Kako i kako ukloniti sol iz cipela?


Natrijev klorid, odnosno popularna cestovna sol koja se zimi posipa kolnicima, prvenstveno ima za cilj osigurati sigurnost pješaka. Iako igra iznimno važnu ulogu, također ima negativan utjecaj na izgled naše zimske obuće. Kako zaštititi cipele od ulaska soli? Kako i kako ukloniti sol iz cipela?

Neestetske bijele mrlje i vodene mrlje oduzimaju čar vašim cipelama, a sol koja prodire u tkaninu može ih oštetiti, obezbojiti pa čak i odlijepiti.

Najvažnije je brzo reagirati na prljavštinu. Odlaganje tretmana ljepote može samo pogoršati problem, stoga djelujte odmah nakon povratka kući. Također morate zapamtiti da redovito čistite cipele, a način njege treba odabrati prema vrsti materijala od kojeg su izrađene.

U nastavku ćete pronaći neke praktične savjete o tome kako ukloniti sol s cipela kako se ne bi prebrzo pokvarile.

Odgovarajuća impregnacija

Prilikom kupnje novih cipela vrijedi odabrati odgovarajuću impregnaciju za njih. Često preskačemo ovaj korak, ali u ovom slučaju ušteda nije preporučljiva. Korištenje impregnacije prije prve primjene i redovita primjena tijekom uporabe (osobito u jesenskom i zimskom razdoblju) učinkovito će zaštititi materijal od vanjskih čimbenika, prljavštine, vlage i soli koji prodiru duboko u vlakna. Nakon što se impregnacija osuši, preporučuje se poliranje, a zatim poliranje cipela kako bi se dodatno zaštitila.

Kućna zamjena za masne pripravke dostupne u trgovinama je vazelin ili vrlo masna krema koja također sprječava prodiranje soli. Također će biti nezamjenjiv dobroi prošlosti za cipele s dodatkom fluora, po mogućnosti na bazi pčelinjeg voska.

Kako ukloniti sol s cipela - profesionalna sredstva za čišćenje

Profesionalni agenti dostupni u trgovinama cipela najučinkovitiji su u čišćenju cipela od mrlja soli. Prilikom odabira pripravka, međutim, vrijedi obratiti pažnju je li riječ o univerzalnom sredstvu ili je namijenjen za određeni tip kože ili materijala.

To je iznimno važno jer nepravilno odabrana priprema može oštetiti cipele. Stoga ga prije uporabe vrijedi testirati na maloj, teško vidljivoj površini.

Domaći lijekovi za mrlje od soli na cipelama

Postoji nekoliko provjerenih metoda koje će vam olakšati svakodnevnu njegu cipela. Za njegovu provedbu potrebni su vam samo proizvodi koje ćete zasigurno pronaći u svom domu, zahvaljujući kojima ćete uštedjeti nešto novca! Kako ukloniti sol iz cipela?

Voda s octom

Pripremite otopinu koja se sastoji od čaše tople vode i žlice octa. Zatim mekom krpom nježno utrljajte mrlje. Ocat je sredstvo za čišćenje i prirodno dezinficijens, zahvaljujući kojem se možete sigurno riješiti bijelih mrlja s cipela.

Sapunasta voda

U tom slučaju također morate napraviti otopinu koja se sastoji od čaše tople vode i 10 kapi tekućine za pranje posuđa. Nakon što ste protrljali cipele krpom, ostavite ih da se potpuno osuše.

 

Oprez. Kako biste zadržali oblik i prirodan izgled cipela, sušite ih iznutra novinama, a zatim ih stavite na toplo, prozračno mjesto. Izbjegavajte izravno izlaganje jakoj toplini i sunčevoj svjetlosti.

Limun na mrljama od bijele soli

Možete ga koristiti izravno trljanjem kriške limuna o površinu cipela ili pomiješajte vodu s limunovim sokom u omjeru 1: 1. Kada koristite opciju limuna, preporučujemo da je nanesete na malo vidljivu površinu kako biste osigurali da materijal ne promijeni boju.

Toplo mlijeko

Obrišite cipele krpom namočenom u mlijeko. Ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane, a zatim očistite cipele samo vodom kako biste se riješili ostataka mlijeka. Kad su cipele čiste, ne zaboravite upotrijebiti odgovarajuću impregnaciju za zaštitu površine cipele.

Kora kruha

Kruh nekoliko dana (ali ne i ustajao), zahvaljujući svojim upijajućim svojstvima, savršeno će upiti sol taloženu na cipelama. Da biste se riješili svojih omiljenih cipela, dovoljno je umrljano mjesto istrljati unutrašnjošću kruha. To je najmanje invazivna metoda i sigurno će biti sigurna za većinu cipela.

Pravilna njega prilagođena sirovini, redovito čišćenje i impregnacija cipela zadržat će njihov prirodni oblik i estetski izgled. Pravilno provedeni tretmani u velikoj mjeri štite cipele od štetnih učinaka soli za ceste. Više se ne morate pitati kako ukloniti sol iz cipela. Naši savjeti će vam zasigurno pomoći da dugo zadržite cipele u savršenom stanju.