Kako se razveseliti i popraviti oštećene pete?


Slomljena peta ili vidljive crte lica prava su propast mnogih žena! Duge šetnje po neravnim površinama tipičnim za urbane stare gradove ili vožnja automobila na visokim potpeticama definitivno mogu uništiti vaše omiljene štikle i kao rezultat toga pokvariti vaše dobro raspoloženje. Srećom, znamo načine kako spasiti svoje omiljene cipele i razveseliti se u trenu. Raditi!

Kućni lijekovi za popravak oštećenih peta

Gotovo svaka žena doživjela je takvu situaciju da je, pri pogledu na omiljene oštećene cipele, izgubila želju za izlaskom. Bez obzira na to jesu li vam se pete oštetile zbog nepravilne uporabe (npr. vozili ste automobilom), ugrizao vas je simpatični psić ili izgrebao tijekom spontane šetnje po neravnom popločanom kamenu, ne morate se odvojiti od njih . 

Iako istrošene cipele možete zamijeniti novima, to nije potrebno. Ako je obuća bila unikatna i kupnja novog para nije opcija, ili niste ljubitelj konzumerizma, ili imate na umu druge troškove, dajte je profesionalcu. Iskusni postolar ne bi trebao imati problema s popravkom vašeg omiljenog para cipela.

Međutim, ovo rješenje može se pokazati relativno skupim. Srećom, znamo kućne lijekove koji će vam pomoći da u tren oka spasite svoje omiljene cipele i razveselite se. Započnimo!

Slomljena peta? Sve što trebate je ljepilo

Kada izlazite iz kuće u visokim potpeticama, ne zaboravite sakriti tubu jakog ljepila u torbicu. Prema principu "napred upozorenog", s problemom ćete se moći nositi gotovo odmah.

Može biti univerzalno instant ljepilo koje će dobro doći i u drugim neočekivanim situacijama. Još bolje rješenje bilo bi posebno ljepilo za cipele.

Međutim, ako imate posla s drvenim štiklama, najbolje rješenje je korištenje ljepila za drvo. 

Ne zaboravite biti umjereni prilikom primjene ovog proizvoda. Previše može uzrokovati ružne mrlje. Nakon nanošenja ljepila, čvrsto pritisnite petu na pravo mjesto i držite je dugo, pustite da se osuši. Kada ste sigurni da je ljepilo potpuno suho, čvrsto povucite petu. Tako ćete provjeriti drži li ga proizvod dovoljno čvrsto i ponovno ćete krenuti naprijed.

Strpljenje je ključ uspjeha

Ako situacija nije tako kritična i možete sjesti u taksi i brzo otići kući, ili imate rezervni par cipela sa sobom, budite strpljivi. Popravak obavljen bez žurbe zasigurno će se pokazati trajnijim i učinkovitijim, a ovaj postupak nećete morati ponavljati u kratkom vremenskom razdoblju.

Nakon povratka kući pažljivo očistite petu i potplat cipele, riješite se sve prljavštine i ostataka starog ljepila. Sigurno ne želite da jedna cipela bude nešto viša od druge. Ista mjesta možete istrljati brusnim papirom kako biste još bolje pripremili površinu za lijepljenje.

Zatim cipelom obrišite mjesto lijepljenja pete vatom natopljenom alkoholom. Pričekajte da ispari i nastavite s radnjom. Zalijepite petu na pravo mjesto i ostavite cipele cijelu noć. Želite li pojačati učinak, tijekom sušenja cijelu stvar možete zaštititi gumicama.

Kako zamijeniti istrošene pete?

Peraje se troše puno brže od ostatka cipela. Začepljene i neravne cipele mogu učiniti da cipele kolebaju opasno. Upamtite da ne biste trebali čekati do posljednjeg trenutka da se japanke u potpunosti istroše.

Sama zamjena oštećenih mrlja jednostavniji je zadatak nego što mislite. Mnogi proizvođači dodaju nekoliko dodatnih potpetica u kutiju za cipele. Samo izvadite stare i stavite nove na njihovo mjesto. Kako biste bili sigurni da je sve prošlo po planu, možete lagano udariti čekićem po tom području.

Uradi sam! Dajte novi život oštećenim petama

Otrcane i izgrebane štikle izgledaju doista neugledno i oduzimaju šarm i najljepšim visokim potpeticama. Srećom, vaše cipele mogu se spasiti uz pomoć kućnih lijekova.

Ako imate posla s manjim ogrebotinama, možete ih prelakirati. Za crne cipele koristite vodootporni marker ili lak za nokte. Stvar je malo kompliciranija u slučaju manje klasičnih boja. Ne brinite ako imate problema s potpuno podudaranjem boje. Srećom, mala ogrebotina prekrivena malo drugačijom nijansom iste boje ne bi smjela biti vidljiva golim okom.

Ako su pete vaših omiljenih cipela jako oštećene, možete napraviti mali DIY projekt. Temeljito ih obrišite od prljavštine i krhotina, a zatim ih zalijepite jakim ljepilom. Ne čekajući da se osuši, pospite ga debelim slojem šljokica. Ponovno nanesite ljepilo i svjetlucanje i ponavljajte ovu operaciju dok se ne postigne željeni krajnji rezultat. Sve to poškropite lakom za kosu i ostavite da se osuši preko noći.

Kao što vidite, u većini slučajeva sami popraviti oštećene pete vrlo je jednostavno. Međutim, zapamtite da što je šteta veća, veća je vjerojatnost da će posjet postolaru postati neizbježan.