Kad se cipela zalijepi za nogu…


Osjećate li da vam se prilikom hodanja cipele lijepe za noge? Vadite li uložak kad izuvate cipele? Ovo je čest problem koji pogađa i žene i muškarce. Srećom, to se može popraviti! Posebno za vas prikupili smo najučinkovitije, provjerene načine koji će vam pomoći da se u tren oka riješite problema s cipelom koja vam se zalijepi za nogu.

Zašto se cipela lijepi za nogu?

Cipele se lijepe za stopala čest je problem koji pogađa i muškarce i žene. Kako bismo se mogli učinkovito nositi s tim, vrijedi započeti s utvrđivanjem uzroka ovakvog stanja stvari.

U većini slučajeva, znoj je krivac. Bose noge u kombinaciji s cipelama od neprirodnih materijala mogu pojačati njegovo stvaranje, što pak dovodi do lijepljenja cipele za stopalo.

Drugi razlog zašto se cipela lijepi za nogu može biti nepravilno postavljen uložak. U sljedećem dijelu članka saznat ćete kako se nositi s ovim problemom. Raditi!

Krivac: znojna stopala

Znojna stopala mogu učiniti vaše cipele ljepljivima. Bilo da se radi o japankama, sandalama ili balerinkama, ovom problemu želite stati na kraj. Imamo nekoliko kućnih lijekova za postizanje zadovoljavajućih rezultata.

Koristite dječji puder

Kako vam se obuća ne bi zalijepila za nogu potreban vam je dječji puder koji možete kupiti u gotovo svakom supermarketu, drogeriji ili ljekarni. Puder posipan po ulošku cipele će upiti vlagu i spriječiti ljepljivost. Dječji puder možete zamijeniti krumpirovim škrobom ili puderom za stopala. 

Koristite vodootporni sprej

Još jedan učinkovit način je korištenje vodootpornog spreja za cipele. Iako to neće spriječiti znojenje vaših stopala, može spriječiti prodiranje znoja u materijal obuće i stvaranje ljepljivog sloja. Samo poprskajte umetak i gotovi ste!

Kako spriječiti prekomjerno znojenje stopala?

Obje ove metode mogu donijeti samo privremene rezultate. Da biste potpuno uklonili problem lijepljenja cipela, vrijedi se riješiti njegovog glavnog uzroka, odnosno prekomjernog znojenja stopala.

Osim neugodnog mirisa i lijepljenja stopala za cipelu, znojna stopala mogu pridonijeti nastanku gljivica na noktima i drugih neugodnih bolesti. Ovo nije samo neugodno nego i vrlo neugodno! Kako biste to spriječili, dovoljno je slijediti naše savjete.

Prvo odaberite prozračne, pamučne čarape. Sintetičke tkanine mogu zadržati vlagu i uzrokovati razmnožavanje bakterija i gljivica. Drugo, koristite razne vrste antiperspiranata i pudera za stopala koji će spriječiti eskalaciju problema. Treće, prije no što navučete čarape, temeljito osušite stopala nakon kupanja, fokusirajući se na prostore između prstiju. 

Odabir prave obuće ključan je za sprječavanje pretjeranog znojenja. Izbjegavajte cipele od umjetnih materijala koji ne dišu jer mogu povećati znojenje stopala. Umjesto toga birajte prirodne materijale dobre kvalitete, poput kože ili antilopa. Također obratite posebnu pozornost na umetke za cipele. U trgovinama obuće pronaći ćete veliki izbor uložaka za sprječavanje prekomjernog znojenja.

Ako se i dalje niste uspjeli riješiti problema, svakako se obratite stručnjaku koji će vam preporučiti korištenje profesionalnih proizvoda dostupnih na recept ili vas uputiti na terapiju.

Krivac: nema čarapa

Za razliku od zatvorenih cipela, kada nosite sandale, ne možete si priuštiti čarape. U svakom drugom slučaju izbjegavajte obuću na bosu nogu.

Danas je izbor krojeva čarapa praktički neograničen. Za balerinke ili natikače birajte uske varijante ili tajice. Na taj način ćete stvoriti zaštitni sloj između stopala i cipele te spriječiti lijepljenje uloška.

Krivac: pogrešan uložak

Savršeno dobro poznajemo onaj neugodan osjećaj kada nakon dugog dana na nogama konačno skinete cipele i izvadite… uložak sa stopala. Srećom, dovoljno je samo nekoliko koraka da u tren oka zaboravite na ovaj problem.

Prvo provjerite je li uložak koji nosite izrađen od prirodnog materijala. Odaberite kožne uloške ili inovativne antibakterijske uloške koji će odvesti vlagu i održati vaša stopala svježima i suhima tijekom cijelog dana. 

Drugo, provjerite nosite li uloške odgovarajuće veličine. Izbjegavajte premale uloške koji mogu skliznuti i zalijepiti se za stopala. Zamijenite ih onima koji bolje pristaju, a po potrebi ih odrežite škarama. 

Treće, možete zalijepiti uložak na cipelu. U tu svrhu trebat će vam posebno ljepilo za cipele koje će držati uložak na mjestu i spreman! Ni pod kojim uvjetima ne smijete koristiti igle koje bi mogle izazvati žuljeve ili se čak odvojiti i učiniti više štete nego koristi.

Bolje spriječiti nego liječiti

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli u rješavanju problema ljepljivih cipela. Ne zaboravite da je bolje spriječiti nego liječiti, pa ako osjećate da vam se cipele lijepe za stopala, svakako isprobajte metode koje vam preporučujemo prije nego što dobijete bolne žuljeve.