Kako brzo uskladiti cipele uz svaki outfit? Naučite provjerene trikove!


Cipele koje dobro pristaju uz ostatak odjeće neophodne su ako želite izgledati izvrsno. Osjećate li se preplavljeno odabirom savršenog para cipela? Srećom, postoji nekoliko provjerenih trikova koji ovaj zadatak mogu učiniti lakšim nego što ste isprva mislili. Sakupili smo ih u našem vodiču.

Obratite pozornost na vrijeme

Prvo razmislite o vremenu. Očito je da nećete obuti sandale da se uhvatite u koštac s snježnim nanosima na putu do posla ili tople čizme usred vrućeg ljeta. Međutim, mnogi ljudi ne obraćaju pozornost na to hoće li određeni materijal od kojeg je gornjište izrađeno funkcionirati u danim uvjetima, npr. po kišnom danu.

Obilne kiše trebale bi vas natjerati da odustanete od nošenja cipela od brušene kože. Ovaj materijal je vrlo osjetljiv na vlagu. No, volite li pod svaku cijenu takvu obuću, svakako upotrijebite impregnacijski pripravak koji će zaštititi nježno gornjište od brušene kože.

Oštar mraz nije najbolje vrijeme za nošenje visoko visokih peta, gdje je teško održati ravnotežu. Zaleđena površina može olakšati klizanje, posebno u ovim cipelama. Ako planirate nositi visoke čizme zimi, bolje je odabrati udobne klinove ili sigurne stupove.

Razmotrite okolnosti

Jednako važno kao i odabir cipela za prevladavajuće vrijeme je uskladiti ih s prigodom. Neke prilike zahtijevaju svečanu obuću, dok u drugim okolnostima elegantne cipele ili salonke mogu izgledati pomalo karikaturalno. 

Ovisno o tome idete li na ležerno ili svečanije događanje, potrudite se uskladiti cipele s outfitom. Za razgovor za posao ili važan poslovni sastanak odaberite elegantne cipele, a za zabavu na plaži obujte udobne japanke.

Također, provjerite ima li događaj poseban događaj dress code. Želite ostaviti dojam profesionalca tijekom poslovne prezentacije? Izbjegavajte stare, iznošene cipele. Ako ne želite pokvariti svoju odjeću kombiniranjem cipela za odijelo i trenirke, pripazite na specifične okolnosti i vrstu odjeće koju planirate nositi.

Razmislite koju aktivnost planirate

Hoćete li dugo sjediti za stolom? Ili vas možda čeka dan užurbanosti i prave glavobolje? Planirana razina aktivnosti trebala bi vam pomoći u odabiru visine i udobnosti korištenja određenog para cipela. 

Visoke potpetice izvrsne su za prilike u kojima samo želite izgledati sjajno bez previše kretanja. S druge strane, planirate li aktivniji dan, bit će vam puno ugodnije u cipelama ravnog potplata – tenisicama, mokasinama ili niskim cipelama.

Stavite udobnost na prvo mjesto

Postoji nekoliko drugih aspekata koje treba uzeti u obzir pri odabiru stilskih cipela.

Iznad svega, uvijek stavite sebe na prvo mjesto i nemojte kompromitirati udobnost. Ako se zbog određenog para cipela osjećate nesigurno, odustanite od njih i odaberite nešto drugo. Na taj način se lako možete vratiti u svoju zonu udobnosti i povećati svoje samopouzdanje.

 A kad već govorimo o udobnosti, osim psihičke udobnosti, jednako je važno da se osjećate ugodno. Preuske cipele mogu uzrokovati kratkoročne i dugoročne probleme koje biste svakako radije izbjegli.

Svjesno kombinirajte boje

Crna je najsvestranija i univerzalna boja koja ide uz gotovo sve. No, tražite li manje banalna rješenja, nemojte se bojati poigrati se bojama.

Međutim, ne zaboravite ih svjesno kombinirati. Za neutralne stilizacije u bijeloj, crnoj i bež boji, lako možete uskladiti cipele u gotovo svim nijansama. Postaje malo kompliciranije kada nosite šareniju odjeću. 

U stylingu se vrijedi pridržavati pravila tri boje. Možete kombinirati svjetlo sa svijetlim i duboko s dubokim bojama ili se usredotočiti na kontraste. Komplementarne boje učinit će da izgledate elegantnije i ozbiljnije, dok će suprotne boje stvoriti odvažniju, energizirajuću atmosferu.

Ako je vaš stajling jednobojan, možete odabrati istu boju u sličnoj ili različitoj nijansi za cipele, odabrati neutralnu boju ili se odlučiti za cipele u prepoznatljivoj boji, stvarajući stilski naglasak.

Obratite pozornost na uzorke, printeve i ukrase

Životinjski motiv u obliku uzorka leoparda otisnut na čizmama, velike kopče ili sjajni ukrasi mogu otežati stiliziranje takvih cipela. Ako se i vi pitate što učiniti u takvoj situaciji, pokušajte odabrati jednu od dvije mogućnosti.

Prvi je odabrati jednu boju koja se pojavljuje na printu na gornjem dijelu i uvesti je u svoj outfit, posebice njegov donji dio. Drugim riječima, na ovaj način lako možete uskladiti nijansu haljine, hlača ili suknje.

Druga opcija povezana je s maksimalnim minimalizmom. Odaberite jednostavne stilove s cipelama s uzorkom. U slučaju šarene obuće s intrigantnim motivima, jednobojni outfiti odlično će pristajati. Na taj način možete biti sigurni da se nećete pretjerati i svaki put izgledati elegantno.