5 razloga zašto biste trebali nositi zaštitnu obuću


Istraživanja pokazuju da otprilike 25% svih nezgoda na radnom mjestu uključuje ozljede stopala. Nesigurno radno okruženje u kombinaciji s nedostatkom odgovarajuće zaštitne opreme može rezultirati oštećenjem zdravlja zaposlenika i gubitkom ugleda poslodavca. U ovom članku saznat ćete zašto je važno pridržavati se propisa i nositi zaštitnu obuću.

Vodite računa o sigurnosti na radnom mjestu

Nošenje zaštitne opreme na radu je sigurnosni problem. Studije jasno pokazuju da je četvrtina svih nesreća koje se dogode na poslu povezana s ozljedama stopala. Bilo da ste poslodavac ili zaposlenik, svakako želite izbjeći ovaj scenarij. Srećom, zaštitne cipele dizajnirane su da vas zaštite na radnom mjestu. U ovom smo članku prikupili sve glavne razloge zašto ih trebate nositi. Raditi!

#1 Spriječite padove i ozljede

Bez obzira gdje radite, u svakoj profesiji postoje neočekivani poskliznuća, slučajni padovi i nepredviđeni poskliznuća. Kako biste osigurali odgovarajuću zaštitu od nesretnih nezgoda, vrijedi koristiti odgovarajuću zaštitnu obuću koju karakteriziraju ljepljivi potplat i pravilno dizajniran gazni sloj. Zahvaljujući tome, pod više nije sklizak, a radno mjesto postaje sigurnije.

Zaštitne cipele pružaju zaštitu od posjekotina, opeklina, jakih udaraca, kao i padova koji mogu rezultirati lomovima kostiju ili drugim ozbiljnim ozljedama.

#2 Osigurajte zaštitu od strujnog udara

Električna energija na radnom mjestu predstavlja mnoge rizike. Kako biste smanjili izloženost potencijalnom strujnom udaru ili nakupljanju statičkog elektriciteta, nosite cipele izrađene od nevodljivih materijala poput kože ili gume.

#3 Osigurajte zaštitu od opeklina

Zaštitna obuća može pružiti učinkovitu zaštitu ne samo od strujnog udara, već i od opasnih opeklina uzrokovanih kemikalijama ili drugim opasnim tvarima koje bi mogle oštetiti kožu stopala. Odaberite zaštitne cipele od čvrstih, izdržljivih materijala koji će spriječiti takve scenarije.

#4 Vodite računa o učinkovitosti

Umor uzrokovan dugotrajnim stajanjem na nogama može biti ozbiljan problem na svakom radnom mjestu. Umorni mišići nogu i stopala dodatno dobivaju kost kada zaposlenik ne nosi udobne zaštitne cipele. Pravilno dizajnirana zaštitna obuća pružit će odgovarajuću amortizaciju i potporu svoda. Zahvaljujući tome, zaposlenik će se osjećati ugodnije, a mišići više neće biti preopterećeni. Bez sumnje, to će utjecati na učinkovitije obavljanje posla i povećati sigurnost.

#5 Radite unutar pravila

Upravo bi sigurnost na radnom mjestu trebala biti prioritet svakog poslodavca. Ako želite smanjiti rizik od nezgoda, jednostavno slijedite važeće propise o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Prema zakonu, poslodavac je dužan osigurati radnu obuću zaposlenicima koji neposredno rukuju strojevima i tehničkim uređajima. Zaštitna radna obuća je obavezna i na mjestima koja uzrokuju intenzivno prljanje ili kontaminaciju obuće djelovanjem radioaktivnih, kemijskih sredstava, kao i bioloških materijala. 

Različite vrste zaštitnih cipela

Radna okruženja mogu uvelike varirati. Ako želite iskoristiti sve prednosti korištenja zaštitnih cipela, važno je da svoj par pravilno uskladite s mjestom na kojem radite.

Prema normi EN ISO 2035 zaštitne cipele mogu se podijeliti u dvije osnovne vrste s obzirom na potencijalne opasnosti. Stoga se razlikuju radna (tzv. radna) obuća označena simbolom "O" i zaštitna obuća označena simbolom "S". Prvi je namijenjen svakodnevnoj uporabi na mjestima gdje nije potrebna dodatna zaštita nožnih prstiju. Drugu karakteriziraju tzv kape za prste koje su otporne na udarce i lomljenje. Zahvaljujući tome, pružaju zaštitu od prignječenja prstiju padom, teškim predmetima ili materijalima.

Osim toga, postoje dvije kategorije sigurnosnih cipela. Prvu kategoriju čine cipele izrađene od kože ili drugih materijala koji nisu obuhvaćeni drugom kategorijom. Ona se pak sastoji od potpuno gumenih i potpuno plastičnih cipela, tj. potpuno vulkaniziranih i potpuno oblikovanih.

Zanimljive su i cipele s čeličnim umetkom, koje dobro funkcioniraju na mjestima gdje postoji opasnost od gaženja na oštre prepreke. Ovako dizajniran uložak dodatno smanjuje umor stopala i nogu. Tu su i cipele s fleksibilnijim, spojenim međupotplatom, koji dobro funkcionira, na primjer, kada radite kao vodoinstalater, a istovremeno zadržavate sposobnost udobnog rada, a istovremeno pružate zaštitu od oštrih predmeta.

Ne podcjenjujte sigurnost

Posebno dizajnirane sigurnosne cipele ključ su sigurnog i učinkovitog rada. Vrijedno je podsjetiti da u mnogim slučajevima obična obuća koja se nosi svaki dan nije u stanju odgovoriti na sve izazove i opasnosti koje čekaju zaposlenika u radnom okruženju. Nažalost, nesreće se događaju i ne mogu se uvijek izbjeći. Međutim, kada se dogode, nošenje odgovarajućih sigurnosnih cipela spriječit će ozbiljne i opasne ozljede.