Cipele za trekking


Proljeće nas ove godine ne kvari, ali dugi svibanjski vikend već se bliži! Idete li negdje ili ostajete kod kuće?

Proljeće nas ove godine ne kvari, ali dugi svibanjski vikend već se bliži! Idete li negdje ili ostajete kod kuće? Bez obzira na to, trebaju vam prave cipele! Budući da putovanje u nepoznato u pogrešnoj brzini može rezultirati neugodnim iznenađenjem. Neka mjesta, osobito planine, trebaju odgovarajuće okruženje. No polako, pogledajmo cipele koje mogu biti korisne tijekom aktivnog vikenda.

Mnogi će ljudi otići na planine za vikend u svibnju. Čini se da je pitanje obuće vrlo jednostavno. Teoretski, svi znamo da je u planinama potrebna odgovarajuća obuća, no je li to doista tako?

Izvor: demotywatory.pl

 

Pretpostavljam da svi ljubitelji planina gledaju ovu sliku s osjećajem užasa. Ako ne želite platiti vožnju najskupljim taksijem na svijetu, odnosno već spomenutim helikopterom GOPRU, naoružajte se udobnim i odgovarajućim cipelama.

Skup pravila za odabir trekking cipela počinje s osnovnim pravilima za odabir cipela općenito. Prije svega, cipele moraju biti odgovarajuće veličine za veličinu stopala. Drugo, čak i ako su cipele odgovarajuće veličine, ne mogu povrijediti nigdje. Sada ulazimo u višu razinu složenosti. Kad smo u planinama, obično provedemo 8-10 sati na nogama, a za to vrijeme cipele su cijelo vrijeme na nogama i jako puno rade. Pod utjecajem vježbe, temperature i drugih čimbenika, stopala i listovi oteknu, zbog čega je vrlo dobro cipele isprobavati navečer, kada je noga već umorna. Oduševljeni planinari predlažu da biste trebali kupiti cipele koje možete udobno nositi čak i kad obučete dva para čarapa. Bolje je nego žaliti, ali ako ne planirate šetati planinama zimi ili kasno u jesen, to nije nužan faktor.

 

Drugi važan aspekt odabira planinskih čizama je gornji dio. U alpskim čizmama gornji dio bi trebao sezati iznad gležnja kako bi se spriječilo bolno uganuće. Zapamtite da bi potplat trebao biti debeo, ali fleksibilan i nužno pun utora! Oni će vas zaštititi od spuštanja poput skijanja!

 

Postoji nekoliko pravila, ali vrijedi ih se sjetiti jer su cipele u planinama ulaganje u vlastitu sigurnost, to je takvo osiguranje za cijelo tijelo.

Ako se ne planirate penjati na Orlu Perć, možete odabrati i cipele koje će nesumnjivo biti korisne pri planinarenju po ravnom terenu. Zatim se možete odlučiti za gornji dio iznad gležnja i fleksibilniji đon.

 

 

Svakako zapamtite ta mala stopala! Uostalom, i djeca idu u planine!

 

Sada, puni znanja, možete ići kamo god vas oči nose.

Uživajte u pikniku! :)