrati precizno do zadnjeg komada.

Drugo, odaberite cipele koje su izrađene od laganih i prozračnih materijala. Zahvaljujući tome vaša stopala se neće intenzivno znojiti i nećete osjećati nikakvu nelagodu.

Treće, potražite cipele koje će dodirivati ​​papučicu na način na koji bi bile bose noge. Bilo kakve potpetice i povišenja nisu dobrodošli. Odaberite ravni potplat koji najbolje odgovara ovoj aktivnosti.

Kakav potplat trebaju imati cipele za bubnjanje?

Cipele za sviranje bubnjeva treba prvenstveno karakterizirati fleksibilni potplat. Da biste to provjerili, možete pokušati saviti cipelu na pola držeći je u ruci. Zahvaljujući tome, moći ćete izvoditi razne pokrete bez da u njih morate uložiti veliki napor. 

Prianjanje vaših cipela utječe na snagu vaših udaraca pedale. Vrijedno je zapamtiti da ovaj aspekt uvelike ovisi o potplatu, posebno o gaznom sloju i njegovoj specifičnosti. Ipak, pripazite da ne pretjerate. Pretjerana trakcija može otežati vašem stopalu kretanje po površini pedale.

Ako želite brzo pritisnuti pedalu, stavite relativno sklizak potplat. Volite li sporije, ali jače udarce, odaberite cipele s prianjajućim potplatom koji će dodatno amortizirati vaša stopala, mišiće i zglobove, a ujedno će biti i otporniji na habanje.

Od kojeg materijala trebaju biti bubnjarske cipele?

Iako se čini da je materijal samo beznačajan dodatak, u slučaju bubnjanja ništa ne može biti lošije! Zamislite da cijelu probu morate provesti u pripijenoj majici koja vam ograničava raspon pokreta. Ništa lijepo, čak ni u slučaju cipela! 

Svaki kruti, nesavitljivi materijal definitivno će biti loš izbor za bubnjare. Umjesto toga, odlučite se za tanke, lagane materijale koji se lako prilagođavaju specifičnostima vašeg stopala. Tekstilni materijal za cipele, tanka prirodna koža ili antilop savršeno će odgovarati.

Moraju li cipele za bubnjanje biti udobne?

Neki početnici bubnjari se pitaju trebaju li cipele za bubnjanje biti udobne. Doista! Uostalom, nedostatak udobnosti mogao bi omesti glazbenika i otežati bubnjanje.

Ne zaboravite da udobnost obuće ovisi o mnogim čimbenicima. Težina i prozračnost vrlo su važni, ali isto tako i savršeno pristajanje. Ni u kojem slučaju se nemojte odlučiti na preuske cipele u nadi da će se raspasti. Također, pripazite na prevelike modele, iz kojih tijekom igre može viriti peta.

Odaberite obuću čija će prisutnost na vašim stopalima biti praktički neprimjetna.

Koje cipele odabrati za bubnjanje?

Sada kada znate koje čimbenike trebate uzeti u obzir pri kupnji cipela za bubnjanje, vjerojatno se pitate koji će modeli biti najbolji. 

Kladite se na klasične tenisice ili čizme skliznuti na. Pun pogodak bit će i cipele namijenjene igranju košarke ili tenisa koje karakterizira velika fleksibilnost, mala težina i ravni potplat s dobrim prianjanjem.

Kao što vidite, izbor cipela za bubnjara nije osobito kompliciran. Uvjereni smo da će uz naše savjete i trikove ovaj zadatak za vas biti dječja igra. Sretno!