Kako kupiti dječje cipele? To je dječja igra!


Znanstvenici su jednoglasni da je hodanje bosih nogu najzdravije za dječja stopala. Međutim, kada vaše dijete počne rasti, potrebne su mu odgovarajuće obuće koje će ga čuvati dok otkriva čari svijeta oko sebe. Pitate se kako kupiti dječju obuću da ne poludite i bankrotirate? Naš vodič će vam pomoći u tome!

Od puzanja do prvog koraka...

Kupnja prvih cipela je uzbudljiv događaj za roditelje djeteta! Međutim, prije nego što počnete razmišljati o stilovima i bojama, morate znati na koje značajke treba obratiti pažnju kada kupujete obuću za svoje dijete. 

U našem vodiču pronaći ćete mnoge učinkovite savjete koji će vam pomoći pri odabiru dječje obuće. Započnimo!

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji dječjih cipelica?

Prave dječje cipele pružaju pravu količinu prostora. Zahvaljujući tome omogućuju slobodan, potpuno prirodan razvoj malih stopala. Loša obuća uzrokuje ravna stopala i druge probleme sa stopalima kasnije u životu.

Nekoliko je elemenata na koje biste posebno trebali obratiti pozornost pri odabiru cipela za svoje dijete. Prvo, cipele bi trebale biti dizajnirane posebno za dječja stopala. Štoviše, obuća bi trebala imati posebno dizajnirane potplate i kapicu. Podesiva kopča jednako je važna. Čitajte dalje i pogledajte koji su drugi aspekti ključni.

Fleksibilni potplati protiv klizanja

Potplati u dječjoj obući trebaju biti fleksibilni. Zahvaljujući tome kretanje stopala neće biti ograničeno i moći će prirodno trčati, a djetetovo stopalo će se pravilno razvijati. 

Pitate se kako provjeriti jesu li potplati dovoljno fleksibilni? To je lako! Pokušajte preklopiti cipelu na pola. Ako ste uspjeli spojiti petu i prste, na dobrom ste putu da pronađete savršenu cipelicu za svog mališana.

Štoviše, odaberite cipele s protukliznim potplatom. Tako ćete spriječiti mnoge padove.

Širok, okrugao prst

Prsti dječjih cipela ne smiju biti uski. Odaberite obuću sa širokim, zaobljenim vrhovima koji će vašem djetetu pružiti dovoljno prostora za nožne prste. To će utjecati ne samo na pravilan razvoj stopala, već i na održavanje ravnoteže tijekom istraživanja svijeta. 

Imajte na umu da šiljasti prsti mogu naškoditi nježnim bebinim stopalima, pa ih izbjegavajte poput vatre.

Podesiva kopča

Podesiva kopča ključ je uspjeha ako želite osigurati da vaše dijete točno pristaje obući. Iz tog razloga odustanite od cipela slip-on i zip-up. Radije se odlučite za modele na vezanje ili cipele na čičak. 

Velcro kopče ne samo da će držati stopalo na mjestu i spriječiti klizanje pete, već će i olakšati odijevanje vašeg djeteta za šetnju.

Mala težina

Dječje cipele ne smiju biti preteške. Uostalom, mališani tek grade svoju snagu i izdržljivost. Ne dopustite da zdepaste cipele spriječe vaše dijete u istraživanju svijeta.

Prozračni materijali

Dječja stopala se intenzivno znoje. Želite li ostati suhi i zdravi koliko god vaše dijete bilo aktivno, odaberite obuću od prozračnih materijala. Na taj način će se znoj učinkovito prenositi po površini obuće i stopala se neće trljati.

Izbjegavajte sintetičke gornje dijelove. Umjesto njih odaberite kožne, platnene ili pamučne cipelice koje će se savršeno prilagoditi stopalu vašeg mališana.

Kako prilagoditi veličinu cipela djetetu?

Prevelike cipele su nestabilne i otežavaju hodanje. Premali, s druge strane, sputavaju stopalo i uzrokuju bol. Pitate se kako provjeriti jesu li cipele odgovarajuće veličine za vašu djecu? Žurimo u pomoć!

Prvo provjerite ima li cipela dovoljno prostora oko prstiju. Da biste to učinili, palcem pritisnite prednji dio cipele. Ako je udaljenost između najduljeg prsta i vrha cipele slična širini vašeg palca, vjerojatno će prsti vašeg djeteta imati dovoljno mjesta. 

Zatim provjerite je li peta previše labava. Malim prstom provjerite da djetetova stopala neće iskliznuti iz cipela. Provucite ga uz petu do prvog gležnja. Ako stane cijeli vrh, cipela je prevelika. Ako uspijete uvući kraći dio prsta - onda je pretijesno. 

Posljednji korak je hodanje u novim cipelama. Pažljivo promatrajte svoje dijete, obraćajući posebnu pozornost na to pristaje li mu cipela i osjeća li se udobno. Ako vaše dijete već govori, ništa ga ne sprječava da ga pita za mišljenje.

Odreknite se rabljenih cipela

Dječja stopala rastu iznenađujuće brzo. Iako se korištenje rabljenih cipela čini cjenovno atraktivnom opcijom, bolje je odustati od nje. Dječje cipele prilagođavaju se obliku stopala. Sigurno više volite da se stopala vašeg djeteta razvijaju prirodno nego da se oslanjate na unaprijed oblikovani oblik.

Odaberite cipele poznatih marki koje su dostupne u provjerenim trgovinama. Sigurni smo da će uz naše savjete kupnja prave dječje obuće biti dječja igra.