Kako su igle ušle u kanon ženske mode?


Kada zamislimo kako izgleda lijepa, samouvjerena i seksi žena, glavno mjesto na slici zauzimaju igle. Visoke potpetice, koje prema modnim kućama ne bi trebale biti manje od 9 centimetara, postale su poželjan element dress codea u velikim korporacijama i vrijedan atribut ženstvenosti tijekom datuma. Tko je izumio pete i kako je ova vrsta obuće ušla u modni kanon?

Od egipatskih mesnica, preko mongolskih stepe, do dvora Mediči

Visoke potpetice su izmislili Egipćani. Djelatnici mesnice nisu htjeli zaprljati haljine, pa su obukli posebnu obuću koja će im pomoći da izbjegnu kontakt s krvlju koja je poplavila pod. Mongoli - prvaci jahanja cijenili su praktičnost visokih potpetica. U trinaestom stoljeću cipele s visokom petom dobro su se uklapale u stremena i omogućavale im da ostanu u sedlu čak i tijekom naprednih manevara. Prvo spominjanje potpetica, koje su trebale dodati gospođu visinu i učiniti joj se lijepim, potječu s dvora Medici. Katarzyna Medycejska obukla je cipele s visokom petom zbog zavjeta orleanskom princu Henryju de Valoisu. Bio je to početak prave modne revolucije, a francuski aristokrati brzo su pokupili novi trend i dvor je bio ispunjen damama koje nose visoke potpetice. Visoke potpetice u francuskom stilu morale su imati crveni potplat i potpeticu, a na prednjoj strani ukusnu zlatnu kopču. Preokret u Francuskoj, koji je izbio 1798. godine, učinkovito je potisnuo modu aristokratske obuće.

Proizvedeno u SAD-u, fizika i lagan način te modna kreacija Christian Dior-a

Cipele na visoku petu zaboravljene su gotovo 100 godina. Tek u 1888. godini u Sjedinjenim Državama podignuta je prva tvornica obuće. Pravi proboj dogodio se kad se fizika pridružila konstrukciji ženske obuće. Fizičar Olbrecht Kliczka radio je na obliku i obliku pete, koji se danas smatra ocem visokih potpetica. Prototipi nisu bili najugodniji za nošenje, ali brzo su stekli odobravanje dama lakog morala. Tek 1947. godine visoke su potpetice opet otišle u salone. Christian Dior, modni dizajner, koji je objavio poznati lik žene u bijelom kaputu, raskopčanoj suknji, odrezanom šeširu i visokim potpeticama.

Obućar svih vremena i seksualne revolucije

Za modnu kuću Dior radio je Roger Vivera - izuzetno talentirani obućar. Upravo je on pokrenuo kreiranje i dizajn cipela iz vizije Christiana Diora. Aiguille - prve su mu cipele s potpeticom na petu, ojačane čelikom kako se ne bi slomio dok hodaju, ispadale iz njegove ruke. Prvo su pretpostavile žene igle za duge haljine i suknje. Okrugli nogavac cipele, koji je treperio ispod nabora tkanine, zapalio je muška osjetila na crveno. Od Diorovog projekta do izbijanja moralne revolucije prošlo je 13 godina. Svijet je otkrila prekrasnu i primamljivu Marylin Monroe koja je voljela igle. Trenutak nakon nje, na modnu scenu ušla je Twiggy - vlasnica lijepih nogu, koju su dizajneri odlučili prikazati u setu mini suknjom i visokim potpeticama. Tako su pete i vitke, gole ženske noge postale simbol seksipilnosti i samopouzdanja. Svijet je poludio za tim cipelama i što su suknje postale kraće, za njih se pretpostavljalo više potpetica.

Danas visoke potpetice pripadaju i najpopularnijim ženskim cipelama koje dodaju šarm i samopouzdanje milionima žena širom svijeta. Savršeno uklopljene pantalone u naboru, suknju od olovke ili odbačenu haljinu u stilu 50. Lijepe visoke potpetice u različitim bojama ima u svojoj ponudi ButyModne.pl internetska trgovina.