Klizava stopala, ogrebotine, kvržice - kako odabrati cipele da ne trpe?

Kako odabrati cipele za odrasle?

Suprotno izgledima, odabir pravog modela cipela, čak i za odraslu osobu, nije tako jednostavan. Vjerojatno ste više puta patili od loše odabrane cipele, otisaka, ogrebotina, bolova u nogama, teladi ili kralježnici. Srećom, to se može otkloniti. Prilikom odabira cipela obratite pažnju na sljedeće smjernice:

  • veličina

Izuzetno je važna dobro odabrana veličina. Obuća ne smije biti prevelika ili premala. Ako je veličina prevelika, stopalo će se pomaknuti i cipela ga može trljati. Osim toga, nošenje takvih cipela rezultira neugodnom boli u nogama i teladi. Premale cipele mogu deformirati stopalo. Osoba koja nosi takve cipele stavlja stopalo na njegov vanjski rub ili na petu, što može uzrokovati bol, pa čak i uzrokovati ravna stopala. U dobro uklapajućim cipelama razmak između nožnog prsta i nožnih prstiju trebao bi biti oko 5 mm.

  • Pravi oblik

Prilikom odabira cipela najbolje je da noga cipela odgovara obliku vašeg stopala. Ne bi ga trebao potlačiti ili iskriviti. To može dovesti do degenerativnih promjena u zglobovima i prstima, kao i do haluksa.

  • Prava visina

Ženske noge u visokim potpeticama izgledaju lijepo. Međutim, ako ponekad želite dati odmoriti noge, ali izgledate jednako elegantno, možete odabrati udobne crpke, npr. Model Seastar, smeđe pumpe s ravnom petom ili, na primjer, crne klinove s otvorenim rezom na klinu S22 .

  • Dobar potplat

Potplat je važan i u obući, zahvaljujući kojoj se stopala mogu odmarati i ne boli vas dok hodate. Potplat treba biti oblikovan tako da pruža odgovarajuću potporu stopalu. Najvažnije je u sportskim cipelama, jer je njegova zadaća apsorpcija šoka. Primjeri takve cipele su, na primjer, tenisice Nike Viale M AA2181-003 ili Asics Gel-FujiTrabuco 7 M G-TX M 1011A209-600 tenisice . Pravilno profilirani potplati pružaju udobnost i stabilnost dok hodate, a istovremeno štite stopala od ozljeda.

  • Visoka kvaliteta

Ne zaboravite odabrati i kvalitetne cipele. Obuća sašivena od najjeftinijih materijala neće moći proći dovoljno zraka, što znači da vam noge neće disati i prekomjerno se znoje. Preporučujemo, na primjer, smeđe klipne pumpe Edeo 2354 , izrađene s najvećom pažnjom od prirodne kože.

  • Lakoća obuće

Kada kupujete cipele obratite pažnju na njihovu težinu. Najbolje je da budu što svjetlije. To će nesumnjivo utjecati na stupanj umora u vašim stopalima nakon cjelodnevnog hodanja. Teška obuća čini da se noge više umaraju i na kraju dana mogu nabubriti ili ozlijediti. Preporučujemo, na primjer, tenisice za trčanje Asics Gel-Venture 7 Gs Jr 1014A072-020 sa svijetlim i prozračnim gornjim dijelom .

Kako odabrati udobne dječje cipele?

Morate biti posebno oprezni pri odabiru cipela za svoje dijete. Delikatna stopala naše djece još se razvijaju, zbog čega su izuzetno osjetljiva na deformacije i razne vrste ogrebotina. Zapamtite da stanje stopala vašeg djeteta ima značajan utjecaj na cijeli njegov sustav kretanja. Što treba uzeti u obzir pri odabiru cipela za najmlađe? Prije svega:

  • veličina

Dječje cipele ne smiju biti prevelike ili premale. Preveliki neće pružiti potporu stopalima, a premali će uzrokovati bol u nogama i koljenima, ogrebotine, deformacije stopala, ravna stopala. Razmak između nožnih prstiju i nožnih prstiju trebao bi biti 5 do 6 mm, a nožni prst ne smije obuzdati nožne prste. Cipele bi trebale biti stabilne, ali istodobno ne mogu komprimirati i blokirati stopalo.

  • oblik

Dječja obuća trebala bi imati zaobljene nožne prste kako bi omogućila prstima slobodu kretanja. Dobar izbor bit će, na primjer, cipele američkog kluba smeđe zimske čizme čizme čizme klizač američki 1904 .

  • stvari

Važni su potplat i njegov profil, kao i materijal izrade. U idealnom slučaju, sve bi cipele trebale biti izrađene od kvalitetnih, mekih materijala, prirodne kože ili pamuka, kao što su, na primjer, Bartek mornarsko plave casual cipele za casual 55599 mornarsko plave boje od prirodne kože, što omogućava savršeno prileganje stopalu bez opasnosti od ogrebotina.

  • Čipka i gornja

Dječje cipele mogu biti čipkaste ili čičak, što je lakše obući i skinuti. Za malu djecu koja su nedavno naučila hodati, cipele moraju imati visoki gornji dio kako bi gležanj mogao dobiti odgovarajuću stabilnost, npr. Dječačke cipele Ren But 1423 sive ili cipele od Velcro Bartek 11703 za djevojčice.

Ukratko, odabir dobro uklopljenih cipela nije lak zadatak, tijekom kojeg je vrijedno razmotriti niz čimbenika. Kad odaberete pravu obuću, obratite pažnju na dobru veličinu, materijal od kojeg su izrađeni, potplat ili oblik. Imajte na umu da je dobro odabrana obuća izuzetno važna ne samo za dobrobit vaših stopala, već i za kralježnicu. Stoga, tretirajte kupnju cipela ne samo kao zadovoljstvo, već i kao ulaganje u zdravlje. Pogledajte modele cipela koji su dostupni na butymodne.pl i odaberite varijantu koja je najprikladnija za vas. Uživajte u kupovini!