Biramo prve cipele za bebu


Je li vaš mališan napokon počeo činiti prve korake? Čestitamo! Sigurno pucate od ponosa i jedva čekate da konačno kupite preslatke dječje cipelice koje će upotpuniti sve ove prekrasne stilizacije. Pažnja! To je vrlo odgovoran zadatak. Uzmite si vremena i ne donosite ishitrene odluke. U našem vodiču pronaći ćete vrijedne savjete koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Prvi koraci = prve cipele?

Kada vaša beba počne činiti svoje prve klimave korake, morate osjećati neizmjeran ponos i uzbuđenje. Suprotno prividu, ne morate odmah ići u najbližu trgovinu obućom kako biste kupili slatke cipele. Oni bi stvorili nepotrebnu prepreku između stopala vašeg djeteta i tla. Kao rezultat toga, održavanje ravnoteže bilo bi još teže, a otkrivanje svijeta moglo bi biti učinkovito poremećeno. 

Prilikom učenja hodanja iznimno je važno osjetiti tlo pod nogama. S bosim nogama vaše će dijete lakše istraživati ​​okolinu. Sposobnost da osjeti tlo pod kojim hoda ne samo da će mu pomoći u održavanju ravnoteže i koordinacije, već i u razvoju njegovih osjetila. Oslanjanje na cipele moglo bi spriječiti razvoj mišića stopala i gležnja.

No, ako mališana ne želite izlagati hladnoći ili neugodnom osjećaju hrapave površine, odlučite se za mekane i lagane čarape s protukliznim umetcima. Na taj će način Vaše dijete ostati slobodno, a njegova stopala dodatno zaštićena.

Dakle, kada biste trebali kupiti prve cipele?

Svako dijete je jedinstveno i razvija se na individualan način. Iako trenutak kada počinje činiti prve korake pada između 8. i 18. mjeseca života, vrijedi se suzdržati od kupnje cipela sve dok dijete ne stekne dovoljno samopouzdanja da hoda praktički bez pomoći odrasle osobe.

Tada će joj trebati podrška u vidu prvih cipela, a vi ćete konačno moći birati između mnoštva modela sa šarmantnim ukrasima.

Kupujemo prve cipele

Sada kada znate da je vrijeme da kupite svoj prvi par cipela, vrijeme je da se bacite na posao. Sakupili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Dječje cipele dostupne su u raznim bojama i dezenima. Ipak, prije nego što odaberete model koji će vam najviše privući srce, usredotočite se na važnije – od vizualnih – aspekte. 

Fit

Najvažniji element pri kupnji prvih cipela za dijete je pravi kroj. Sigurno znate koliko tijesne cipele mogu biti nepodnošljive i vjerojatno vam je draže da vaše dijete nikada ne doživi tu nelagodu. 

Možda ćemo vas iznenaditi, ali kod beba živčani završeci zaduženi za primanje podražaja iz okoline još nisu u potpunosti razvijeni. Kao rezultat toga, vaše dijete možda neće osjećati da su cipele koje odaberete neudobne. A čak i ako hoće, možda je pravo čudo da ti to javi. Kako biste izbjegli probleme, provjerite znate li širinu i duljinu stopala vašeg djeteta. 

Materijal i završna obrada

Dječja obuća treba biti izrađena od mekanih, fleksibilnih i prozračnih materijala, npr. prirodne kože. Svi šavovi, rubovi i završeci moraju biti što mekši. Na ovaj način ništa neće trljati bebina stopala. 

Gornji dio treba biti dovoljno širok da se prsti slobodno kreću. Također, pazite da ne bude previsoka. Čini se da cipele koje završavaju iznad gležnja sprječavaju slučajne ozljede, ali nažalost ometaju pravilan razvoj mišićne snage. Također, pazite da cipele budu što svjetlije. 

Potplati i ulošci

Potplati dječjih cipela trebaju biti fleksibilni i protuklizni. Zahvaljujući tome, vaš će mališan moći mnogo sigurnije istraživati ​​svijet oko sebe. Čuvajte se krutih potplata koji otežavaju učenje hodanja.

Potražite cipele s prozračnim umetcima od prirodnih, mekanih materijala. Kao rezultat toga, podstava će se prilagoditi obliku stopala vašeg mališana, a ono će osjećati maksimalnu udobnost.

Kopča

Jednako je važan i pravilan izbor pričvršćivača u cipelama. Pitate se između čičak trake i vezice? Bez obzira što odabrali, pripazite da kopča pruža dovoljnu potporu dječjim stopalima i da peta ne isklizne pri hodu.

Ako vaše dijete nerado surađuje kada se sprema za izlazak iz kuće, obujte cipele na čičak. Loša strana ovog rješenja je činjenica da ih vaše dijete lako može samo otkopčati kada ih na trenutak ispustite iz vida. Obuvanje cipela s vezicama oduzima nešto više vremena, no riješiti ih nije tako jednostavno. Ipak, pazite da čvrsto stisnete čvorove kako biste spriječili spoticanje i bolne padove.

Jesu li polovne dječje cipele dobra ideja?

Ni u kojem slučaju se nemojte odlučiti na kupnju rabljene dječje obuće. Ne zaboravite da su stopala svake osobe jedinstvena, što je posebno važno u slučaju beba koje se tek razvijaju. Rabljene dječje cipele prilagođene su karakteristikama stopala drugog mališana pa neće pružiti odgovarajuću potporu stopalima vašeg djeteta.

Srećom, u našoj online trgovini pronaći ćete širok izbor modela dizajniranih posebno za dječja stopala. Uživamo u vašoj kupnji!