Hodajte samouvjereno i udobno, čak i s čukljevima


Otprilike četvrtina odraslih bori se s čukljevima. Ako pripadate ovoj skupini, sigurno znate koliko je ovaj problem neugodan, pogotovo kada je u pitanju odabir cipela. Savjetujemo na što obratiti pažnju prilikom kupovine i koji su modeli cipela najbolji za različite prilike.

Što su čukljevi i je li ih se moguće riješiti?

Hallux valgus, također poznat kao hallux valgus, vrlo je često stanje koje pogađa jednu od četiri odrasle osobe, uglavnom žene. Ovo nije ništa drugo nego koštane izbočine koje se formiraju sa strane stopala u blizini palca. Čest simptom je pomicanje velikog prsta prema unutra prema drugim prstima.

Točan uzrok čukljeva nije poznat. To može biti djelomično genetski, a dijelom uzrokovano nošenjem cipela koje ne odgovaraju. Preuske cipele, kao i potpetice do neba, mogu povećati rizik od čukljeva.

Nažalost, riješiti ih se jedino kirurškim zahvatom. Različite vježbe i specijalizirani prekrivači mogu samo zaustaviti razvoj ovog deformiteta.

Čukljevi ne samo da izgledaju neugledno, već mogu uzrokovati bol i velike poteškoće pri hodu i ... odabiru cipela. Srećom, sve više proizvođača nudi cipele koje su udobne i lijepog izgleda.

Čukljevi i udobnost mogu ići ruku pod ruku

Uznapredovala deformacija može pridonijeti osjećaju boli u predjelu nožnog palca, što može biti popraćeno i oteklinom. Bolesti se pogoršavaju pritiskom uzrokovanim nošenjem neadekvatno postavljenih cipela. 

Stoga pri odabiru cipela treba obratiti pozornost na nekoliko iznimno važnih aspekata. Prije svega, odaberite odgovarajuću obuću i po dužini i po širini. Također, izbjegavajte sintetičke materijale i uske prste. Saznajte na što još treba obratiti pažnju kako biste osigurali maksimalnu udobnost tijekom hodanja.

Probajte dok ne bude gotovo

Provjerite jesu li vaše cipele ispravne veličine, posebno kada je u pitanju širina. Hallux valgus zauzima dodatno mjesto. Ako ga ne pružite, možete osjetiti nelagodu, pa čak i bol tijekom hodanja.

Pri kupnji cipela budite strpljivi i isprobajte ih do kraja. Čukljevi su često popraćeni bolovima, a kupnja cipela koje će pogoršati situaciju zasigurno je posljednja stvar koju želite.

Odaberite lagane cipele koje će manje pritiskati vaše čukljeve. Takve cipele možete nositi nekoliko sati bez nelagode.

Izbjegavajte sintetičke materijale i uske kape

Ako imate čukljeve, trebali biste izbjegavati sintetičke materijale. U slučaju ove bolesti bit će puno bolji prirodni, fleksibilni materijali koji će vašim stopalima dati dovoljno prostora, prilagođavajući se njihovom obliku. 

Mekani materijal gornjeg dijela obuće spriječit će trljanje i time smanjiti bol tijekom hodanja. Najbolje će biti ako se odlučite za kupnju cipela od antilopa ili kože. Takve cipele neće samo spriječiti osjećaj boli tijekom hodanja, već će vam služiti i dugi niz godina, pod uvjetom da se o njima pravilno brinete.

Vrh cipela jednako je važan kao i materijal od kojeg su cipele izrađene. Izbjegavajte preuske prste na kojima je prostor za prste jako ograničen i gdje se preklapaju. Širi, okrugli ili četvrtasti nosovi dat će im dovoljno prostora da ćete se moći udobno kretati.

Udobne cipele za razne prilike

Udobnost je u slučaju čukljeva prioritet, a nijedna druga obuća vam neće pružiti takvu udobnost kao klasične tenisice. Fleksibilna, prikladno oblikovana konstrukcija jamstvo je slobodnog kretanja bez pritiska i potpore, čak i s čukljevima.

Savršeni su za ured balerine. Odaberite one od kože ili nubuka i ostanite udobni cijeli dan. Ne zaboravite da ih ne stavljate bosi. Na taj način možete dodatno iritirati deformitete, uzrokujući stvaranje bolnih mjehurića.

Ljeti se odlučite sandaleu kojoj će vaša stopala moći slobodno disati bez problema trljanja bočnih dijelova.

Idete li na veći izlaz? Iako su ravne cipele puno bolji izbor za hallux valgus na dnevnoj bazi, na sreću ne morate odustati od elegantnih cipela! Žene koje se bore s čukljevima mogu se s vremena na vrijeme staviti više čizme. Ipak, pazite da peta ne bude previsoka, a prsti preuski.

Sjajno rješenje su šiške koje se savršeno slažu s dužim i kraćim haljinama. Što o tome espadrile od antilopa na niskoj platformi? Ne samo da će vam pružiti udobnost, već će vam i optički produžiti noge. Međutim, ne zaboravite da ne nosite štikle prečesto. Nošenje visokih potpetica može pogoršati ovaj deformitet. Mnogi pari cipela s visokim petama imaju uske, uske prste, a neprirodni kut nagiba jako opterećuje prste.

Ako više volite ravne, elegantne cipele, idite balerinke od nubuk kože s originalnom kopčom. Zahvaljujući udobnom umetku, bit će savršeni čak i za dugotrajne izlaske.

Ne morate birati između udobnosti i stila

Srećom, ako se borite s čukljevima, ne morate birati između udobnosti i stila.

Sigurni smo da ćete slijedeći naše savjete pronaći puno cipela u kojima ćete zaista uživati.