Kako rastegnuti cipelu? Saznajte više o provjerenim kućnim metodama


Preuske cipele u prstima prava su noćna mora. Ne samo da su užasno neugodne, već mogu dovesti i do haluksa, žuljeva i kurjih očiju. Da biste prevladali ovaj problem, ne morate koristiti usluge profesionalnog postolara. Možete to učiniti i sami kod kuće. Savjetujemo vam kako brzo i učinkovito rastegnuti cipele.

Kako rastegnuti cipele sušilicom?

U žurbi ste i samo ovaj par cipela pristaje vašem outfitu i samo ga morate obući? Ništa nije izgubljeno! Sve što trebate je… sušilica!

Korištenje sušilice jedna je od najpopularnijih metoda koja donosi briljantne rezultate. Najbolje funkcionira s cipelama od kože i antilopa.

Postavite umjerenu temperaturu i održavajte cipele toplim na mjestima gdje osjećate nelagodu kada ih obuvate. Bit će još učinkovitije ako ih na noge stavite u debele vunene čarape. Tada će cipele postati plastičnije i savršeno se prilagoditi strukturi vaših stopala, a vi ćete se osjećati kao da su rađene po mjeri.

Upozorenje! Ključ uspjeha je prava udaljenost. Sigurno ne želite da vam se obuća ošteti zbog topline. Najsigurnije je sušilicu držati oko 20 cm od cipele. Ne zaboravite ga nastaviti raditi. Tako ćete izbjeći izgaranje materijala.

Također, ne zaboravite da cipele ne držite toplim predugo. Nakon svake minute rada vrijedi pričekati da se ohlade. Inače, ljepilo se može pokvariti, a kožne cipele mogu izgubiti boju. Nakon korištenja ove metode, preporučljivo je nahraniti cipele posebnim preparatom za njegu. Visoka temperatura može isušiti kožu.

Kako rastegnuti čizme u zamrzivaču?

Nešto manje popularno, ali jednako učinkovito rješenje je stavljanje preuskih cipela u zamrzivač. Ova metoda će raditi za visoke pete, tenisice, sportske cipele i cipele od materijala koji nije koža. Trebat će vam vrećica s patentnim zatvaračem i voda.

Samo napunite vrećicu vodom 1/3 njezine visine i provjerite je li dobro zatvorena. Zatim je stavite u usku cipelu. Ako su vam nožni prsti najneudobniji, torbica bi trebala biti ovdje. Pripremljene cipele stavite u zamrzivač i ostavite tamo preko noći. Voda će se pretvoriti u led, pa će se povećati u volumenu, čime će se preuske cipele rastegnuti u prstima.

Nakon što izvadite cipele iz zamrzivača, ostavite ih - zajedno s vrećicom napunjenom ledom - na sobnoj temperaturi oko 15-30 minuta. Nakon tog vremena, vrećicu s patentnim zatvaračem možete jednostavno skinuti s cipele.

Kako rasprodati nove cipele?

Ako imate dovoljno vremena, možete pokušati prodati nove cipele. Samo ih nosite po kući onoliko dana koliko se osjećate ugodno noseći ih. Vrijedno je pomoći sprejom za istezanje. Sve što trebate učiniti je poprskati ga na uska mjesta prije nego što obujete cipele. Također preporučamo nošenje par debelih čarapa koje će dodatno pojačati učinak.

Ako razmišljate o zamjeni ili vraćanju cipela, pazite da hodate samo po tepihu ili drugoj mekanoj površini kada rastežete cipele na ovaj način. Na taj način cipele neće pokazivati ​​nikakve vidljive tragove korištenja, što bi moglo onemogućiti njihov povratak ili zamjenu.

Upozorenje! Ova metoda može uzrokovati stvaranje mjehura. Stoga, prije nego što nastavite s aktivnošću, ostavite stopala da se odmore nakon napornog radnog dana. Obratite posebnu pozornost na to u vrućim danima, kada stopala prirodno oteknu.

Novine, čarape, alkohol, krumpir, tj. neobični načini izrade premalenih cipela

Za rastezanje preuskih cipela možete koristiti stare novine. Uvaljajte ih u nemarne loptice i njima napunite cipele. Pričekajte nekoliko sati, po mogućnosti cijelu noć, i uživajte u malo većoj veličini cipela. Novine možete uspješno zamijeniti smotanim čarapama.

Ako želite široko razbiti cipele, možete koristiti i alkohol. Razrijedite ga 1:1 s vodom i stavite pripremljenu otopinu u bocu s raspršivačem. Pošpricajte ga s unutarnje strane preuskih cipela i stavite ih na stopala. Nakon 20 minuta sigurno ćete se osjećati kao da su vam cipele postale malo opuštenije. 

Alternativni način rastezanja čizama je oguljeni krumpir. Osušite ga papirnatim ručnikom i ostavite u cipeli preko noći. Tako ćete dobiti dodatni prostor u prstima.

Kako proširiti cipele s stablima cipela?

Ako nakon testiranja svih metoda još uvijek niste postigli željene rezultate, isplati se uložiti u profesionalne drvene ili plastične stabla za cipele. Osim toga, trebat će vam poseban proizvod za omekšavanje kože koji će vam pomoći da je produžite. Zahvaljujući tome, materijal će se olabaviti, a cipele će se moći rastegnuti bez većih poteškoća. 

Sve što trebate učiniti je staviti stabla cipela u preuski par cipela i prilagoditi ih cipelama uz pomoć vijaka za podešavanje dok ne osjetite otpor. Ponavljajte ovaj postupak svakih 8-12 sati dok ne dobijete željene rezultate.

Glavni nedostatak ovog rješenja je relativno dugo trajanje. Cijeli proces može zahtijevati nekoliko do nekoliko dana strpljenja. Nažalost, u ovom slučaju nema prečaca. Previše nasilno i pretjerano jako rastezanje cipele s cipelom može dovesti do oštećenja cipele.

Nadamo se da su vam predstavljene metode pomogle da se nosite s problemom preuskih cipela.