Biramo kopačke. Pronađite odgovore na često postavljana pitanja


Bez obzira na to smatrate li nogomet hobijem ili se njime bavite profesionalno, svakako ste svjesni koliko je važno imati pravu opremu. Međutim, izdržljiva lopta i udobna odjeća nisu sve. Jednako su važne i pravilno odabrane tenisice za nogomet. Savjetujemo na što obratiti pozornost pri njihovom odabiru.

Je li igranje nogometa u tenisicama dobra ideja?

Mnogi nogometni entuzijasti početnici odustaju od kupnje tenisica posvećenih nogometu, misleći da će standardne tenisice biti dovoljne. Iako je u takvoj obući moguće igrati nogomet, to definitivno nije preporučljivo rješenje. 

Sve zahvaljujući potpuno drugačijem dizajnu oba modela, koji su namijenjeni potpuno različitim aktivnostima. Iako zapravo trčite kada igrate nogomet, stil kretanja vašeg stopala nije isti kao kod klasičnog trčanja. Smjer kretanja često se brzo mijenja, a tome neprilagođena obuća može pridonijeti nastanku ozljeda skočnog i koljenskog zgloba.  

Štoviše, nogometni čepovi, zahvaljujući posebno dizajniranom potplatu, sprječavaju klizanje i omogućuju bolje prianjanje na podlogu, povećavajući učinkovitost igre.

Na što paziti pri odabiru kopački?

Sada kada znate da je igranje nogometa u tenisicama loša ideja, postoji nekoliko aspekata koje treba razmotriti prije kupnje prave obuće. Na tržištu postoji mnogo različitih modela, a pogrešan odabir može imati strašne posljedice za vaš budući uspjeh na terenu.

Nogometne tenisice bi svakako trebale biti relativno lagane. Lagana obuća omogućuje bolju okretnost i olakšava postizanje bržeg tempa kretanja. Sve to zapravo značajno smanjuje umor igrača.

Kada birate tenisice, također biste trebali uzeti u obzir teren, materijal gornjišta, udobnost nositelja, nogometnu poziciju pa čak i stil igre. Čitajte dalje za detalje.

Je li podloga bitna pri odabiru kopački?

Mnogi ljudi vjeruju da će jedan model cipela biti savršen za različite vrste površina. Ništa ne može biti pogrešnije! Čepovi koji nisu prilagođeni površini mogu rezultirati spektakularnim padom i bolnom ozljedom. Kako se to ne bi dogodilo, pri kupnji cipela razmislite o podlozi na kojoj ćete se igrati. 

Ako se utakmice igraju na prirodnoj travi, odaberite model FG ili SG. Prvi će dobro funkcionirati na tvrdim podlogama, poput suhih, dok će drugi dobro funkcionirati na mokrim, blago blatnjavim travama. Kada planirate igrati na umjetnim terenima, odaberite AG model.

Ne zaboravite da pogrešan odabir modela može biti štetan kada vam noga zbog neprikladnih čepova zapne za travnjak i doživite neugodan pad.

Koji materijal za nogometne tenisice odabrati?

U osnovi, kopačke su dostupne u dvije verzije – kožne i sintetičke. Izbor materijala za gornji dio ovisi o nekoliko aspekata o kojima smo govorili u nastavku.

Promatrajući profesionalne igrače, uočava se prednost sintetičkih cipela, no kožne su svakako izdržljivije i po nekima pružaju višu razinu udobnosti. Sve zahvaljujući fenomenalnom prilagođavanju kože stopalu. S druge strane, glavni nedostatak gornjišta od kože je njihova sklonost upijanju vode. Ako se igra igra u mokrim ili vlažnim uvjetima, cipele mogu postati teže i otežati brzo trčanje. 

Većinom su sintetički materijali nedvojbeno lakši i stoga se mogu prenijeti mnogo brže. Štoviše, sintetičke cipele razlikuju se po nižoj cijeni, iako u slučaju inovativnih modela cijena može premašiti kožne kolege. Za razliku od njih, sintetičke kopačke također se ne mogu prilagoditi obliku stopala, što ih može učiniti manje udobnima.

Kako prilagoditi veličinu svojih nogometnih kopački?

Ni pod kojim izborom nemojte kupovati par kopački samo zato što ih vaš omiljeni igrač ima. Udobnost je bitna, a svi je osjećamo drugačije.

Nogometne tenisice moraju nuditi dovoljno prostora u području nožnih prstiju, au isto vrijeme dobro pristajati stopalu, sprječavajući klizanje. Ipak, zapamtite da pretijesna obuća može izazvati bolne žuljeve, što će značajno utjecati na učinkovitost vaše igre.

Jesu li nogometna pozicija i stil igre važni pri odabiru kopački?

Osim odgovarajućeg odabira veličine obuće, materijala gornjišta i njihovog usklađivanja s podlogom, posebnu pozornost vrijedi obratiti i na ... nogometnu poziciju. Proizvođači cipela nadmašuju jedni druge u inovativnim rješenjima, dizajnirajući cipele koje odgovaraju stilu igre.

Za napadače će savršeni biti lagani parovi cipela koji će vam omogućiti da bez problema napravite naglu promjenu smjera i ubrzanje. S druge strane, braniči bi se trebali odlučiti za izdržljive modele koji pružaju bolju zaštitu stopala i potpunu kontrolu, zahvaljujući kojoj će dodavanje lopte biti izvedeno na čist, besprijekoran način. Za vratare preporučamo cipele s izvrsnim prianjanjem na podlogu i dodatnom podstavom na gornjem dijelu.

Kako produljiti životni vijek kopački za nogomet?

Sigurni smo da ćete uz naše savjete napraviti pravi izbor. Ne zaboravite, međutim, da vam ni najbolje odabrane kopačke neće moći dugo služiti ako se o njima ne brinete na pravi način. Kako biste produljili vijek trajanja vaše obuće, bitno je redovito čistiti, sušiti i dezinficirati svoje kopačke.