Čizme su vam se smočile od snijega? Imamo rješenje!


Sigurno vam je poznat osjećaj kada vas ljuti mraz štipa za obraze, a stopala vam odjednom počnu okoštavati. Snijegom natopljene čizme znače da vas svaki korak približava prehladi ili čak ozbiljnijoj infekciji. Ako se pitate što učiniti kada vam se cipele potpuno smoče, došli ste na pravo mjesto. Imamo rješenje!

Bolje spriječiti nego liječiti

Znate li onaj osjećaj kada vas ljuti mraz štipa za obraze, a stopala vam odjednom počnu okoštavati? Visoki snježni nanosi karakteristični za zimu mogu vam uzrokovati mnogo problema - počevši od prehlade pa sve do ozbiljne infekcije.

Kako biste to spriječili, izbjegavajte nošenje nevodootporne obuće u danima kada su uvjeti na cestama jako loši. Iz tog razloga birajte nepromočivu obuću kojoj ni snježni nanosi neće biti problem.

Osim vodonepropusnosti, obratite pozornost i na toplinsku izolaciju. Potražite cipele s posebnom membranom koja neće propuštati ni najmanje čestice vode, a istovremeno neće blokirati prozračnost unutar cipele.

Također, ne zaboravite impregnirati cipele kako biste ih zaštitili od vanjskih čimbenika, poput snijega. Možete koristiti namjenske proizvode za impregnaciju ili koristiti jednako učinkovite kućne metode. U ovaj članak prikupili smo provjerene metode zahvaljujući kojima možete lako zabrtviti svoje cipele kod kuće.

Što učiniti ako vam se cipele smočile od snijega na putu do posla?

Odlaskom u ured osjetili ste da su vam cipele potpuno natopljene snijegom, a 8 sati rada u njima možete završiti prehladom? Bolje ne riskirati!

Najpametnije bi bilo opskrbiti se rezervnim cipelama i čarapama na radnom mjestu. Uostalom, razborit je uvijek osiguran! Zahvaljujući tome, tijekom dugog dana, vaše cipele će imati vremena da se osuše, tako da se možete sigurno vratiti kući, a noge vam se neće smrznuti.

Kako se nositi sa snijegom natopljenim cipelama?

Međutim, ako nemate višak cipela na radnom mjestu, postoje drugi načini da se snađete. Ako je moguće, izujte cipele i napunite ih smotanim novinama da upiju vlagu. Odaberite časopis koji nema previše fotografija, jer mokra tinta može prokrvariti do vrha. 

Za najbolje rezultate zamijenite papir novim čim primijetite da je mokar. Nakon 8 sati vaše bi cipele trebale biti spremne za ponovno nošenje. Međutim, ne zaboravite ih temeljito osušiti kod kuće na isti način izbjeći rast plijesni

Ni pod kojim okolnostima ne koristite izvore izravne topline. Ostavljanje natopljenih cipela ispod užarenog radijatora može uzrokovati deformaciju gornjeg dijela i oštećenje ljepila. Ova vrsta oštećenja često je nepovratna! Slične, neželjene učinke može izazvati sušenje obuće sušilicom na vrući zrak.

Kako se brinuti za kožne cipele natopljene snijegom?

Kada imate posla sa snijegom natopljenim kožnim čizmama, pazite da budu u dobrom stanju. Zahvaljujući našim savjetima, ovaj će zadatak biti dječja igra, a vaš omiljeni par cipela služit će vam dugi niz godina. Sve što trebate učiniti je slijediti ova tri savjeta:

Savjet #1

Neka se cipele osuše. Ostavite ih u dobro prozračenom prostoru. Ni u kojem slučaju ne stavljajte cipele na balkon ili terasu. Vlaga unutar obuće u kombinaciji s negativnim temperaturama može uzrokovati pojavu neuglednih pukotina na gornjem dijelu.

Za najbolje rezultate upotrijebite stare novine smotane u kuglice koje upiju vlagu. Redovito ih mijenjajte kako biste uživali u izvrsnim rezultatima. 

Savjet #2

Nakon što se vaše cipele potpuno osuše, nemojte spavati na lovorikama. Ne zaboravite da voda uklanja važne hranjive tvari s površine kože. Štoviše, proces sušenja natopljene obuće uzrokuje isparavanje ulja koje je prirodno prisutno u koži zajedno s vlagom. 

Kao rezultat toga, koža može postati suha i lomljiva, što dovodi do stvaranja pukotina. Kako biste to spriječili, svakako koristite poseban regenerator za kožne cipele ili mast u spreju namijenjenu zrnatoj koži. Zahvaljujući tome vaša će obuća imati dulji vijek trajanja, a izgledat će praktički kao nova.

Savjet #3

Jednako je važno impregnirati cipele kako bi ih zaštitili od ponavljanja zabave. Pitate se kako to učiniti? To je lako! U ovaj članak pronaći ćete najučinkovitije savjete o tome kako impregnirati kožne cipele kućnim lijekovima.

Budi strpljiv

Kao što vidite, nema prečaca kada su u pitanju čizme natopljene snijegom. Najbolje rješenje za ovaj problem su stare i dobre novine. Ne samo da je lako dostupan, nego je i jeftin. Alternativno, možete koristiti:

- papirnati ručnik

- rupčići

- toaletni papir

- stara, svijetla pamučna majica 

Budi strpljiv. Proces sušenja obuće na ovaj način trajat će i do nekoliko dana, ovisno o tome koliko su vam cipele mokre. Kako biste izbjegli deformaciju gornjeg dijela, možete dodatno koristiti drvenu nosiljku za cipele.

Vjerujemo da su vam naši savjeti pomogli da spasite svoj omiljeni par čizama koje su bile natopljene snijegom. Sretno!